Op een gegeven moment voelt het voor velen alsof ze slechts bestaan in plaats van echt te leven. Dat gevoel, dat vaak op de loer ligt maar lastig te vangen is, kan best wat gevolgen hebben voor hoe we ons voelen en hoe tevreden we zijn. De manier waarop we aan onze dag beginnen, kan hierin een groot verschil maken.

Sommigen van ons kennen dat doffe gevoel van constante vermoeidheid en gebrek aan motivatie. Dit was ook het geval voor een auteur die jarenlang in dezelfde sleur zat. Het idee dat je gewoon maar door het leven beweegt zonder echt te genieten of voldoening te vinden, kan behoorlijk verlammend werken. Gelukkig veranderde alles toen deze persoon bewust begon te werken aan zijn ochtendroutine. Door kleine aanpassingen veranderde het leven van vermoeidheid naar een levendig en energiek bestaan.

De kracht van je ochtendroutine

Voor de auteur was de ontdekking van de waarde van een goede start van de dag een echte eye-opener. Het ging niet om vroeg opstaan of simpelweg meer koffie drinken. Het betekende dat hij zijn hele ochtendritueel onder de loep nam en er zeven specifieke gewoonten in verwerkte, die hem helemaal omverbliezen (en waarmee hij een compleet andere dagindeling kreeg).

Begin de dag met dankbaarheid

Het kan best verleidelijk zijn om meteen bij het opstaan aan de hele takenlijst van de dag te denken. Maar dat zorgt vaak voor een negatieve start en versterkt het gevoel van vermoeidheid. De auteur ontdekte dat even stilstaan bij drie dingen waar hij dankbaar voor was – of het nu gaat om familie, vrienden of kleine dingen zoals een lekkere maaltijd – de dag een uitdrukken van dankbaarheid gaf.

Even bewegen in de ochtend

Aanvankelijk dacht de auteur dat hij geen ochtendmens was, maar door simpelweg met een paar minuten rekken te beginnen veranderde dat snel. Dit leidde er uiteindelijk toe dat hij een halfuurtje trainen meenam in zijn dagelijkse ochtendstretchroutine.

Drink eerst wat water

Na uren slapen is je lichaam vaak droog. Een glas water meteen na het opstaan helpt je niet alleen om afvalstoffen kwijt te raken, maar start ook je stofwisseling en kan zelfs helpen bij gewichtsbeheer. In plaats van meteen de koffie of thee te pakken, biedt water een frisse en hydraterende start.

Maak een planning voor de dag

Zonder duidelijke planning raak je snel overweldigd. Door ‘s ochtends een heldere takenlijst te maken, kun je prioriteiten stellen en haalbare doelen bepalen. Het afvinken van voltooide taken geeft bovendien een lekker gevoel van voldoening.

Laat je even aan de gadgets

Direct je telefoon pakken zodra je wakker wordt, kan al snel voor een negatieve invloed van technologie zorgen en de stress verhogen. Daarom besloot de auteur het eerste uur na het opstaan bewust zonder technologie door te brengen, wat zorgde voor rustiger en minder stressvolle ochtenden.

Geniet van een voedzaam ontbijt

Een goed uitgebalanceerd ontbijt vol eiwitten, vezels en gezonde vetten wordt gezien als de belangrijkste maaltijd omdat het zowel je lijf als je brein voorziet van de nodige energie. Zo begin je je dag fris en vol kracht.

Neem een moment voor mindfulness

Mindfulness bleek een van de diepste veranderingen teweeg te brengen in het leven van de auteur. Door dagelijks tien minuten te mediteren, groeide hij in zelfbewustzijn en kon hij beter omgaan met zijn emoties (dat translateert zich in meer rust en overzicht in zijn dagelijkse beslommeringen).

Deze zeven gewoonten laten zien hoe kleine aanpassingen in de ochtendroutine grote verschillen kunnen maken in hoe je je voelt en functioneert gedurende de dag. Het is een uitnodiging voor iedereen om eens goed te kijken naar de eigen start van de dag en zo, stapje voor stapje, te werken aan een levendiger en energieker bestaan.