Onze favoriete modecapitool is weer een winkelspot rijker! Begin juni streek Scoop Store neer in de Antwerpse Kloosterstraat met een uitzonderlijk aanbod aan designspulletjes. Lees hier wat deze nieuwkomer het bezoeken waard maakt.
Alsof je nog niet genoeg redenen had om in Antwerpen te komen winkelen! Bij Scoop Store vind je een gevarieerd aanbod aan unieke designstukken – van kledij, tot meubelen, tot accessoires, … En dat ‘gevarieerd’ mag je gerust letterlijk nemen. De winkelruimte wordt namelijk gehuurd door designers die een vaste plek in de winkel krijgen voor een periode van minimum drie maanden tot maximaal een jaar. Op deze manier willen de eigenaars van Scoop Store jong talent een platform bieden en een duwtje in de rug geven. Het aanbod wisselt dus voortdurend, wat dan weer goed nieuws is voor de shopaholics onder jullie.
Zaakvoerster Inge Wouters en haar man Benjamin Dawes pikten het basisidee op in Australië en vormden het naar hun eigen interesses en voorkeuren om zo tot een uniek concept te komen. “Jonge designers ontbreekt het vaak aan commercieel inzicht om hun collectie echt aan de man te brengen. Iets waar mijn man en ikzelf net erg goed in zijn dankzij onze professionele ervaring in respectievelijk financieel advies en retail. Wij vormen dus de perfecte aanvulling voor designers waardoor zij zich volledig kunnen toeleggen op het creatieve proces. Wat dan weer ten goede komt van hun collectie uiteraard.”
“Concreet kunnen designers bij ons een ruimte in de winkel huren voor een periode van drie, zes, negen of twaalf maanden. In ruil voor een vaste fee regelt ons team alles van A tot Z om hun producten tot bij de klant te brengen: van kledingrekken tot promotie, tot verkoop, tot inpakmateriaal en beveiliging. Op deze manier willen we zoveel mogelijk barrières voor de designers wegnemen. We bezorgen hen dan ook regelmatig feedback van de klanten zodat de designers hun werk kunnen bijsturen waar nodig.”
“De opbrengsten van de verkoop gaan integraal naar de designers. Deze keuze om zonder commissie te werken maakt het voor ons als zaakvoerders misschien iets minder interessant, maar het geeft de designers wel een eerlijke kans om te groeien en dat is waar het ons om gaat. Designers vinden bij ons een opstapje naar het grote publiek. Eenmaal ze gelanceerd zijn en hun weg naar dat publiek gevonden hebben, kunnen zij hun vleugels uitslaan en maken wij plaats voor nieuw talent. De bovenverdieping hebben we trouwens vrijgehouden voor een expositieruimte waar we tentoonstellingen organiseren én we bieden de designers ook de kans om workshops te geven. Alles om opkomend talent te steunen!”
An Buermans is ook een van die talentrijke designers die momenteel haar collectie exclusief bij Scoop Store verkoopt. Het eponieme label bestaat ondertussen zo’n drie jaar en omvangt een kleine maar prachtige collectie handgemaakte stukken. “In mijn collectie probeer ik eenvoudige maar interessante snits te vinden die ik dan wat karakter geef door een boeiend kleurenschema. Omdat alles handgemaakt is – grotendeels door mezelf – telt mijn collectie maar een beperkt aantal stuks. Op die manier kan ik authentieke en exclusieve stuks afleveren die met de grootste zorg en liefde gemaakt worden. Het ontwerp- en productieproces vind ik erg inspirerend, maar het commerciële aspect dat bij een eigen lijn komt kijken, ligt mij niet. Ik vind het moeilijk om mijn eigen product te verkopen en daarom heb ik hier het ideale huwelijk gevonden bij Scoop Store.”
Voor Véronique Leysen van Maurice Knitwear is dit de eerste ‘winkelervaring’: “ Dit is voor mij de perfecte gelegenheid om een fysieke winkel uit te testen. Ik heb al even een webshop, maar een product verkoopt toch anders wanneer de klant effectief het stuk kan aanraken en vastnemen, al zeker als het gaat om breigoed.” Véronique bracht een jaar geleden een breiboek uit met tal van tips en tricks om je eigen originele stuks te maken. Een boek dat het verrassend goed deed! Of misschien net niet zo verrassend als je denkt aan de DIY-rage.
Ondertussen is Véronique al aan haar tweede boek bezig dat net als haar collectie volledig in het teken staat van New York en die bekende kosmopolitische vibe ademt. Hoewel de breister hier en daar hulp inschakelt, maakt ze het merendeel van haar collectie nog steeds zelf. “Breien kan erg tijdrovend zijn, maar in elk stuk steek ik evenveel passie en zorg! Wat het soms moeilijk maakt om er afstand van te doen, al moet ik natuurlijk ook commercieel denken.”
Ook voor Peter Donders (Morphsine) is het de eerste winkelervaring. Tijdens de werkuren gaat hij aan de slag met de 3D-printer en ontwerpt hij meubelstukken die ondertussen al over de hele wereld verspreid staan. In zijn vrije tijd legt hij zich toe op het fijnere werk en ontwerpt Peter delicate juwelen waarbij hij zich steeds laat inspireren door organische vormen. 3D-juwelen zegt u? “Eerst en vooral maak ik een digitaal 3D-ontwerp. In een tweede stap laat ik van dat ontwerp een mal printen in 3D en tenslotte laat ik die in zilver of goud gieten. Daarbij gebeurt de productie in eigen land dus mijn juwelen zijn 100% Belgisch.” Mee met zijn tijd heet dat!
Scoop Store is elke woensdag tot zaterdag open van 11u tot 18u en op zondag van 13u tot 18u. Afspraak in Kloosterstraat 66, 2000 Antwerpen.
Een volledige lijst van deelnemende designers en meer informatie over zelf deelnemen vind je op de website van Scoop Store.
(Tekst stagiaire Natalia Tjurina, beelden Jason Asare)