Een training van 20 minuten. Meer is er niet nodig om een visum voor het land van lekkere lijven te bemachtigen. Toch niet voor wie één à twee keer per week aan Bodyboost doet. Minimale input voor een maximaal resultaat? ELLE.be deed de test!
Je zou me lui kunnen noemen, zelf zie ik het liever als 'efficiënt'. Want geef toe: een strak lijf in amper 20 minuten tijd, dat is een mooi staaltje efficiënt tijdmanagement, me dunkt. Bodyboost, de nieuwe hype in het land van lekkere lijven, belooft niet minder dan dat. Twintig minuutjes intensief sporten in ruil voor een gezond en stevig lichaam. Klaar.
Omdat festivaldiëten, terrashangen en zomers barbecueën aan de vooravond van de l'été indien hun sporen (op dat nooit echt aanwezige bikinibody) nalaten, is het tijd om de hoogte van de zomen te laten zakken en het aantal sportieve inspanningen de hoogte in te jagen.
Dat van goede bedoelingen uitpuilende plan indachtig, klopte ik op een vrije middag aan bij Bodyboost in Gent, waar een work-out van amper 20 minuten op het programma stond. Geen idee wat die precies inhield, om het verrassingseffect te vergroten laat ik research bij dergelijke experimenten veelal achterwege. Bodyboost coach Elisabeth verwelkomde me in een trendy ingerichte turnzaal en gaf me de basisbeginselen van de sport mee terwijl ik het vervaarlijk uitziende toestel waarmee we aan de slag zouden gaan, in de gaten kreeg. Slik. Toen viel het woord elektroden. Alweer, slik. Elisabeth garandeerde dat het allemaal wel mee zou vallen. Zucht.
Vervolgens gaf Elisabeth me de opdracht al mijn kleren uit te trekken (in een pashokje weliswaar) en kreeg ik een zwart T-shirtje met bijhorend strak shortje aan. Dit bleek echter slechts de eerste stap in het samenstellen van mijn Bodyboost outfitje. Daarna ritste Elisabeth me in een strakke mouwloze elektrodenvest die ze even voordien met behulp van een waterspuit (van het type waarmee je ook je orchideeën aan een langer leven helpt.) vochtig maakte. Rond mijn armen en heupen kwamen natte, strakke gordels te zitten. Om het allemaal nog wat vreemder te maken, sloot Elisabeth kleurrijke elektroden aan op mijn pak voor ze me aan de machine vast klikte. Daar stond ik dan op blote voeten, in mijn zeiknat science fictionpak, klaar om elk moment geëlektrocuteerd te worden. Zonder overdrijven, even dacht ik dat het zover was.
Want wat ik ervoer toen het Bodyboost apparaat de eerste electro musculaire signalen via de elektroden naar de acht verschillende spiergroepen op mijn lichaam (onderrug-, middenrug-, bovenrug-, buik-, borst-, arm-, been- en bilspieren.) stuurde, viel met niets te vergelijken. Kleinzerige watjes zouden dit gevoel misschien als 'pijnlijk' omschrijven maar wie regelmatig op de tafel van een waxeuse ligt, kan nu eenmaal wel wat hebben. Na een pauze van vier seconden, volgde een nieuwe elektrische impuls die eveneens vier seconden aanhield. Telkens wanneer de spiergroepen 'onder stroom' kwamen te staan, voerde ik de oefeningen uit die Elisabeth tijdens de korte schockvrije pauzes voordeed. Na een reeks squats en enkele ogenschijnlijk eenvoudige buikspieroefeningen klopte mijn hart in mijn keel en parelde het zweet op mijn voorhoofd. En dat na amper een paar minuten! Vooral mijn bilspieren kregen het zwaar te verduren en ik smeekte Elisabeth dan ook de elektrische impulsen op die spiergroep te verminderen. Toch raakte mijn lichaam snel gewend aan deze nieuwe sensatie en voerde ik oefening na oefening uit terwijl mijn spieren er onderhuids op los trilden. Het gevoel van een strak lijf in wording!
Met een high five kondigde Elisabeth het einde van de work-out aan. Zo snel? Even geneerde ik me voor mijn hevige transpiratie, gelukkig herinnerde mijn sympathieke coach me eraan dat het pakje al nat was alvorens ik me in het zweet werkte. Poehee.
Hoewel de training slechts 20 minuten duurde, voelde ik me alsof ik er twee uur in de fitness had opzitten. En dat is heel normaal volgens mijn coach, door twee keer per week te Bodyboosten bereik je immers evenveel als vier uur ploeteren in de gym. Ook pijnlijke spieren zijn na zo'n eerste sessie meer dan normaal. En ook die heb ik gevoeld. Drie dagen na mijn eerste Bodyboost liep ik nog steeds met een pijnlijke booty rond. Mijn vrees voor overbelaste derrièrespieren bleek echter ongegrond. Je lichaam kan immers heus wat hebben en de elektrische impulsen zijn onschadelijk. Stramme en stijve spieren zijn het resultaat van een goede work-out . Je lichaam heeft goed gewerkt en je spieren hebben gewoon even tijd nodig om te herstellen.
In feite is Bodyboost enkel schadelijk voor je portefeuille, want de korte lesjes zijn niet goedkoop. Voor tien lessen met telkens individuele begeleiding (geen pottenkijkers!) betaal je 229,50 euro en de eerste weken is het aangewezen om twee maal per week langs te gaan in de Bodyboost studio. Nadien volstaat een bezoek van twintig minuten per week om je strakke lijf te behouden. Easy does it, toch? Wij zijn fan.
Voor meer info en prijzen surf naar Bodyboost.be
Voskenslaan 411, 9000 Gent
0486 299 986