In de mode zijn er vijandschappen gekoesterd die best wat dramatischer waren dan het gekissebis tussen die dekselse Amélie O. en blogster Sofie V. Fysieke aanvaringen zijn er zelden gerapporteerd, maar de levenslange haat tussen bepaalde ontwerpers of modesocietyfiguren blijft legendarisch. Een rondje modemoddercatch.
COCO CHANEL VERSUS ELSA SCHIAPARELLI
De meest legendarische moderivalen ooit waren misschien wel Coco Chanel en Elsa Schiaparelli. Mademoiselle Chanel kon zowat tegen iedereen die haar een strobreed in de weg legde (en dat waren er blijkbaar nogal veel) zeer scherp uit de hoek komen. Ze ontpopte zich echter tot een gifslang wanneer het haar grootste rivale, Elsa Schiaparelli, betrof. De twee waren als water en vuur. Elsa was van hoge komaf, Coco kwam uit een weeshuis. Elsa was een aanhanger van het surrealisme, ook in haar mode, Coco was veel klassieker, praktischer en commerciëler. Time Magazine verkoos in 1934 Elsa boven Coco, met alle gevolgen van dien. Mademoiselle Chanel noemde Schiaparelli meesmuilend “een Italiaanse artieste die kleren maakt” en duwde haar zelfs ooit eens ‘per ongeluk’ tegen een kandelaar, zodat haar jurk in brand vloog.
KARL LAGERFELD VERSUS YVES SAINT LAURENT
Of het ooit tot een handgemeen is gekomen tussen Yves en Karl, is niet bekend, maar het zal wellicht niet veel hebben gescheeld.
Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld waren niet alleen moderivalen, maar op zeker ogenblik ook liefdesrivalen. Wie de reputatie van Lagerfeld een beetje kent, weet dat de man geen blad maar het liefst een megafoon voor de mond neemt om zijn ongezouten mening te verkondigen. Met Saint Laurent was het in 1954 al bonje: niet Lagerfeld won de competitie van het Internationale Wol Secretariaat, wel Saint Laurent. Bovendien werd Yves al snel beschouwd als nieuw modewonder. Hij mocht aan de slag bij Dior, terwijl de drie jaar oudere Lagerfeld bleef aanmodderen. Op privévlak was Saint Laurent de feestende losbol, en Lagerfeld de strikte geheelonthouder. Saint Laurent had een relatie met Pierre Bergé, maar begon in de jaren zeventig ook een affaire met Jacques de Bascher, een rijke decadente man op wie Lagerfeld jammer genoeg ook een oogje had. De Parijse modewereld splitste zich op in kamp Saint Laurent en kamp Lagerfeld. De twee modegoden konden elkaar niet meer luchten en uitten voortdurend kritiek. Toen het met Lagerfelds carrière almaar beter ging en hij in 1982 aan de slag mocht bij Chanel, ging het bij Saint Laurent net omgekeerd. Hij sukkelde meer en meer met zijn mentale gezondheid wegens overdadig drank- en druggebruik, en bakte er op creatief vlak ook niet veel meer van. In 2002 trok Yves Saint Laurent zich terug uit de mode, terwijl Lagerfeld toen pas echt aan een triomftocht begon. Dat was Karls zoetste wraak.
LEES HET VOLLEDIGE ARTIKEL IN ELLE BELGIE – NOW IN SHOP
LEES HIER DE KORTE INHOUD VAN HET MODENUMMER
(Tekst: Els De Pauw)