Een druk weekend achter de rug en geen zin om op zondag nog een heel diner te staan klaarmaken? Met deze 10 makkelijke brunchrecepten tover je in geen tijd een hartige maaltijd op tafel:

Gepocheerd ei in hollandaisesaus

brunch, hartig, recept, gepocheerd, eieren

Ingrediënten voor vier personen:

  • 4 grote eieren
  • 4 plakjes ontbijtspek
  • 150 gram jonge spinazie
  • 4 zachte broodjes
  • 1 el olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 3 el witte wijnazijn
  • 2 dl hollandaisesaus (kant-en-klaar)

Bereiding:

  1. Hak de knoflook fijn en stoof ze samen met de spinazie aan in de olijfolie. Roerbak tot de spinazie geslonken is. Kruid met peper en zout. Bak de plakjes spek zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  2. Breng wat water aan de kook in een pannetje samen met de witte wijnazijn. Breek elk ei afzonderlijk in een kommetje. Roer het water tot een draaikolk en laat het ei er daarna in glijden. Pocheer elk ei apart gedurende ongeveer 3 minuten. Schep het daarna uit het water en laat het afkoelen in koud water.
  3. Snijd de broodjes in twee en rooster ze. Besmeer ze met boter en leg er een plakje spek op. Verdeel de spinazie en leg er het gepocheerd ei op. Werk af met wat hollandaisesaus en wat bieslook.

Bron: whatkatieate.com

Bananenwafels

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig, wafel, banaan

Ingrediënten voor 6 wafels:

  • 90 gram tarwemeel
  • een snuifje kaneel
  • een snuifje zout
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 rijpe banaan, geschild en geplet
  • 1 ei
  • 125 ml melk
  • 1 tl plantaardige olie

Voor de kaneelsuiker:

  • 1 el boter
  • 2 el basterdsuiker
  • 1 el kaneel

Bereiding:

  1. Zet het wafelijzer op en laat het warm worden.
  2. Meng de tarwemeel, het zout, de kaneel en de bakpoeder in een grote kom. Voeg daarna het vanille-extract, de banaan, de olie, de melk en het ei eraan toe. Meng alles goed bij elkaar tot je een homogene substantie hebt.
  3. Schep het deeg in kleine porties in het wafelijzer en bak de wafels goudbruin.
  4. Gebruik een beboterd mes om de gebakken wafels voorzichtig los te trekken. Meng de basterdsuiker onder de kaneel en strooi op de wafels.

Bron: topwithcinnamon.com

Scones met bosbessen

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig, scone, bosbes

Ingrediënten voor 12 scones:

  • 390 gram bloem
  • 2 1/2 tl bakpoeder
  • een snuifje zout
  • 180 gram koude boter, in kleine blokjes
  • 2 losgeklopte eieren
  • 180 ml botermelk
  • 150 gram verse of diepgevroren bosbessen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg daarna de boter toe en roer alles samen tot een grof gemend geheel. Giet daarna in een andere kom de losgeklopte eieren en de botermelk samen en klop alles onder elkaar. Giet dan het natte mengsel bij het droge en voeg de bosbessen erbij. Gebruik wat bloem om de bosbessen mee te bestrooien, zo zakken ze niet naar de bodem van het deeg, en spatel ze voorzichtig door het deeg.
  2. Bestrooi je werkvlak met wat bloem, haal het deeg uit de kom en kneed het zo’n 15 keer voor een glad resultaat. Rol de deeg uit tot het overal zo’n 2,5 cm dik is. Haal er met een rond bokvormpje zo veel mogelijk scones uit. Leg alle scones onder een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze 15 à 20 minuten goudbruin bakken. Serveer ze met een klontje boter en wat confituur.

