Hoogbegaafde kinderen โ je kent ze als personen met hoog intellectueel potentieel (HPI) โ hebben vaak een andere kijk op slaap en hun ochtendrituelen dan andere kleintjes. Hun altijd actieve brein zorgt ervoor dat ze vaak al vroeg opstaan en de dag beginnen, wat vragen oproept over hoe hun gezonde gewoonten precies verschillen van die van hun leeftijdsgenoten.
Slaap en hoogbegaafdheid
Onderzoek laat zien dat HPI-kinderen met een IQ van 130 of hoger opvallende slaappatronen hebben. Zo deed Dr. Revol (hoofd kinder-neuropsychiatrie) aan het neurologisch ziekenhuis van het CHU in Lyon een studie naar de slaapgewoontes van 196 HPI-kinderen, vergeleken met 226 controlekinderen. Deze studie, die in 2003 werd gepubliceerd, richtte zich op kinderen tussen de 8 en 11 jaar.
De resultaten waren mooi opvallend: hoogbegaafde kinderen doorlopen gemiddeld 6,4 slaapcycli per nacht, terwijl de andere groep er โslechtsโ 4,2 heeft. Daarbij zien we dat de diepe slaap bij HPI-kinderen eerder op gang komt. Opmerkelijk is ook dat de REM-slaap โ de fase waarin dromen plaatsvinden en het brein โopruimtโ (sorteren van informatie) โ bij hoogbegaafden eerder op gang komt. Tegen de ochtend is hun slaap dan meestal licht of paradox.
De kijk van psycholoog Arielle Adda
Psycholoog Arielle Adda, die gespecialiseerd is in hoogbegaafde kinderen en de auteur is van โVan het begaafde kind tot de begaafde volwassene, bouw je persoonlijkheidโ, wijst erop dat deze kinderen informatie sneller verwerken dan gemiddeld. Volgens Adda is de REM-slaap bijzonder belangrijk (want dat is de periode waarin het brein gegevens organiseert) en merkt ze op dat hoogbegaafden vaak intense dromen hebben โ een teken van een actief brein โs nachts. Adda zegt ook: โHoogbegaafden hebben een natuurlijke aantrekkingskracht tot lezenโ (wat je kunt zien in hun vroege opstaan en hun voorliefde voor een boekje).
Ochtenden en de uitdagingen voor ouders
Veel ouders van HPI-kinderen merken dat hun kleintjes vaak al om vijf uur โs ochtends wakker worden en actief beginnen te bewegen of zelfs opstaan. Deze โvroeg uit de verenโ pakken meteen een boekje als dat voorhanden is. Hierdoor kiezen sommige ouders ervoor om boeken uit de slaapkamer te halen om zo te zorgen dat hun kinderen wat langer door slapen.
Toch is het voor deze slimme koppen net zo belangrijk een goede nachtrust te hebben om de dag fris en alert door te komen, wat benadrukt hoe cruciaal slaapgewoonten zijn voor hun welzijn.
De bijzondere slaappatronen en ochtendrituelen van hoogbegaafde kinderen geven ons een interessant inkijkje in hoe hun brein werkt. Het goed begrijpen hiervan kan ouders helpen om hun kind beter te ondersteunen, zodat zowel het lichamelijk als het mentaal goed functioneert.
Hoewel deze kinderen op doorreis momenten anders werken dan anderen, blijft het voor hen van belang om genoeg rust te pakken. Ouders hebben hierbij een belangrijke rol, door oog te hebben voor de specifieke behoeftes van hun hoogbegaafde kind en hen te begeleiden naar een evenwichtig levensritme dat zowel de intellectuele ontwikkeling als het welzijn bevordert.