Een detox tegen verzuring.
ELLE bedacht een detoxplan voor al wie wel eens kampt met vervelende probleempjes als zwarte gal, verzuring en azijnpipi. Met deze kleine tips bezorg je jezelf en je medemens een instant happy trip.
Trakteer op (uitgestelde) koffie & friet
Je loopt een café binnen en bestelt twee koffies: eentje voor nu en eentje uitgesteld. Die laatste kan een dakloze consumeren wanneer hij er nood aan heeft. Het hoeft niet per se een koffie te zijn, het kan net zo goed een maaltijd of een soep zijn. Op uitgesteldekoffie.org vind je deelnemende cafés en restaurants in je buurt.
Hoe geweldig we het idee van uitgestelde koffie ook vinden, niet elke dakloze heeft zin om in een trendy keet vol hipsters bij de barista een latte macchiato te bestellen. Bijgevolg vinden we het idee van uitgestelde friet een prima aanvulling. De Brusselse frituur Bompa kwam met het initiatief op de proppen: klanten kopen een waardebon en geven deze aan een dakloze, die zijn friet bij Bompa mag gaan ophalen. Inmiddels volgen frituren in heel Vlaanderen het voorbeeld. Misschien doet de frituur in jouw buurt ook al mee en anders belet niets je om het even voor te stellen.
TD Pensionné, dans met bejaarden
Ze kennen de foxtrot en de charleston nog. Als de dj een plaat oplegt, zwaaien ze niet met hun ledematen alsof een wespenzwerm het op hun kont gemunt heeft (no offense). Elk jaar organiseert het Calamartes Festival een TD Pensionné, waar jongeren en senioren samen een danske kunnen placeren op Chubby Checker, The Beatles en andere golden oldies. Ook Radio Minerva organiseert thé dansants waar bejaarden uit de bol kunnen gaan. Aangezien de meeste aanwezigen rond 20u gaan slapen, beginnen deze feestjes al in de namiddag. Breng wat discolicht in je druilerige winterdagen. www.calamartes.be, www.radio-minerva.be
Koop bij de zero waste winkel
De voorbije maanden openden er in België twee winkels zonder verpakkingen de deuren: Robuust in Antwerpen en Content in Leuven. Dat is op zich al straf nieuws, aangezien er wereldwijd maar vier andere verpakkingsvrije winkels bestaan (in.gredients in Texas, Granel in Spanje, Effecorta in Italië en sinds kort ook Original Unverpackt in Berlijn). De verpakkingsvrije winkel is gespecialiseerd in biologische en lokaal geproduceerde etenswaren, maar ook in verzorgingsproducten als zeep, douchegel, scrubs... Aan silo’s, schepbakken en bidons vullen klanten hun eigen Tupperware-tjes, zakken en bokalen. Deze worden eerst leeg en dan vol gewogen en voorzien van een etiket. Voor wie gelooft dat het de inhoud is die telt. Content in Leuven voorziet ook een kleine lunchbar.
www.berobuust.com, www.facebook.com/leuvenpaktuit
Geef een kleine attentie
Defirmadanktu is een creatieve studio die poëzie zoekt in alledaagse banaliteiten. Oplossingen als het ware voor de dagelijkse bekommernissen. Een minuscuul kopje troost, of een verjaardagscadeautje met een hoek af. Voor al wie iemand een dank u, een pluim, een schouderklopje of het equivalent van een peptalk wil bezorgen. www.defirmadanktu.be
Adopteer een plant
Start het nieuwe jaar met een goede daad en adopteer een plant. Want wist je dat ook te groot geworden groene jongens, net als onfortuinlijke hondjes en afgedankte katjes, vaak gewoon op straat belanden? Daar wil Plantenasiel Antwerpen iets aan doen. De recent opgerichte organisatie biedt tijdelijk onderdak aan ongewenste en verwaarloosde planten tot ze - via hun populaire Facebook-pagina - een nieuwe eigenaar vinden. De dakloze kamerplanten komen vooral van particulieren, mensen die niet langer plaats hebben voor hun uit de kluiten gewassen plant of bejaarden die hun verzameling kamerplanten niet mee kunnen nemen naar de serviceflat. Elke dag biedt het asiel nieuwe weesplanten met een verborgen verhaal aan. Potentiële adoptieouders laten weten welke plant ze graag willen en via een loterijsysteem wordt beslist welke gelukkige de plant een nieuwe thuis mag geven. Een natuur- en budgetvriendelijke manier om je interieur in het nieuwe jaar van een beetje groen te voorzien. Bang dat je ‘Bartel-gehalte’ te laag is om je weesplant een mooi tweede leven te garanderen? Probeer dan een onderhoudsvriendelijke vetplant of cactus te scoren. Deze anti-Bartel moedert sinds kort met succes over een bijzonder fotogenieke stervormige cactus. (lvd)
www.facebook.com/plantenasielantwerpen
Steun jaarlijks 1 crowdfund-project
En help een ander om een droom te verwezenlijken. Ergens in je buurt zamelt er iemand geld in voor een gemeenschapscentrum, een café, een speeltuin, een cultureel project, een fietspad, een natuurgebied... Op Belgische crowdfundingsites vind je projecten per regio of per stad.
