Vette Dinsdag: 5 hartige desserts

Geüpdatet op 11 januari 2019 door ELLE België
Vette Dinsdag: 5 hartige desserts

 

vettigedinsdag

Vette dinsdag, ofwel het perfecte excuus om vandaag zonder schroom een extra dessertje te eten.

© Culy
© Culy

Warme chocolademelk met lavendel

Verwarm een kop melk met verse stukjes lavendel op een laag vuur. Haal je kop van het vuur eenmaal de melk begint te koken. Koel het af en zeef de stukjes lavendel eruit. Zet het vuur op middelhoog en voeg kleine stukjes chocolade toe. Blijf roeren tot het helemaal gesmolten is. Giet de warme chocolademelk in een kom en serveer met een flinke portie slagroom. Werk het, voor een hoog pinterestgehalte, af met kleine stukjes lavendel.

Klik hier voor nog meer varianten op chocolademelk.

1/

Pinterest
Pinterest

Cronut

Dit heb je nodig:

Deeg

500 gram van goede kwaliteit tarwe bloem
50 gram lichte basterdsuiker
7 gram droge gist
300 ml lauwe volle melk
250 gram in blokjes koude boter
5 gram zout

Vulling

4 eidooiers
40 gram maïzena
16 gram vanillesuiker
450 ml volle melk
80 gram suiker

Glazuur

sap van 1 kleine citroen
250 gram (bloemsuiker) poedersuiker

Overige

50 gram lichte basterdsuiker
2 theelepels rasp van de (glazuur) citroen
500 ml arachideolie

Zo bereid je het:

Met deeg uit de supermarkt: Leg het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol hierna het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Steek met een ronde vorm van ongeveer een diameter 4cm deegcirckels uit. Leg vervolgens drie deegcirkels mooi op elkaar en druk goed aan met de deegrol. Steek met een appelboor of kleiner uitsteekvorm een 'donut-gat'. Kneed het overige deeg opnieuw en rol deze weer uit om nieuwe deegcirkels te maken. Laat de de deegcirkels even rijzen op een warme plaats en maak ondertussen de vulling.

Vulling

Klop in een kookpan de eierdooiers en de suiker tot een glad mengsel. Zeef er het maïszetmeel bij en meng dit goed onder het eiermengsel. Kook de melk samen met de vanillesuiker (niet laten doorkoken). Giet vervolgens de melk bij het eimengsel. Zet het geheel terug op het vuur en warm op tot een dikke massa. Laat snel afkoelen in de diepvries of koelkast. Doe de vulling in een 'vulspuit' of spuitzak.

Glazuur en afwerking

Meng de 50 gram basterdsuiker met de rasp van de citroen in een kom. Dit basterdsuiker mengels heb je nodig om straks de cronuts in te dompelen. Meng de poedersuiker met het citroensap tot een gladde massa. Wanneer dit te loperig is mag er poedersuiker worden aan toegevoegd

Bakken

Verhit de arachideolie in een steelpan op het vuur. Waneer deze 160° heeft bereikt zet dan het vuur iets lager. Bak maximaal 2 cronuts tegelijkertijd rondom goudbruin (ongeveer 1,5 minuut). Het beste effect heb je wanneer je de cronut onmiddellijk in de olie onderdompelt en even bakt. Haal de goudbruine cronuts uit de olie en dompel de onderkant in de basterdsuiker/citroen suiker. Spuit hierna op 5 plekken langs de bovenkant de vulling in de cronut en laat afkoelen. Herhaal dit tot al het deeg gebakken is

Werk, wanneer de cronuts afgekoeld zijn, af met de citroen glazuur

Bron: de cronut

2/

allesmetnutella
© allesmetnutella

Kaneelbroodjes met nutella

Dit heb je nodig:

250 gram zelfrijzende bloem
een snuifje zout
90 gram boter in blokjes gesneden
165 ml melk
Nutella
Voor glazuur: melk, poeder, vanille extract

Zo bereid je het:

Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef de bloem en het zout in een kom en doe er de blokjes boter bij. Meng met een deegkneder de blokjes geleidelijk door het deeg. Maar daarna een kuiltje in het midden van de kom en giet er de melk in. Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg. Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed daarop het deeg tot het helemaal glad is. Gooi opnieuw wat bloem op het aanrecht en rol het deeg volledig uit tot een lap van 5 mm dik en ongeveer 25 cm op 40 cm.

Leg de acht broodjes in de ovenschaal en bak ze in 10-14 minuten af in de oven (laat ze niet te donker worden: het is lekker als ze nog smeuïg zijn van binnen). Mix de poedersuiker, een scheutje melk en theelepeltje vanille-extract in een kommetje om glazuur te maken. Wanneer je een mooie witte glazuurlaag wilt, moet je even wachten totdat de broodjes zijn afgekoeld.

Bron: allesmetnutella

3/

BeFunky_Schermafbeelding 2015-02-10 om 14.jpg

Wentelteefjes met stroop

Dit heb je nodig:

4 eieren
Een kopje melk
2 theelepels kaneel
8 sneetjes dikke, stijve brood. Brood moet 2 dagen oud of iets muf.
Boter
Ahornsiroop

Zo bereid je het:

Klop de eieren en voeg melk en kaneel toe. Laat het brood even weken in het mengsel en zorg ervoor dat het helemaal doorweekt is. Verhit ondertussen een pan tot matig hoog vier en smelt de boter. Laat je toast bakken tot de onderkant goudbruin is en draai het om.

Snij het brood in fijne reepjes en serveer het in kleine cocktailglaasjes gevuld met siroop.

Geïnspireerd op: Laurenconrad.com

4/

Pinterest
Pinterest

Bananenpannenkoekjes

Dit heb je nodig:

1 rijpe banaan
2 eieren
Ter garnering: kaneel en eventueel een extra banaan

Zo bereid je het:

Plet de banaan en klop de twee eieren. Voeg beide samen en meng tot één geheel. Bak het in een pannenkoekenvorm in de pan en wacht tot ze goudbruin zijn. Werk het af met een beetje kaneel en fijngesneden stukjes banaan.

(Stagiaire Mathilde Van Hoof)