Na omzwervingen in Parijs, Londen, New York en Buenos Aires belandde de 24-jarige Hannelore Nuijens uiteindelijk in Mumbai. Vanuit de Indiase stad werkt de ontwerpster aan haar gloednieuwe label ‘Unknown Curiosity’. Van 6 tot 9 augustus is de ontwerpster in Antwerpen om het Belgische publiek haar collectie van dichtbij te laten ontdekken.
De 24-jarige Hannelore Nuijens heeft van globetrotten haar levensstijl gemaakt. Een jaar geleden trok de ontwerpster naar het Indiase Mumbai en zette er haar label ‘Unknown Curiostiy’ op poten.
Hoe belandt een 24-jarige uit Brasschaat in Mumbai?
Via Parijs, Londen en Buenos Aires! Mijn studies aan het ‘Istituto Marangoni’ brachten me aanvankelijk naar Parijs en later naar Londen. Daarna liep ik stage bij Diane von Furstenberg in New York en trok ik met mijn vriend naar Buenos Aires. Hij kreeg een job in Mumbai aangeboden en ik ben gevolgd. Intussen wonen we hier een jaar en heb ik mijn draai gevonden.
Je hebt je diploma ‘fashion business’ op zak en toch kies je ervoor om zelf te gaan ontwerpen.
Ik heb voor een zakelijke studie gekozen maar het creatieve heeft altijd in mij gezeten. Het was mijn droom om aan de Modeacademie van Antwerpen te studeren maar ik ben via een vriendin uiteindelijk bij de studie fashion business beland. Achteraf gezien ben ik wel blij dat het zo gegaan is. De zakelijke kant van mode wordt steeds belangrijker, het is en blijft een business als een ander. Je ontwerpen mogen nog zo mooi zijn, uiteindelijk moeten ze wel verkocht worden. Een beetje zakelijk inzicht is dus mooi meegenomen.
Hoe is Unkown Curiosity tot stand gekomen?
Ik speelde al langer met het idee om jasjes en blazers te gaan ontwerpen. Voor mij is mooi, goed gemaakt jasje immers het perfecte accessoire. Een jasje kan heel chique of net heel casual zijn. Het is geen makkelijk kledingstuk om te maken maar ik ben de uitdaging aangegaan. Toen de beslissing viel om naar de Mumbai te verhuizen, wist ik meteen: daar moet het gebeuren. De mooie stoffen, de borduursels, de creativiteit en schoonheid van de Indiase stad gaven meteen voldoende inspiratie om een eerste capsulecollectie te tekenen.
En dat lukt aardig in Mumbai?
De Indiase mentaliteit maakt het niet altijd even gemakkelijk om dingen gedaan te krijgen. In België zou de praktische kant van de zaak misschien vlotter verlopen maar ik vind het fantastisch om het productieproces hier van op de voet te kunnen volgen. Ik stop dan ook heel veel tijd in het persoonlijk contact met mijn tailors en medewerkers.
Wat is je favoriete plek in Mumbai?
Ongetwijfeld de bloemenmarkt. Dat is ook de plek waar de shoot van mijn debuutcollectie plaatsvond. De markt ligt onder een brug aan het drukste treinstation van Mumbai, het is er verschrikkelijk chaotisch maar de kleuren zijn prachtig. Het is de plek waar Hindi grote manden vol bloemen kopen om te offeren in de tempels. Ik neem iedereen die me komt bezoeken mee naar deze unieke plek.
Hebben al die reizen een invloed gehad op je collectie?
Het feit dat ik al veel van de wereld gezien heb heeft vast een invloed op mijn creaties, maar ik ontwerp vooral met een Belgische vrouw in het achterhoofd. De minimalistische lijnen, de soms mannelijke snits voelen vrij Belgisch aan. De felle kleuren en borduursels zijn dan weer typisch Indiaas.
Hoe zou je je collectie omschrijven?
Unknown Curiosity vertaalt mijn persoonlijke interesse in reizen en het ontdekken van nieuwe, overweldigende steden. Het label specialiseert zich in jasjes en blazers met een uniek karakter. De designs zijn minimalistisch en lenen vaak details van de mannen garderobe. Ik gebruik een mix van geborduurde stoffen en meer klassieke materialen. Het is een lijn voor twintigers en dertigers die op zoek zijn naar een goed jasje dat zowel overdag als ’s avonds gedragen kan worden.
Je hebt de afgelopen jaren nooit heel lang op dezelfde plek gewoond. Heb je een rusteloze aard?
Waarschijnlijk wel een beetje. Naar een nieuwe plek verhuizen en een wereldstad moeten ontdekken geeft een kick en werkt verslavend. Ik geniet er enorm van een research te toen en de niet toeristische plekken te leren kennen. China staat trouwens ook nog op mijn verlanglijstje. Het zou mooi zijn om uiteindelijk in New York te eindigen maar zover is het nog lang niet. Wat wel zeker is: mij zien ze voorlopig in België niet terug. Ik zal altijd nieuwe plekken willen zien en ontdekken. Mijn nieuwsgierigheid zal nooit bevredigd kunnen worden, misschien maar goed ook!
De collectie is te koop via www.unknowncuriosity.com
Hannelore Nuijens stelt haar collectie op van 6 tot 9 augustus bij Stafcharlotte (Kronenburgstraat 20) in Antwerpen. Elke dag van 10u tot 19u.