Saffraan, vaak het โrode goudโ genoemd, is niet alleen de duurste specerij ter wereld, maar zit ook vol gezondheidsvoordelen. Deze zeldzame specerij, oorspronkelijk afkomstig uit Aziรซ en vooral geteeld in landen als Iran, India en de Mediterrane regioโs, biedt meer dan alleen een heerlijke smaak. Denk maar aan die warme kleur en smaak in je favoriete gerechten. Nieuw onderzoek toont aan dat saffraan een positieve invloed kan hebben op ons hart en bloedvaten, waardoor het een fijne toevoeging is aan je dagelijkse voeding.
Bescherm je hart met saffraan
De gunstige werking van saffraan op ons hart is te danken aan bijzondere bioactieve stoffen zoals crocine, crocetina en picrocrocine. Deze hebben antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen. Crocine speelt een belangrijke rol door de werking van pancreaslipase te remmen, wat leidt tot een lagere opname van vetten en cholesterol. Hierdoor komen minder vetten in je bloed terecht. Dit kan ook zorgen voor een toename van het HDL-cholesterol, bekend als het โgoedeโ cholesterol.
Saffraan helpt ook bij het verlagen van het LDL-cholesterol, dat vaak gepaard gaat met de vorming van plaques in de bloedvaten en daarmee het risico op vernauwing verhoogt. Zo blijven je bloedvaten soepel en in balans.
Cholesterol onder controle met voeding
Cholesterol wordt vaak genoemd bij hart- en vaatproblemen en speelt een rol bij de vorming van aderverstoppingen, met serieuze gevolgen. Daarom wordt bij hoge cholesterolwaarden vaak een aangepast dieet aanbevolen. Beperk vettige vleeswaren en charcuterie en matig alcoholgebruik. Daarentegen kunnen plantaardige vezels en volkorenproducten zoals brood, pasta en rijst helpen om je cholesterol op een gezond niveau te houden.
Onderzoekers uit Maleisiรซ hebben aangetoond dat het regelmatig eten van saffraan helpt bij het verlagen en gezond houden van de cholesterolwaarden, wat je hart ten goede komt.
Saffraan in de keuken en meer
Naast de gezondheidsvoordelen is saffraan wereldwijd populair in de keuken. In landen zoals China, India en Spanje wordt het gebruikt ter ondersteuning bij de preventie en behandeling van aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, leverproblemen, vruchtbaarheidskwesties en type 2 diabetes. Het gaat dus verder dan alleen lekker zijn.
In de oosterse keuken geeft saffraan niet alleen kleur aan vlees-, vis- en groentegerechten, maar zorgt het ook voor subtiele smaaknuances. Spaanse onderzoekers adviseren dagelijks 50 mg gemalen saffraan van het type AOP โSafran La Manchaโ te gebruiken, door het in 200 ml drinkwater te infuseren over een periode van 93 dagen. Zo beheers je op een gezonde manier je cholesterolwaarden.
Let op de dosering
Hoe geweldig saffraan ook is, het is belangrijk niet te veel te gebruiken. Meer dan 1,5 g per dag kan giftig zijn. Gezien de prijs van 30 tot 40 euro per gram, is het echter lastig om er teveel van binnen te krijgen.
Samenvattend, saffraan is niet alleen een smaakmaker in de keuken, maar biedt ook aanzienlijke gezondheidsvoordelen. Met zijn vermogen om de cholesterolwaarden te beรฏnvloeden en zo bij te dragen aan een gezonde hartfunctie, verdient deze specerij zeker een plek in je dagelijkse voedingspatroon. Waarom het niet eens proberen en genieten van zowel de smaak als je welzijn?