5 desserten met quinoa

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
5 desserten met quinoa

5X quinoa als dessert

Met quinoa kan je meer dan salades maken. Een beetje experimenten in de keuken levert je zelfs verrassend smakelijke quinoa dessertjes op. Met volle teugen genieten, zonder schuldgevoel!

 

Quinoa pannenkoeken

Pannenkoeken-met-suiker-en-honing

Wat heb je nodig?
100 g  quinoa meel
250 ml volle melk
1tl vanillesuiker
1 ei
Honing, olie (om mee te bakken), poedersuiker en zout

Hoe ga je te werk?
Klop de melk, de vanillesuiker, het ei en quinoa meel tot een glad beslag. Voeg een snuifje zout toe. Bak de pannenkoeken (met olie)  in een koekenpan. Wacht tot de pannenkoeken gebakken zijn en serveer met de honing en de poedersuiker. Je kan ze ook met frambozen of bosbessen serveren. Smakelijk!

Bron: Nacure Crops

1/

Quinoa Chocolate Chip Cookies
Deze chocolade chip cookies zijn glutenvrij en geschikt voor veganisten. Smakelijk!

vegan_gluten_free_quinoa_chocolate_chip_cookies1-2

Wat heb je nodig?

(Voor 12 koekjes)
2 middelgrote tot grote, zeer rijpe bananen
1 eetlepel ruwe bruine suiker + een snufje zout
2 eetlepels kokosolie
1/2 theelepel natuurlijke vanille-extract
100g gekookte quinoa85g geraspte kokos
45g havermout
75g veganistische chocolade druppels

Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Pureer de bananen in een grote kom en voeg daarbij de suiker, zout, kokosolie, en vanille-extra; goed mengen! Voeg verder toe: quinoa, geraspte kokos, havermout en de chocolade stukjes. Alles goed mengen. Schep het beslag op de bakplaat en bak 25-30 minuten tot de rand goudbruin en krokant is. Laat alles op een rooster afkoelen en serveer!

Bron: onegreenplanet.org

2/

Quinoa Blueberry Muffins

Trakteer jezelf op een gezondere variant van de anders zo calorierijke blueberry muffin. Ideaal als snel ontbijt of een gezellig vieruurtje met koffie!

08c7ad83fc7430d82bc2e080c505f5a1

Wat heb je nodig?

Droge ingrediënten
1 kopje gekookte quinoa
1 kopje volkoren meel
100 g suiker
1 eetlepel bakpoeder
1/2 theelepel zout
1 eetlepel geraspte citroenschil

Griekse Yoghurt
120 ml melk
80 ml appelmoes
1 ei
1/2 theelepel vanille
500 gram blauwe bessen

Hoe ga je te werk?

Verwarm de oven voor op  200 graden. Meng de 'droge ingrediënten' in een grote kom. Voeg het ei, de melk, Griekse Yoghurt, appelmoes en vanille samen in een kleine kom. Mix daarna alle ingrediënten samen en voeg de blauwe bessen toe. Lepel het beslag in de muffinvormpjes en laat het 20-25 minuten bakken.

Bron: Follow the Ruels

3/

Quinoa Chocolate Cake
Een glutenvrije en eenvoudig te maken quinoa cake? Het kan!

Chocolade+en+Quinoa+taart

Wat heb je nodig?
(voor 4 personen)

300 g fondant chocolade (minstens 60% cacao)
225 g boter
8 eetlepels gekookte quinoa
1 theelepel vers gemalen kardemom
150 g rietsuiker, 6 eieren (gesplitst en op kamertemperatuur)

Voor de cakevorm:
Boter, rietsuiker en cacao

Hoe ga je te werk?
Verwarm de oven voor op 170 graden en strijk een waterdichte cakevorm in met boter. Bestrooi daarna met rietsuiker en cacao. Doe de boter en chocolade in een pan en laat over een zacht vuurtje smelten. Roer er de kardemom door en laat lichtjes afkoelen. Klop de eierdooiers romig met de helft van de suiker en klop daarna de eiwitten met de resterende suiker tot stevige pieken. Spatel dan de chocolade en de quinoa door de eierdooiers en en dan pas de eiwitten door . Giet voorzichtig in de ingevette bakvorm, en plaats de bakvorm in een grotere en diepere ovenschaal. Giet er wat heet water in de ovenschaal tot halverwege de hoogte van de bakvorm. Plaats in de oven en bak gedurende 1 uur. Laat volledig afkoelen alvorens aan te snijden.

Bron: Biokok Lut De Clercq, beeld: lekkervanbijons.be

4/

Vanille/Coconut Quinoa Pudding met frambozen

5dcf710109ba1d278c824f711ff34000

Wat heb je nodig?
(voor 4 kommetjes)

1l kokosmelk
1 grote vanillestokje (zonder zaad)
1 theelepel vanille-extract
45 g kokossuiker of bruine suiker + snufje zout
185g ongekookte quinoa
60 g geroosterde ongezoete kokosnoot + geschaafde amandelen
8 gram verse frambozen
2-4 eetlepels honing (gebruik extra als je het zoeter wenst)


Hoe ga je te werk?
Meng de kokosmelk, kokossuiker, zout en vanillestokje in een middelgrote pan en het breng aan de kook voor 30 minuten, op laag vuur met de deksel erop. Voeg de quinoa toe en roer om de paar minuten. Zodra de quinoa gaar is en de melk is ingedikt, voeg je het vanille-extract toe. Haal het van het vuur en laat het wat afkoelen. Verdeel de pudding in aparte kommetjes en bewaar deze in de koelkast (als je het liever koud hebt, anders is dit niet nodig). Schep de frambozen in een kom en voeg voorzichtig de honing toe. Bestrooi elke portie pudding met geroosterde kokos en de geschaafde amandelen. Je kan dit zowel koud als warm serveren, geniet!

Bron: Half Baked Harvest

(KEb)