Cronut
Dit heb je nodig:
Deeg
500 gram van goede kwaliteit tarwe bloem
50 gram lichte basterdsuiker
7 gram droge gist
300 ml lauwe volle melk
250 gram in blokjes koude boter
5 gram zout
Vulling
4 eidooiers
40 gram maïzena
16 gram vanillesuiker
450 ml volle melk
80 gram suiker
Glazuur
sap van 1 kleine citroen
250 gram (bloemsuiker) poedersuiker
Overige
50 gram lichte basterdsuiker
2 theelepels rasp van de (glazuur) citroen
500 ml arachideolie
Zo bereid je het:
Met deeg uit de supermarkt: Leg het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Rol hierna het deeg uit tot ongeveer 4 mm dik. Steek met een ronde vorm van ongeveer een diameter 4cm deegcirckels uit. Leg vervolgens drie deegcirkels mooi op elkaar en druk goed aan met de deegrol. Steek met een appelboor of kleiner uitsteekvorm een ‘donut-gat’. Kneed het overige deeg opnieuw en rol deze weer uit om nieuwe deegcirkels te maken. Laat de de deegcirkels even rijzen op een warme plaats en maak ondertussen de vulling.
Vulling
Klop in een kookpan de eierdooiers en de suiker tot een glad mengsel. Zeef er het maïszetmeel bij en meng dit goed onder het eiermengsel. Kook de melk samen met de vanillesuiker (niet laten doorkoken). Giet vervolgens de melk bij het eimengsel. Zet het geheel terug op het vuur en warm op tot een dikke massa. Laat snel afkoelen in de diepvries of koelkast. Doe de vulling in een ‘vulspuit’ of spuitzak.
Glazuur en afwerking
Meng de 50 gram basterdsuiker met de rasp van de citroen in een kom. Dit basterdsuiker mengels heb je nodig om straks de cronuts in te dompelen. Meng de poedersuiker met het citroensap tot een gladde massa. Wanneer dit te loperig is mag er poedersuiker worden aan toegevoegd
Bakken
Verhit de arachideolie in een steelpan op het vuur. Waneer deze 160° heeft bereikt zet dan het vuur iets lager. Bak maximaal 2 cronuts tegelijkertijd rondom goudbruin (ongeveer 1,5 minuut). Het beste effect heb je wanneer je de cronut onmiddellijk in de olie onderdompelt en even bakt. Haal de goudbruine cronuts uit de olie en dompel de onderkant in de basterdsuiker/citroen suiker. Spuit hierna op 5 plekken langs de bovenkant de vulling in de cronut en laat afkoelen. Herhaal dit tot al het deeg gebakken is
Werk, wanneer de cronuts afgekoeld zijn, af met de citroen glazuur
Bron: de cronut