Naarmate je ouder wordt, merk je vaak dat je zicht minder wordt. Het hoort er gewoon bij, omdat je ogen ook verouderen. Of je nu moeite hebt met dichtbij lezen of wat extra licht nodig hebt om alles goed te zien, dit komt regelmatig voor bij oudere mensen. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat mensen met een visuele beperking meestal 50 jaar of ouder zijn (een teken dat je ogen extra aandacht verdienen naarmate de jaren verstrijken).

00:00/01:42
Truvid
auto skip

Ernstige oogproblemen en wat ze met je zicht doen

Er zijn een paar serieuze oogkwaaltjes die je zicht flink kunnen belemmeren. Zo is er leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), een langdurige aandoening die het centrale deel van je netvlies aantast en er geleidelijk voor zorgt dat je middenzicht achteruitgaat (wat lezen of autorijden steeds lastiger maakt). Cataract ontstaat door een progressieve troebelheid van de ooglens, wat leidt tot wazig zicht en uiteindelijk blindheid kan veroorzaken als het niet behandeld wordt. Glaucoom is weer een chronische ziekte die de oogzenuw aantast en langzaam je gezichtsveld kleiner maakt.

Al deze oogproblemen laten zien dat het verstandig is om preventieve maatregelen te nemen en schade zoveel mogelijk te voorkomen.

Goede gewoonten: zo houd je je ogen gezond

Gezonde gewoonten kunnen echt het verschil maken voor je zicht. Begin bijvoorbeeld met je ogen te beschermen tegen de zon door een zonnebril te dragen die UV-straling tegenhoudt. Ook is het slim om je schermtijd in de gaten te houden, zeker nu digitale apparaten zo’n groot deel van ons dagelijks leven in beslag nemen.

Wat je eet heeft ook invloed op je ogen (een voeding die rijk is aan antioxidanten kan helpen om een scherp zicht te behouden). En vergeet niet de 20-20-20 regel: neem elke 20 minuten even een pauze door 20 seconden naar iets in de verte te kijken zodat je ogen even kunnen ontspannen.

Risicofactoren voor oogproblemen

Er zijn meerdere factoren die bijdragen aan serieuze oogproblemen. Leeftijd speelt een grote rol, maar ook je levensstijl, zoals roken, komt er sterk bij kijken. Roken verhoogt de kans op LMD, cataract en schade aan de oogzenuw aanzienlijk (wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden). Dr. James Kelly, een bekende oogarts, wijst erop dat stoppen met roken niet alleen je bloedcirculatie verbetert, maar ook ontstekingen vermindert en bijdraagt aan het behoud van je zicht.

Daarnaast spelen ook genetische factoren een rol, en komt een verhoogde intraoculaire druk – vooral bij glaucoom – vaak voor.

Advies van specialisten en wat je zelf kunt doen

Oogartsen zoals Dr. Kelly adviseren om actief aan je ooggezondheid te werken. Naast stoppen met roken is het belangrijk om regelmatig je ogen te laten checken (zodat je vroegtijdig signalen van problemen kunt oppikken en behandelen voordat er serieuze schade ontstaat).

Je ogen hangen nauw samen met hoe je je dagelijks voelt. Door bewuste keuzes te maken die goed zijn voor je zicht, kun je niet alleen je ogen beschermen maar ook met een betere levenskwaliteit ouder worden. Laat dit een aanzet zijn om vandaag nog te beginnen met zorgen voor je ogen!