Superfoods zijn niet meer weg te denken uit ons eetlandschap. Ze worden niet alleen enorm gehyped, maar zijn bovendien enorm rijk aan vitaminen, mineralen, vetten en antioxidanten. We lichten vijf populaire superfoods uit om kerngezond de winter te doorstaan.
Happy berries, ofwel Goji bessen
Goji bessen, ook wel happy berries genaamd, is een superfood van de bovenste plank. In Azië worden de rooie besjes, die ergens smaken tussen een cranberry en een kers, al eeuwenlang verorbert vanwege de tal van positieve effecten: je wordt er vrolijk van (vandaar de leuke naam happy berries), ze boosten je immuunsysteem, hebben een positieve invloed op je bloeddruk, bevorderen je spijsvertering en versterken je hart. Net als je libido trouwens.
Gojibessen worden vooral gebruikt in smoothies, thee, havermout en salades.
Moerbeien
Het geheim van moerbeien zit hem in zijn krachtige anti oxidanten. In China worden de moerbeien al vele eeuwen gebruikt als voedingsmiddel, maar tevens ook als medicijn. Gedroogde moerbeien zijn crunchy en smaken fruitig. Ze zijn bovendien rijk aan vezels, vitamine c, calcium eiwitten en de antioxidant reservatol. Een portie per dag in je fruitsalade, muesli, smoothie of yoghurt bevordert je weerstand en gaat je obstipatie tegen. Kom maar op met die koude winterdagen!
Kokosolie
Steeds meer foodies zweren bij kokosolie. Kokosvet is een 100% plantaardig verzadigd vet. Maar laat je niet afschrikken door dat vreselijke woord, want deze vetten zijn gek genoeg juist heel gezond en belangrijk voor een fit lichaam. Het gaat om laurinezuren: vetzuren waarvan de moleculen klein en licht verteerbaar zijn. Heb je niet zo’n goede spijsvertering? Ook dan is kokosolie een slimme keuze. Verder is laurinezuur antibacterieel en helpt het je lichaam met het verslaan van virussen. Ideaal voor die vervelende winterkwaaltjes.
Je kunt kokosvet gebruiken als vervanger van boter, verwerk het in een taart of maak er glutenvrije kokosballetjes van.
MSM-poeder
Haar- of huidproblemen? Dan is MSM-poeder wellicht jouw lifesaver. MSM werkt mee aan het opbouwen van collageen, waardoor je een gladde huid krijgt, dik glanzend haar en sterke nagels. Verwerk deze biologische vorm van zwavel in jouw dagelijks dieet en je gespleten punten, droge huid en pijnlijke kloven zijn verleden tijd.
Kefirmelk
Kefir is een dikke vloeibare melkdrank, afkomstig uit Tibet. Wat Kefir zo gezond maakt, zijn de vele goede bacteriën die ervoor zorgen dat de slechte snel worden verslagen. En aangezien er tijdens de wintermaanden vaak een verkoudheid of griep op de loer ligt, zou je dat met kefir wel eens goed kunnen voorkomen. Naast alle gezonden bacteriën barst kefirmelk van de eiwitten, vitamine B, vitamine D, foliumzuur, nicotinezuur, calcium, ijzer en jodium. Bovendien kan je kefirmerk makkelijk zelf maken. Melk is goed voor elk!
(Stagiaire Mathilde Van Hoof)