Nu het land gehuld is in koning winter grijpen we steeds vaker naar ongezonde snacks. Toch willen we die extra winterkilo's tot een minimum beperken. Deze heerlijke energierepen zijn al een grote stap in de juiste richting!
Door de grote hoeveelheid aan zaden zitten deze granolarepen vol met vezels en gezonde vetten. Zonnebloempitten zijn rijk aan vitamine E, magnesium en selenium, voedingsstoffen die vrijwel elke vierkante centimeter van ons lichaam beschermen. Hennepzaden bestaan vooral door de eiwitten, omega 3 en 6 vetzuren en bevatten alle essentiële aminozuren voor een optimale gezondheid. Bovendien zijn de repen veganistisch en glutenvrij. Nog niet overtuigd? Wacht maar tot je ze geproefd hebt!
Ingrediënten:
- 1 1/2 kop havermout (eventueel glutenvrij)
- 1/2 kop rauwe amandelen, walnoten of pecannoten, ruw gehakt
- 1 kop grote kop ontpitte dadels (eventueel 10 min geweekt in heet water, zodat ze meer kleven)
- 2 eetlepels chia zaden
- 2 eetlepels zonnebloempitten (geroosterd of rauw)
- 2 eetlepels vlaszaden
- 2 eetlepels hennepzaden
- 1/4 kop agave of maple siroop
- 1/4 kop pindakaas of amandelboter
- optioneel: chocoladestukjes, gedroogde vruchten, andere noten, gedroogde banaan...
Instructies:
- Rooster het havermout en amandelen in een oven verwarmd op 180° C voor 13-15 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Maal de dadels in de blender tot een vaste, plakkerige brei.
- Giet de haver, amandelen en dadels in een grote kom, voeg de zaden toe en zet aan de kant.
- Warm de agave en pindakaas op in een kleine pan op een laag vuur. Giet dit daarna over het andere mengsel in de kom. Meng goed.
- Doe het mengsel in een bakvorm, leg er een stuk bakpapier over en duw het goed aan met een boek.
- Laat 15-20 minuten rusten in de koelkast of diepvries, tot een vast geheel vormt.
- Snijd in gelijke repen.
Smakelijk!
(Stagiaire Nele Sarens)