Avocado’s zitten niet alleen boordevol goede voedingsstoffen, dankzij hun veelzijdigheid bieden ze ook eindeloos veel variatie in de keuken. Je kan het eten bij je ontbijt, lunch, als snack of als avondeten. Geen wonder dat het de favoriet is van millennials. Laat je inspireren door deze vindingrijke recepten!
Salade met avocado, feta en granaatappelpitjes
Dit snelle recept is gezond en licht, bevat weinig calorieën en zit boordevol smaak. Het perfecte gerecht als je op je lijn wilt letten.
Ingrediënten:
- avocado (in blokjes)
- granaatappelpitjes
- feta
- rode ajuin
- salade naar keuze
- komkommerblokjes
- kerstomaatjes
- olijfolie
- peper en zout
Bereidingswijze:
1. Snij de ingrediënten en doe alles samen in een grote kom.
2. Afwerken met olijfolie, peper en zout.
Avocado scampi hapjes
Originele appetizers, maar ook heerlijk als tussendoortje.
Ingrediënten:
- avocado
- limoen
- komkommer
- scampi’s
- koriander (of peterselie)
- peper en zout
- olijfolie
Bereidingswijze:
1. Prak de avocado met limoensap, olijfolie, koriander, peper en zout.
2. Snij komkommer in schijfjes van ongeveer 2 centimeter dik.
3. Bak de scampi’s.
4. Smeer de avocado mash op de komkommer en leg de scampi erbovenop.
Gegrilde zalm met avocadospread
Want iedereen weet dat zalm en avocado hand in hand gaan.
Ingrediënten:
- zalm
- olijfolie
- avocado
- rode ajuin
- peterselie
- limoensap
- paprikapoeder
- komijn
Bereidingswijze:
1. Snij de ajuin en snij de peterselie fijn.
2. Prak de avocado, voeg de ajuin, peterselie, limoensap, komijn, olijfolie, paprikapoeder, peper en zout toe.
3. Gril de zalm in de pan.
4. Bedek je zalm met de avocado spread.
Vegetarische avocado taco’s
Dit gerecht valt in de smaak bij klein en groot, je kan namelijk enorm creatief zijn en ingrediënten toevoegen of weglaten naar hartenlust.
Ingrediënten:
- wraps of taco’s
- avocado
- zure room
- tomaatjes
- rode ajuin
- koriander
- pijpajuin
- limoensap
- olijfolie
- optioneel: rode bonen
Bereidingswijze:
1. Snij alle groentjes en besprenkel ze met olijfolie, peper en zout en wat limoensap.
2. Snij de koriander en pijpajuin fijn.
3. Bak de rode ajuin en tomaatjes in de pan.
4. Verwarm de taco’s in de pan, microgolf of oven.
5. Beleg je taco naar wens met de ingrediënten.
6. Werk af met zure room en koriander.
Avocadosoep met grijze garnalen
Een licht soepje dat je toch veel voldoening zal geven.
Ingrediënten:
- avocado
- limoen
- light room/plantaardige room
- kippenbouillon
- ongepelde garnalen
- peper
- grof zout
- cayennepeper
Bereidingswijze:
1. Pel de garnalen.
2. Doe de avocado en het limoensap in de blender met koude kippenbouillon en de light room en kruid naar wens met peper, zout en cayennepeper.
3. Voeg de gepelde garnalen toe
Avocado tabouleh
Dit gerecht zit boordevol gezonde proteïnen.
Ingrediënten:
- komkommer
- tomaat
- avocado
- bulgur
- peterselie
- rode ajuin
- kikkererwten
- citroensap
- olijfolie
- grof zeezout en zwarte peper
Bereidingswijze:
1. Snij alle groenten.
2. Hak de peterselie zeer fijn.
3. Doe de komkommer, tomaat, avocado, peterselie, kikkererwten en rode ajuin in een kom.
4. Voeg het citroensap, de olijfolie en peper en zout toe.
5. Kook de bulgur en voeg toe.
Avocado toast
Less is more: dit is misschien wel ons lievelingsgerecht met avocado. Je kan het namelijk eten als ontbijt, als middageten én als snack en je kan er ontzettend vindingrijk mee zijn. Geen wonder dat dit gerecht op de menukaart van elke hippe eetzaak prijkt. Het leukste is dat je creatief kan zijn met wat je op je toast legt.
Ingrediënten:
- avocado
- toast, cracker, maïscracker, brood, whatever floats your boat
- grof zeezout
- zwarte peper
- optie: paprikapoeder of cayennepeper
- optie: ei, zalm, zaden, radijsjes,…
Bereidingswijze:
1. Prak een rijpe avocado met wat olijfolie, grof zeezout en zwarte peper.
2. Smeer het op een toast, et voià. Heerlijk met een spiegelei, zaden en/of wat zalm op.
Veganistische pasta pesto
Ben je dol op pasta met pesto, maar wil je het liever wat gezonder of ben je veganistisch? Life hack: vervang de Parmezaanse kaas door avocado!
Ingrediënten:
- avocado
- basilicum
- look
- spinazie
- pijnboombitjes
- olijfolie
- vers citroensap
- peper en zout
- pasta
- optioneel: rucola of kerstomaatjes als topping op de pasta
- optioneel: extra noten (cashew of walnoten) voor een dikkere consistentie van je pesto
Bereidingswijze:
1. Doe alle ingrediënten (avocado, basilicum, spinazie, pijnboompitjes, citroensap, olijfolie, peper en zout) in de blender en blend tot een zachte consistentie.
2. Kook de pasta, giet af serveer met de pesto.
3. Voor een upgrade, kan je nog ongemalen pijnboompitjes, rucola en kerstomaatjes toevoegen.
Avocado met ei in de oven
Dit ontbijt is basic, easy en super yummy. Wat wil je nog meer? Perfect als snelle hap na een workout.
Ingrediënten
- 1 grote avocado
- 2 eieren
Bereidingswijze
- Snij de avocado in twee en haal de pit eruit.
- Vul elke helft met een ei.
- Plaats 15 minuten in een oven op 200°.
- Laat even afkoelen, werk af met peper en zout en lepel uit met een lepeltje.
Poké bowl
Iedereen weet dat poké bowls the new sushi on the block zijn.
Ingrediënten:
- rijst
- avocado
- rauwe zalm of tonijn
- edamame
- sojasaus of sesamolie
- sesamzaadjes
- optioneel: mango, granaatappelpitjes, wortel, radijzen, komkommer, pijpajuin
Bereidingswijze:
1. Kook de rijst.
2. Snijd alle ingrediënten in blokjes
3. Doe de rijst in een kom en leg je proteïne en veggies erbovenop.
4. Werk af met sojasaus en sesamzaadjes.