Nu je alle groenten bijna het hele jaar door kan krijgen zouden we vergeten dat de meeste groenten seizoensgebonden zijn. Wij zochten 'vergeten groenten' op en vonden deze lekkere gerechtjes.
1. Quiche met knolgroenten
Ingrediënten voor 1 quiche:
- 1 rol quichedeeg
- 250 g crème fraîche
- 2 el mierikswortel, geraspt
- 4 eieren
- 80 g oude kaas, geraspt
- 500 g knolgroenten (bv. knolselderij, wortelen, pastinaken...), geschild en geraspt
- 1 rode ui in ringen
- Peper en zout
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 210°C en bereidt het deeg voor volgens de verpakking.
- Meng de crème fraîche met de mierikswortel, eieren en oude kaas. Breng op smaak met zout en peper. Voeg de knolgroenten toe en meng opnieuw.
- Leg het deeg met bakpapier in een taartvorm en maak met het overhangende deeg een decoratieve rand. Verdeel het mengsel over het deeg en verdeel er de ui over.
- Bak de groententaart onderin de oven gedurende ca. 35 - 40 min.
Recept door Tante Fanny
2. Koolrabi-appelsalade met yoghurtdressing
Ingrediënten voor 1 persoon:
-
1 koolrabi
-
1 zoete appel
-
1/4 bosje bieslook
-
100 g magere yoghurt
-
1 eetlepel citroensap
-
peper en zout
-
15 g gehakte hazelnoten
Bereiding:
- Was en snijd de koolrabi en appel in fijne reepjes en de bieslook in ringetjes.
- Meng voor de dressing de yoghurt met citroensap, bieslook, peper en zout.
- Rooster de hazelnoten 2-3 minuten in een droge pan op middelhoog vuur en hak fijn.
- Meng de koolrabi en appel met de dressing, bestrooi met de hazelnoten en serveer.
Recept via WW
3. Salade met wortelpeterselie, farro en sesam-gemberdressing
Ingrediënten:
- 6 - 7 kleine wortelen, gehalveerd
- 5 kleine peterseliewortels, gehalveerd
- 1 kop gekookte farro
- 1 cm gember, fijngehakt
- 1 klein teentje knoflook, fijngehakt
- 1 handvol peterselie, fijngehakt
- 2 el olijfolie
- Geroosterde sesamolie
- 1/2 el sesamolie (niet geroosterd)
- 1 el sesamzaadjes
- 1 el rode wijnazijn
- peper en zout
- 1 sinaasappel, ter garnering
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Meng in een grote kom de wortelen, peterseliewortel, olijfolie en een beetje zout en peper. Verdeel over een bakplaat en rooster gedurende 25 - 30 minuten, tot ze gaar zijn.
- Roer in een kom de sesamoliën, rode wijnazijn, knoflook en gember. Voeg de geroosterde groenten toe en hussel alles goed door elkaar. Meng de peterselie, sesamzaadjes en farro erdoor en serveer.
Recept via Probably This
4. Salade van vergeten groenten
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1/2 kleine pompoen
- 1/2 bot raapjes
- 1 koolrabi
- 1 preiwit
- 1 pastinaak
- 1 verse rode biet
- 1/2 bakje champignons
- 4 handjesl postelein
- 1 klein bokaaltje peren op grootmoeders wijze
- 4 plakjes gerookte ham
- een scheutje sesamolie
- 1 dl rode wijnazijn
- boter
- peper en zout
Bereiding:
- Snijd alle groenten behalve de pompoen in julienne.
- Gaar de groenten in kokend water.
- Snijd het vruchtvlees van de pompoen in stukjes.
- Giet de groenten af onder koud water tot ze helemaal afgekoeld zijn.
- Bak de pompoen stukjes in de pan met boter en kruid af met zeezout.
- Stoof de peren in wat wijnazijn.
- Roer de julienne van groenten kort door de warme boter en voeg de postelein toe.
- Schik alle groenten mooi op een bord.
