Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Toegegeven, op zondag doen wij ook liever wat anders dan achter het fornuis staan. Maar met deze eenvoudige ideeën tover je zonder moeite een heerlijke zondagse brunch op tafel.
Er is echt niets leuker dan op zondag samen met je vriendinnen brunchen. Hét perfecte excuus om je kater van de avond daarvoor (we spreken uit ervaring) te doen verdwijnen. In aangenaam gezelschap dan nog wel. Iedereen brengt wat verse ingrediënten mee. Versgeperst fruitsap op tafel... Je zondagmiddag smaakte nog nooit zo lekker.
1. Frittata met aardappelen en kool
Voor 4 personen:
- 450 g vastkokende aardappelen
- 200 g groene kool
- 1 l groentebouillon
- 2 uien
- 6 eieren
- 80 g geraspte kaas
- 2 el olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Snipper de groene kool en de uien fijn. Doe de aardappelen samen met de kool in een diepe pan en overgiet met de bouillon. Kook op een hoog vuur tot bijna alle bouillon verdwenen is.
Voeg hierbij de olie en zet het vuur wat zachter. Voeg de ui toe en roer om. Kruid met peper en zout. Klop de eieren los en giet deze over de groenten. Bak de frittata van aardappelen en groene kool gedurende 10 minuten. Bestrooi met de geraspte kaas en gratineer in de oven, onder de grill tot er een mooi korstje is gevormd.
2. Boekweit pannenkoeken met kersen
Voor 4 personen:
- 1 theelepel baksoda
- 140g boekweitmeel
- 2 theelepels kaneel
- 5 theelepels lichtbruine basterdsuiker
- 85 zelfrijzende bloem
- 3 klontjes boter
- 284 ml botermelk
- 3 eieren
- Griekse yoghurt en ahornsiroop
- kersen
Doe de gehalveerde kersen in een kom met 1 eetlepel suiker, roer en zet opzij. Meng de rest van de suiker, boekweitmeel, kaneel en bakpoeder in een grote kom. Maak een kuiltje in het midden en voeg de eieren daarin toe. Voeg karnemelk toe en roer tot een glad beslag ontstaat. Smelt een klontje boter in een anti-aanbak koekenpan. Lepel het beslag in de pan en bak deze een paar minuten, totdat er belletjes aan de oppervlakte verschijnen. Draai dan de pannenkoeken om en laat bakken aan de andere zijde. Hou de pannenkoeken warm in een oven op lage temperatuur terwijl je de rest van het beslag bakt. Serveer 2-3 pannenkoeken opgestapeld op elk bord, schep de kersen er bovenop en werk af met een lepel Griekse yoghurt en een scheutje ahornsiroop.
3. Bruschetta met mozzarella, pesto, parmezaan en raketsla
- mozzarella
- enkele sneetjes toast
- huisgemaakte of gekochte pesto
- raketsla
- parmezaanse kaas,in vlokken
- peper
Leg enkele sneetjes mozzarella op de toast. Besprenkel met pesto. Werk af met de raketsla en de geraspte parmezaanse kaas. Kruid tot slot af met wat versgemalen peper.