Hoe lang bewaar ik mijn mascara?

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Laure Vandendaele
Hoe lang bewaar ik mijn mascara?

CleanStash

Dit weekend doen we het. Schoon schip maken in onze beautycollectie. Kan die van jou ook een passage van stoffer en blik, vochtige doekjes en Mrs. Proper gebruiken? Schiet uit de startblokken met onze tips.

1/

 

Schermafbeelding 2013-08-23 om 12.06.42

Stap 1: verander je (slechte) gewoontes

Je hoort het wel vaker: verandering begint bij jezelf. Ook wie een ordelijke make-upkast wilt, steekt de met welriekende crème gehydrateerde hand maar beter eens in eigen boezem. Ja jij, hamsteraar. We hebben het tegen jou! Achja, pot.ketel. Ik heb het natuurlijk over mezelf. Hoewel ik zowat alles wat de beautyindustrie de afgelopen jaren op de markt bracht in mijn bezit heb, raak ik maar niet verzadigd. Oogschaduwpaletten maken me hebberig, nieuwe crèmes nieuwsgierig, nagellakjes dolenthousiast en kan je ooit echt genoeg zwarte mascara’s hebben? Tuurlijk wel.

We verlaten de parfumerie of drogisterij vanaf nu enkel met producten die we écht nodig hebben en bij ons huidtype passen. Vermijd foundation miskopen (iedereen heeft wel ergens een te donkere foundation op overschot) door een grondige kleurstudie en smeerbeurt met testers uit de parfumerie. Vraag hulp aan de verkoopsters, ze zijn er niet enkel om je winkeltasje na aankoop met staaltjes te vullen!

Hou niet meer bij dan nodig. Deel de foundations, crèmes, shampoos (ook hier gebeuren veel miskopen) of oogschaduwpaletten en lipsticks in voor jou onflatterende kleuren uit aan vriendinnen, zussen of collega’s. Goed voor je karmapunten en de orde in je badkamer!

2/

Schermafbeelding 2013-08-23 om 12.47.26

Stap 2: verdeel en heers

Vervolgens gaan we alle producten volgens categorie groeperen. Maak een stapeltje met make-up, verzorgingsproducten, lichaamsverzorging, enz. Op deze manier krijg je een duidelijk beeld van de omvang van je collectie en vermijd je lekkende flessen zonnecrème of bodylotion op je poederdozen en make-up. Hygiëne is heel erg belangrijk!

3/

houdbaarheid

Stap 3: check de houdbaarheid

Het niet respecteren van de houdbaarheidsdatum van cosmetica is zowat de meest gemaakte fout in beautyland. Na afzienbare tijd moeten beautyproducten aan kwaliteit inboeten en gaan ze hun kracht verliezen. In het ergste geval kunnen ze gaan irriteren en allergische reacties veroorzaken. Hou daarom altijd rekening met het logo op de verpakking dat de minimale houdbaarheidsdatum van het product weergeeft.

Het gebeurt wel eens dat het logo door slijtage van de verpakking na verloop van tijd onzichtbaar wordt. Hou daarom de datum waarop je het product voor het eerst gebruikte en de houdbaarheidstermijn bij in een document op je computer of smartphone. Ook door kleine stickers met daarop het aantal houdbare maanden op je cosmetica te kleven, is het eenvoudig bij te houden wanneer je product aan vervanging toe is.

Algemeen wordt gezegd:

-    mascara: 3 à 6 maanden
-    nagellak: 2 jaar
-    parfum: 2 à 3 jaar
-    oogpotlood, eyeliner (khôl): 6 à 8 maanden
-    dagcrème: 6 à 8 maanden
-    zelfbruiner, foundation, lipstick: 1 jaar

4/

Schermafbeelding 2013-08-23 om 12.49.33

Stap 4: niet twijfelen!

Wat gedaan met die dure lipstick die je vorig jaar tijdens een citytrip in Parijs kocht en sindsdien maar twee keer op deed? Weg ermee! Dat veel te zware parfum dat al drie jaar op je nachtkastje staat? Doe het iemand cadeau! Prachtige maar stroperig geworden nagellakjes? Stuur ze naar het containerpark. Alle producten waarvan de geur, kleur of textuur door de tijd veranderden, gaan onherroepelijk de deur uit.

Kortom, maak van je hart een steen en gooi alle producten die al iets te lang in je beautystash rondslingeren de vuilbak in. Have no mercy! Zelfs niet voor dat ene glossje dat je op de lippen van de liefde van je leven achter liet toen je hem voor het eerst kuste.

5/

Schermafbeelding 2013-08-23 om 12.51.03

Stap 5: hou de harde kern

Nu alle verouderde, beschadigde en overbodige producten de deur uit zijn, is het tijd om je gedownsizede beautykast te organiseren.
Stop producten die je dagelijks gebruikt, zoals mascara, oogpotlood, lipstick, BB cream, in een mooi toiletzakje. Reserveer voldoende plaats in je badkamer voor je dagelijkse verzorgingsproducten zoals dagcrème, toner, serum, enzo…

Koel bewaren: hou make-up en parfums weg van vochtige, warme plaatsen, zo vermijd je kwaliteitsvermindering van de producten. Een kastje in de badkamer mag dan wel handig zijn, een schuif in een commode is beter. Poets je lipsticks en poederdozen af en toe met een vochtig doekje en was borstels in warm water met een beetje babyshampoo.

Verdeel en heers: verdeel je make-up per soort en kleur in bewaar in doorzichtige dozen in plastiek. Kies geen diepe doos, maar eerder het type waarin je bestek zou bewaren. Wat je dagelijks gebruikt, krijgt een plaatsje vooraan. Avond make-up stop je dan weer achteraan.

Beken kleur: verraadt de verpakking niet welk kleurtje je lippenstift heeft? Plak een klein stickertje op je lippenstift met het juiste kleur zodat op kleur schikken eenvoudig wordt.

Probeer twee keer per jaar afscheid te nemen van producten die je niet vaak gebruikt.