In het kort

  • Een virale TikTok-trend drijft de spot met Frankrijk via een parodie op Lady Gaga’s “Bad Romance”.
  • Belgen en andere landen reageren met humor en zelfspot.
  • De trend leidt tot een golf van creatieve, grappige en nationale content.

Wat begon als een simpele grap op TikTok, is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal fenomeen. De virale trend “I don’t wanna be French” verovert het internet, en dat op de tonen van Lady Gaga’s klassieker Bad Romance. De originele zin “I don’t wanna be friends” wordt in duizenden video’s omgevormd tot “I don’t wanna be French”, en die simpele wijziging zet de toon voor een eindeloze reeks komische video’s die de draak steken met Frankrijk en haar culturele symbolen.

Watch on TikTok

Een karikatuur van Frankrijk

De trend is begonnen in de Verenigde Staten, waar content creators met een scherp gevoel voor humor de Franse levensstijl onder de loep nemen – of liever: belachelijk maken. De beelden volgen steeds hetzelfde ritme: een dramatische blik, een zucht, en dan een opsomming van alles wat zogenaamd “vreselijk Frans” is. Van stokbrood tot berets, van het eeuwige staken tot overgewaardeerde kaas: niets blijft gespaard. Het is een vorm van running gag die perfect past bij de TikTok-cultuur: snel, herkenbaar en overdreven.

Onder het hashtag #idontwannabefrench verzamelen zich intussen miljoenen views. Wat begon als een Amerikaanse grap is razendsnel opgepikt door gebruikers uit andere landen, waaronder ook België, Italië, Spanje en zelfs Canada. Elk land voegt zijn eigen nuance en humor toe aan de trend.

België speelt mee – met veel zelfspot

In België wordt de trend met veel plezier opgepikt. Vlaamse TikTokkers spelen handig in op de gelegenheid om onze zuiderburen vriendelijk te plagen én tegelijkertijd onze eigen nationale eigenaardigheden in de verf te zetten. “Wij willen ook niet French zijn, maar onze frieten mogen ze niet afpakken”, klinkt het in één video. Anderen maken grapjes over de NMBS, de bourgondische levensstijl of het taalkundig kluwen waarin we leven.

Wat opvalt, is de zelfrelativering waarmee Belgische gebruikers zich positioneren: geen harde kritiek, maar een ironische deelname aan een bredere grap. Tegelijk ontstaat er een klein gevoel van trots: in deze trend zijn wij niet het mikpunt, maar de lachende toeschouwer – of zelfs de co-grappenmaker.

De Franse tegenreactie: trots en humor

De Fransen zelf zijn niet stil gebleven. Aanvankelijk waren sommige reacties verontwaardigd: “Wat hebben wij jullie ooit aangedaan?”, klonk het. Maar al snel sloeg de toon om naar sarcasme en ironische trots. “In France, we say: nous au moins on a la carte Vitale,” luidde een van de populairste reacties. Met andere woorden: jullie mogen dan lachen, maar wij hebben tenminste een goede gezondheidszorg.

Andere Fransen haalden hun nationale trots boven. Video’s waarin de Franse keuken, mode, literatuur of sportprestaties worden bejubeld, overspoelden het platform. Zelfs voormalig premier Gabriel Attal deed mee met een video onder het omgekeerde motto: “I wanna be French”. De boodschap: spot gerust, maar wij blijven fier op ons erfgoed.

Een nieuwe vorm van patriottisme?

Opmerkelijk is dat deze trend – die in de basis een vorm van uitlachen is – net heeft geleid tot een hernieuwd gevoel van verbondenheid onder Fransen. Op sociale media wordt er druk gedeeld hoe de grap eigenlijk een onverwachte golf van patriottisme teweegbrengt. “Zelfs tijdens het WK voetbal waren we niet zo patriottisch als nu”, schreef een Franse gebruiker op X.

De jonge generaties, met name Gen Z en Gen Alpha, lijken via TikTok een nieuwe relatie te ontwikkelen met het begrip nationale trots. Waar vroeger kritiek op het eigen land dagelijkse kost was, zorgt deze buitenlandse spot plots voor een ommekeer. “Normaal lach ik altijd met Frankrijk, maar nu voel ik me ineens super-Frans”, luidt het.

Een cultureel spiegelspel

Deze TikTok-trend legt niet alleen de gevoeligheden van de Franse identiteit bloot, maar biedt ook andere landen een spiegel om zichzelf te bekijken. Terwijl Amerikanen lachen met de Franse stakers, beseffen Belgen hoe relatief hun eigen politieke chaos is. En terwijl Fransen zich verdedigen met hun wijn, baguette en Zidane, zien we hoe sterk culturele symbolen kunnen zijn in tijden van digitale spot.

Conclusie

“I don’t wanna be French” is meer dan een grap: het is een virale culturele dialoog. Wat begon als een simpele woordspeling, is uitgegroeid tot een Europees spiegelspel vol ironie, humor en soms zelfs onverwachte trots. België speelt daarin een slimme bijrol – als lachende deelnemer, vol zelfspot, en misschien met een klein gevoel van superioriteit. Want geef toe: wie wil er nu French zijn… als je Belg kunt zijn?