Recept via Lekker Van Bij Ons
5. Witte kool en rode bieten pickles
Ingrediënten voor 4 personen:
- 250 ml appelciderazijn
- 200 ml kraanwater
- 125 g kristalsuiker
- 4 steranijsjes
- 1 el zwarte-peperkorrels
- 1 el venkelzaad
- 1 rauwe rode biet
- 150 g gesneden witte kool
Bereiding:
- Doe de azijn, water, suiker, specerijen en een mespunt zout in een steelpan. Breng op middelhoog vuur al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 10 min. koken.
- Draai het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat 30 min. staan zodat de smaken in kunnen trekken.
- Schil de biet en rasp met de grove rasp in de keukenmachine. Meng met de witte kool en verdeel over een afsluitbare pot.
- Schenk de vloeistof over de groenten tot deze helemaal onder staan. Vul eventueel aan met wat water.
- Sluit de pot en zet minstens 1 dag in de koelkast. Serveer bij gegrild of gebakken vlees, gevogelte en vis.
Recept via Albert Heijn
6. Aardpeer-pastinaaksoep met champignons
Ingrediënten voor 4 personen:
-
450 g aardperen
-
450 g pastinaken
-
1 groot aardappel
-
2 sjalotjes
-
1 teentje knoflook
-
100 g kastanjechampignons
-
1,5 l groentebouillon
-
1 tl gedroogde tijm
-
1,5 tl komijnpoeder (djinten)
-
1 snufje peper en zout
-
1 scheutje olijfolie
Bereiding:
- Schil de aardperen, pastinaak en aardappel en snijd ze in kleine stukjes.
- Snijd de sjalotjes en knoflook fijn en fruit ze in een kom met olijfolie
- Voeg de aardpeer, pastinaak en aardappel toe.
- Voeg 1 l bouillon toe en breng aan de kook.
- Zet het vuur lager en voeg na 10 minuten koken de komijnpoeder en de tijm toe.
- Laat de soep daarna nog 10 minuten zachtjes koken tot de groenten gaar zijn.
- Haal de kom van het vuur en mix alles fijn. Voeg peper en zout toe, en eventueel een beetje room.
- Breng alles nog één keer aan de kook.
- Snijd de kastanjechampignons in plakjes en bak ze in een koekenpan.
- Verdeel de soep over diepe borden en voeg de kastanjechampignons toe.
Recept via Deen
7. Stoemp van raapjes met kabeljauw en peterseliecrème
Ingrediënten voor 4 personen:
- 1 kg aardappelen
- 2 bosjes rapen
- 4 stukken kabeljauw van minimum 180 gr
- peterselie
- 10-tal blaadjes basilicum en salie
- 2 à 3 eetlepels culinaire room
- 2 eetlepels bouillon of water
- 1 eetlepel citroensap
- melk
- olijfolie
- Boter
- kervelplukjes (ter garnering)
Bereiding:
1. Schil de rapen en de aardappelen. Hou 1 raap opzij. Snij de aardappelen en rapen in stukken. Gaar ze in de helft water en de helft melk met wat zout. Giet ze af en vang het vocht op.
2. Hou een paar rapen opzij en snij ze in gelijke stukjes. Bak ze goudbruin aan in wat boter.
3. Maak een puree van de aardappelen en de andere helft van de rapen met wat kookvocht en olijfolie. Kruid met peper en zout.
4. Spoel de peterselie, pluk de blaadjes en zwier goed droog. Hak de peterselie fijn en meng door de puree.
5. Smeer de kabeljauw in met olijfolie. Kruid met peper en zout.
6. Leg de kabeljauw op een bakplaat in de stoomoven en gaar op 70°C naargelang de dikte 8 à 10 minuten. Geen stoomoven? Bak de vis dan in een pan met boter of olijfolie.
7. Snij de rauwe raap met een dunschiller in fijne reepjes.
8. Schik de puree in het midden op het bord. Leg daarop de dunne reepjes rauwe raap en erbovenop de kabeljauw. Schik de rauwe en kort gebakken stukjes raap naast de vis.