www.crofun.be, www.growfunding.be
Adopteer een kip
We eten allemaal liever een eitje van een naïef, gelukkig kieken dan één van een stresskip uit een legbatterij. En het liefst van al plukken we ons eitje nog warm onder de kont van de kip vandaan. Helaas heeft niet iedereen plaats voor een ren en daarom kan je nu een kip adopteren. Er zijn verschillende modi operandi: je kan een initiatief steunen dat legkippen een beter leven bezorgt en in ruil krijg je waardebonnen voor eitjes. Of je kan een bioboer steunen die de kip stressvrij op zijn erf laat wonen. In ruil krijg je dan een afgesproken aantal eieren per maand, of als het een plukboerderij betreft, mag je ze zelf gaan rapen. De prijs van de adoptie varieert per boer en per organisatie, maar elke kip betaalt zichzelf grotendeels terug in spiegeleitjes, omeletten, roereitjes en tikkeneitjes. Ongetwijfeld is er ook in jouw buurt een bioboer of een pluktuin waar je terecht kan met je kippenwens.
www.redeenlegkip.be, www.desleutel.be (Kippen uit Gent)
Ga op kot met een bejaarde
Of omgekeerd: neem een student als gezelschapsdier. Bejaarden hebben moeite om rond te komen en zitten bovendien op een leeg nest met te veel kamers. En dat terwijl veel studenten geen kot kunnen betalen. Dus waarom niet samenhokken? In Gent, Leuven, Antwerpen en Brussel lopen projecten die de generatiekloof met succes overbruggen. De student helpt met kleine huishoudelijke klusjes (boodschappen, lampen indraaien, wifi-onderhoud...) en krijgt een fikse korting op kost en inwoon. De bejaarde kan in ruil koken en wassen en raakt niet geïsoleerd van de buitenwereld. Een win-win-situatie. Diverse organisaties gaan op zoek naar de juiste match tussen studenten en senioren en staan klaar met raad en daad om de cohousing vlot te laten verlopen. Pak je bejaarde zeker ook eens mee naar een TD Pensionné (zie hoger). Casa Cura (Leuven), www.1toit2ages.be (Brussel)
Breek je stoep op
Onder het motto ‘minder grijs, meer groen’ promoot bijna elke stad of gemeente een groene gevel. Om het straatbeeld op te fleuren, maar ook om de lucht te zuiveren. Op het stadhuis kan je een praktijkboekje vol nuttige tips afhalen: hoeveel stoeptegels mag je opbreken, welke planten krijgen de voorkeur, hoe bevestig je klimplanten en bloembakken op een veilige manier aan je gevel... In vele gevallen voorziet de stad zelfs een kleine subsidie voor de aankoop van het materiaal. Een goedgekozen plant brengt geen schade toe aan je gevel en kan deze zelfs beschermen tegen weer en wind. Download gratis de praktische gids ‘groene gevels’ op ecohuis.antwerpen.be
Lees voor
Geen betere remedie tegen winterblues, depressie en eenzaamheid dan een ander helpen. Maf eigenlijk dat niet meer mensen vrijwilligerswerk doen in plaats van pillen te slikken. Een van onze favorieten: kinderen gaan voorlezen. Je komt bij een gezin thuis waar er geen voorleestraditie is - meestal kansarme gezinnen of anderstaligen - om de kleintjes een verhaaltje voor het slapengaan voor te lezen. Het helpt hen in hun taalontwikkeling én de ouders leren er ook wat van. Supergezellig, en zo kom je nog eens ergens. Toch één nadeel: mijn moeder is hier sinds kort ook mee begonnen en ze is zo weg van ‘haar kindjes’ dat ik zelf totaal geen aandacht meer van haar krijg. Snif. (jdb) www.leesweb.org, www.boekenbende.be
Doe de Hygge
