Seitan
Dit graanproduct wordt gemaakt van tarwemeel en water. Seitan heeft van zichzelf een licht kruidige smaak en is rijk aan calcium en nicotinezuur. De sponzige, ietwat vleesachtige structuur, zorgt ervoor dat het product makkelijk te bereiden is onder de vorm van burgers, gehakt en worstjes. Verwerk het in stoofvlees of ragout en niemand zal merken dat het geen echt vlees is!
Veggie stoofvlees
Dit heb je nodig:
- 500 g seitan
- 1 grote ui
- 2 teentjes look
- 2 kruidnagels
- 2 laurierblaadjes
- 1 à 2 el mosterd (naar smaak)
- 1 boterham
- 1 el tijm
- 1 blokje groentebouillon
- 1,5 flesje tafelbier of een ander donker bier naar smaak
- goede klont plantaardige boter
- peterselie
Zo bereid je het:
- Snij de ui fijn, versnipper ook de look.
- Smelt de boter in een pot. Fruit de ui en voeg hierbij de look, de kruidnagels, tijm en laurierblaadjes.
- Snij de seitan (of de wortelen of champignons of allemaal) in stukjes en voeg bij de ui. Kruid af met peper en zout. Laat een kleine tien minuten stoven met een deksel. Roer regelmatig eens om.
- Voeg het bier toe. Smeer de boterham (of de perperkoek) in met de mosterd en leg die in het bier. Ook het bouillonblokje gaat in de pot, net als wat fijngehakte peterselie.
- Laat het mengsel nu pruttelen tot de gewenste sausdikte, zonder deksel. Dit duurt drie kwartier tot een uurtje. Roer regelmatig om. Voeg eventueel nog wat sausbinder toe als u een nog dikkere saus wenst.
Serveer met verse frietjes en een streekbier. Smakelijk!
Bron: veggie stoverij