Een keldertje zoals Brussel er duizenden telt, een hoop huiden en een machine die zo een centimeter van je vinger kapt. Klinkt als de setting van een horrorfilm, maar ik bevind me wel degelijk in een tassenparadijs. Maak kennis met de 100% Belgische, artisanale, customized ontwerpen van Lilu!
Emmanuelle Adam, het brein achter dit fijne label, ontvangt me in eerdergenoemde kelder onder haar showroom. De plek doet dienst al atelier en voert me zo terug naar de jaren stilletjes, toen een zekere Monsieur de Cantère hier samen met zijn zussen riemen, tassen en andere leren accessoires in elkaar stak voor de fashionista’s van toen. Emmanuelle nam in 2004 de fakkel over en schopte Lilu uit de grond. Sindsdien zagen tal van customized tassen in alle kleuren van de regenboog hier het levenslicht.
“Er is de laatste tijd veel vraag naar personaliseerbare spullen, wij spelen daarop in met tassen die de klant bij wijze van spreke helemaal zelf kan ontwerpen. We bieden een paar modellen aan in de showroom die je uiteraard zo kan kopen, maar de meeste klanten stellen zelf hun droomtas samen op basis van een model en verschillende materialen. Binnen de vijf weken hangt die aan hun arm, een stuk dat niémand ander heeft.”
Hoe dat in zijn werk gaat: de klant selecteert een model uit het aanbod òf komt met een eigen idee op de proppen –“recent bracht een meisje de 60 jaar oude tas van haar grootmoeder binnen. Het ding was prachtig, maar bleek niet gespaard door de tand des tijds. We hebben dus exact hetzelfde ontwerp gekopieerd, zodat ze elke dag een herinnering aan haar oma kan dragen.” Vervolgens moeten er één of meerdere materialen worden gekozen, de mogelijkheden zijn eindeloos: sober bruin leer, gele glitters, metallic, roze python, croco, pied de poule, ruwe huiden, zwart, helder groen,… Je kan het zo gek –of juist neutraal- niet bedenken!
Vervolgens gaan Emmanuelle en haar medewerkers aan de slag. “Op basis van een kartonnen patroon snijden we de benodigde stukken leer uit. Die worden bewerkt in de snijmachine –het velt strategische stukken van het leer totdat er nog maar enkele millimeters overblijven, tot zover het horrorgedeelte- en nadien netjes aan elkaar gestikt en gelijmd. Voeg daar nog de nodige gespen aan toe en klaar is Kees. ”
In één tas kruipt zo’n vier uur werk: een heus karwei, maar Emmanuelle zou het niet ander willen. “Ik merk dat er de laatste jaren weer vraag is naar handgemaakt design, klanten weten opnieuw het werk te appreciëren dat erin kruipt. Het zou gemakkelijker zijn om alles machinaal in het buitenland te laten produceren, maar Lilu zou Lilu niet meer zijn. We houden de productie hier bewust kleinschalig, artisanal vakmanschap en de mogelijkheid tot customizen staat voorop.”
Last but not least: de tassen zijn hàndig. Maar dan echt: extreem handig! Ze zijn zo ontworpen dat je ze op verschillende manieren kan dragen én diverse vormen kan laten aannemen: strak als boekentas, geplooid als satchel of van zijn handvaten gestript als clutch. De tas van Mary Poppins is er niets naast: aangeraden voor vrouwen die al graag wat overbodige ballast meesleuren…
Klik hier voor meer info, tassen vanaf €300.
(Beeld: Eva Vlonk)