Een zomerse date gepland? Niets romantischer dan samen sterrenkijken. Zoek een donker plekje op en maak indruk op je date met je uitgebreide kennis over de kosmos en mythologie. We helpen je alvast op weg met deze 5 eenvoudig te vinden sterrenbeelden.
Waar?
De bekendste sterrenbeelden zijn de Grote en Kleine Beer. Beiden hebben vreemd genoeg de vorm van een steelpan. Begin met het zoeken naar de Grote Beer. Het is een helder sterrenbeeld dat je vanzelf kan vinden. Heb je hem gevonden? Dan kan je ook de Kleine Beer vinden. Trek een denkbeeldige lijn omlaag vanuit de 2 linkse sterren van De Grote Beer. Zie je een heldere ster? Dat is de Poolster -de centrale ster waarom alle andere sterren draaien. De ster is het hoogste punt van de steel van de Kleine Beer.
Griekse mythologie:
Klassiek gevalletje overspel: oppergod Zeus stak het ooit in zijn hoofd zijn echtgenote Hera te bedriegen met een zekere Callisto. Met die laatste (een sterfelijke vrouw nog wel!) kreeg hij zelf een zoon, Arcas. Een zonde die niet ongestraft bleef: Hera toverde haar concurrente om tot lompe beer -kwestie van Zeus' begeerlijke blikken niet langer uit te lokken... Probleem: Arcas ontpopte zich tot getalenteerde jager en schoot zijn noodlottige moeder tijdens een jachtpartijtje neer. Pantoffelheld Zeus besloot eindelijk in actie te schieten en zowel minnares als zoon te redden: ook de jongen kreeg een berengestalte aangemeten en samen met zijn moeder werd hij aan de hemel gehangen. Grote Beer en Kleine Beer waren een feit, over alimentatiegeld wordt nog onderhandeld...
Dit is één van de makkelijkst te herkennen sterrenbeeld. De 5 heldere sterren van Cassiopeia vormen de letter W. Oriënteer je met de Poolster: de Grote Beer staat aan de ene kant ervan, Cassiopeia aan de andere kant.
Griekse mythologie:
Cassiopeia was de koningin van Ethiopië. Ze had een dochter Andromeda. Een meisje dat volgens haar trotse moeder het mooiste wezen op aarde was -zelfs mooier dan de zeenimfen. Die laatsten gingen hun beklag doen bij de zeegod Neptunus. Een prikkelbaar type dat meteen maar de kusten van Ethiopië begon te teisteren. Hij zou pas stoppen nadat Andromeda geofferd werd aan de zee. Gelukkig voor de kleine schoonheidskoningin werd ze gered door de held Perseus. Cassiopeia kwam er dan weer minder goed van af: als straf voor haar provocatie werd ze omgekeerd aan de hemel geplaatst.
Waar?
De Noorderkroon is klein, maar duidelijk herkenbaar en ligt in de nabijheid van De Grote en Kleine Beer. De sterren vormen een halve cirkel.
Griekse mythologie:
De kroon is een eerbetoon van de god Dionysus aan Ariadne, de dochter van de Kretaanse koning Minos. Het meisje besloot -wegens de zoveelste stukgelopen relatie op aarde- enkel met een god te willen trouwen. Toevallig voor de dolverliefde Dionysus beschikte hij over die status. Om dat te bewijzen, wierp hij zijn kroon in de hemel. Golddigger Ariadne oordeelde dat het goed was, gaf toe en... ze leefden nog lang en gelukkig.
De Zwaan (Cygnus)
Waar?
Dit sterrenbeeld heeft de vorm van een kruis. Op donkere nachten kan je de melkweg zien. Deze loopt precies door de Zwaan.
Griekse mythologie:
De Zwaan zou eigenlijk Zeus in vermomming zijn, op aarde gekomen om koningin Leda van Sparta te verleiden. Dat lukte en de god mocht de tweeling Castor en Pollux aan zijn lijstje buitenechtelijke kinderen toevoegen. Andere interpretatie: het sterrenbeeld zou ook symbool staan voor Orpheus, die als zwaan naar de hemel werd gebracht om dichter bij zijn geliefde lier (naburig sterrenbeeld) te zijn. Poëtisch typetje..
De Lier (Lyra)
Waar?
Je vindt De Lier terug aan de hemel door zuidwest te kijken vanaf De Zwaan. Dan zie je een heel zichtbare ster, Wega. Die maakt deel uit van dit kleine sterrenbeeld. Het is het beste waarneembaar in de zomermaanden.
Griekse mythologie:
De lier was een geschenk van de god Apollo aan zijn muzikaal getalenteerde zoon Orpheus. Toen Eurydice, de vrouw van Orpheus stief, was hij zo ontroostbaar dat hij de onderwereld bezocht om haar terug te halen. De god van de onderwereld Hades stelde één voorwaarde: Eurydice mocht terugkeren naar de levenden indien Orpheus gedurende de terugreis uit de onderwereld niet omkeek om te zien of zijn vrouw wel volgde. Helaas deed hij dit toch, waardoor hij Eurydice voorgoed kwijt raakte. Om dit triestig verhaal te gedenken plaatste Zeus De Lier aan de hemel.
Heb je het sterrenkijken toch niet volledig onder de knie? Speel dan vals met deze Sterrenhemel app. Stel de datum in en je krijgt een kaart waarop alle waarneembare sterrenbeelden op dit moment terug te vinden zijn.
(Stagiaire: Jolien Van Puyvelde)