Het Deense patent op gemoedelijkheid en menselijke verbondenheid, ‘hygge’ (spreek uit als ‘hugge’), betekent zoveel als gezellig samenzijn zonder in kleffe clichés te vervallen en zit ingebakken in de Scandinavische volksaard. Historisch gezien was het een sociaal kleefmiddel om de lange, donkere wintermaanden te overbruggen, tegenwoordig is het een ongekunstelde vorm van ‘cosy togetherness’, een ‘mental mood’ die je deelt met zielsverwanten. Bovendien kun je nu het hele jaar door van hygge doen: de zomerse geïmproviseerde picknicks in de vrije natuur worden ‘s winters het summum van huiselijke warmte met een zee van kaarsjes, een knisperend haardvuur, schapenvachtjes, comfortfood en leuk gezelschap. Zo’n stukje cultureel erfgoed als antigif tegen de eenzaamheid en de verzuring gaat er bij ons ook wel in. Laat je inspireren door de sfeervolle moodboards op Pinterest en start to hygge. (tz)
Haal iets uit de Freego
Smijt je etensrestjes niet achteloos weg maar doe zoals Stef Mintiens en schénk ze weg. De Gentenaar heeft sinds kort twee gerecycleerde koelkastjes voor zijn deur staan die hij elke dag vult met heerlijke en gezonde overschotjes. Iedereen die nood heeft aan een verse maaltijd is welkom om in de ‘Freego’ te komen grabbelen. Sharing is caring! Koning Albertlaan 75, Gent. (nt)
Freecycle
One man’s trash is another man’s treasure. Met andere woorden: jouw overbodige tafeltje dat stof staat te verzamelen in de kelder, kan evengoed dienst doen als bureau op een studentenkot. Door de opmars van de weggeefgroepen is het bereiken van die hulpbehoevende vreemde makkelijker dan ooit.
Weggeefgroepen Meer dan tien jaar geleden bereikte de allereerste weggeefsite The Freecycle Network amper veertig mensen. Vandaag telt het uitgebreide netwerk van gratis weggevers meer dan 5 000 lokale groepen met in totaal meer dan acht miljoen leden. Ook in ons land hebben heel wat steden en gemeenten een eigen weggeefgroep. Het principe van Freecycle is simpel: post een foto van het object waar jij vanaf wil en schenk het weg aan de persoon die eerst reageert, de meeste interesse toont of je ontroert met een lang uitgesponnen levensverhaal. Zo raakt die kelder eindelijk uitgemest en blijven perfect bruikbare spullen uit de buurt van de vuilnisbelt of het containerpark.
Weggeefmarkt
Een weggeefmarkt is als een rommelmarkt, maar dan gratis. Op de meeste markten wordt gevraagd dat het aangeboden waar nog functioneel is, maar het is geen probleem als het object in kwestie een likje verf of een kleine make-over nodig heeft. Dit fenomeen manifesteert zich overal te lande, dus je vindt op de regio- of stadsagenda zeker een markt in je buurt. (lvd)
GETEST: Freecycle Antwerpen
Een paar minuten nadat ik een foto van mijn gehavende bureautje op de Facebook-pagina van Freecycle Antwerpen post, stromen de reacties binnen. Het regent ‘interesses’ in het commentarenvak. Omdat ik zo snel mogelijk van het bureau in de gang verlost wil zijn, kies ik voor de geïnteresseerde kandidaat die het eerst kan langskomen. Een wijziging in de agenda gooit roet in het eten waardoor verschillende kandidaten in de running zijn. Uiteindelijk geef ik toch de voorkeur aan de persoon die het bureau het best kan gebruiken. Amper 24 uur later verhuist mijn afgedankte meubel naar de kamer van een tienermeisje. (lvd)
(Samenstelling : Caroline Henderickx, uit het magazine van januari 2015)