Bron: joythebaker.com

Quiche met zalm en spinazie

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig

Ingrediënten:

  • 1 kruimeldeeg (kant-en-klaar)
  • 200 gram gerookte zalm
  • 1 broccoli
  • 100 gram gemalen kaas
  • 4 eieren
  • 2 dl room
  • een snuifje peper
  • een snuifje zout

Bereiding:

Verdeel de broccoli in roosjes en kook het gedurende 5 minuten. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren luchtig met de room en kruid met peper en zout. Leg het bakpapier met het kruimeldeeg in de taartvorm. Prik er met een vork wat gaatjes in. Verdeel de broccoliroosjes en de zalm over de taart en giet het eimengsel erop. Werk af met wat gemalen kaas en laat de taart bakken gedurende 30 minuten.

Bron: libelle-lekker.be

Kaneelbroodjes met amandel

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig, kaneelbroodje

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 250 gram zelfrijzende bloem
  • een snuifje zout
  • 90 gram boter in blokjes gesneden
    165 ml melk

Voor de amandelvulling:

  • 150 gram fijngehakte geroosterde amandelen
  • 110 gram amandelpasta
  • 6 el lichtbruine suiker
  • 2 el kaneel

Voor het glazuur:

  • 125 gram gezeefde poedersuiker
  • 1 el kokend water

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef de bloem en het zout in een kom en doe er de blokjes boter bij. Meng met een deegkneder de blokjes geleidelijk door het deeg. Maar daarna een kuiltje in het midden van de kom en giet er de melk in. Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg. Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed daarop het deeg tot het helemaal glad is. Gooi opnieuw wat bloem op het aanrecht en rol het deeg volledig uit tot een lap van 5 mm dik en ongeveer 25 cm op 40 cm.
  • Voor de vulling meng je fijngehakte geroosterde amandelen, de amandelpasta, de lichtbruine suiker en de kaneel met een vork tot een luchtige crème. Verdeel het daarna gelijkmatig op het uitgerolde deeg. Rol het deeg op en snijd het in schijfjes van ongeveer 3 cm. Leg de schijfjes onder een stuk bakpapier op de bakplaat met wat ruimte ertussen. Bak de broodjes zo’n 20 à 25 minuten goudbruin.
  • Werk af met glazuur. Die maak je door de poedersuiker in een kommetje te doen met een eetlepel kokend water. Roer goed door tot er een glanzend mengsel ontstaat en besprenkel er dan de afgekoelde broodjes mee.

Bron: countryliving.com

Noten en veenbessen granola

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig, granola

Ingrediënten voor 6 tot 8 porties:

  • 180 gram havermout
  • 50 gram pompoenzaden
  • 75 gram gedroogde veenbessen
  • 1 tl vanille-extract
  • 80 ml ahornsiroop
  • 60 ml kokosnootolie
  • een snuifje zout
  • 40 gram geplette walnoten
  • 40 gram fijngehakte amandelnoten
  • 1 tl kaneel
  • een snuifje nootmuskaat

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Meng alle ingrediënten samen in een grote kom. Gebruik je handen om alles zo goed mogelijk te mengen en te verdelen.
  3. Giet het mengsel in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm.
  4. Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur tot het geheel er goudbruin uitziet. Laat het daarna 20 minuten afkoelen.
  5. Serveer met amandelmelk of romige yoghurt.

Bron: camillestyles.com

Taart met Camembert en tomaat

brunch, recept, inspiratie, zondag, hartig, pizza

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 vel bladerdeeg
  • 200 gram kerstomaatjes
  • 1 el olijfolie
  • 2 teentjes geplette knoflook
  • Een paar takjes tijm
  • 200 g Camembertkaas

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol de bladerdeeg met het bakpapier in een ronde taartvorm. Vul de bodem op met gedroogde witte bonen en bak gedurende 5 à 10 minuten blind. Halveer ondertussen de kersttomaatjes en stoof ze aan in een pan in de olijfolie met de knoflook en de tijm gedurende 5 minuten.
  2. Haal de taartvorm uit de oven, snijd de Camembert in stukken en beleg de taart. Werk af met de tomaten. Laat het in de oven bakken tot de kaas gesmolten is en het deeg goudbruin ziet. Serveer met verse fijngehakte tijm en wat zwarte peper.

Bron: tastemag.co.za