9. Peterseliecrème: doe de peterselie, basilicum, salie, room, bouillon en het citroensap in een blender en mix fijn. Proef of de crème op smaak is en giet in een spuitzak. Zet de peterseliecrème eventjes in de koelkast.
10. Spuit toefjes peterseliecrème tussen de stukjes raap en werk af met plukjes kervel.
Recept via Spar
8. Pastinaakfrietjes met feta en noten
Ingrediënten voor 2 personen:
-
400 gr pastinaak
-
200 gr feta
-
20 gr peterselie
-
60 gr hazelnoten
-
olijfolie
Bereiding:
-
Was de pastinaken, droog af en snijd in dunne repen. Wrijf de pastinaak in met olijfolie, leg in een ovenschaal en plaats in het midden van een op 180ºC hete lucht voorverwarmde oven. Rooster de pastinaken 40 minuten.
-
Rooster ondertussen de hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen en hak grof.
-
Hak de peterselie fijn, meng met de noten, verkruimel de feta erbij en meng met een flinke scheut olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
-
Neem de pastinaken na 40 minuten uit de oven, verdeel het feta-kruiden-notenmengsel erover en zet de schaal nog eens 5 minuten in de oven.
-
Serveer de pastinaak met feta, peterselie en noten rechtstreeks uit de oven.
Recept uit Pascale Naessens' kookboek 'Nog Eenvoudiger'
9. Gratin van pastinaak, koolraap en salie
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 ml volle slagroom
- 3 tenen knoflook in dunne plakjes
- 1 bos salie blaadjes geplukt
- 3 grote pastinaken, geschild
- 2 grote koolrapen, geschild
- 100 g gruyère, geraspt
- 1 el olijfolie extra vergine
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190°C en vet een bakblik van 1½ l in. Breng de room, de knoflook en de helft van de salie in een pan op halfhoog vuur tegen de kook aan en neem van het vuur. Laat ± 15 min. trekken.
- Schaaf de pastinaak op een mandoline en koolraap in heel dunne plakjes. Leg ze om en om in een enkele laag op de bodem van het bakblik. Schenk wat van het roommengsel erover en bestrooi met zout en peper. Maak zo zes tot acht lagen. Bestrooi met de gruyère en resterende salie en dek af met een laag bakpapier en een laag aluminiumfolie.
- Bak de gratin 1½ uur in de oven, verwijder folie en bakpapier en besprenkel met olijfolie. Bak ze onafgedekt nog ± 30 min. in de oven tot de kaas bubbelt en goudbruin is. Laat het gerecht voor je serveert nog 15 min. staan.
Recept via Delicious Magazine
10. Witlof op de barbeque in koolrabi-jasje met kaassaus
Ingrediënten voor 4 personen:
- 40 g boter
- 60 g bloem
- 1 liter melk
- 120 g gemalen gruyèrekaas
- 2 koolrabi's
- 8 stronkjes witlof
- 8 houterige takken rozemarijn
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 eetlepels knoflookchips
- enkele takjes verse tijm, grof gehakt
Bereiding:
- Maak de kaassaus. Smelt hiervoor de boter in een pan en roer er de bloem door. Roer tot je de geur van versgebakken koekjes ruikt. Voeg de melk al roerend toe, tot je een gladde saus krijgt. Neem van het vuur en roer er de kaas door.
- Snijd de koolrabi in dunne plakken.
- Maak een insnijding in de onderkant van het witlof en duw er een volledige rozemarijntak door zodat je brochettes krijgt. Bestrijk met de zonnebloemolie.
- Leg de witlofbrochettes op de grill van je barbecue. Rooster 15 minuten, draai het witlof om de 5 minuten even om. Haal het witlof van de barbecue en wikkel er de koolrabiplakken rond. Leg in een gietijzeren schaal.
- Giet de kaassaus over het witlof, werk af met knoflookchips, verse tijm en wat peper.
Recept uit het boek 'Grillmasters' van Seppe Nobels en Peter De Clercq