Antonio Urzi, haute couture-ontwerper bij Armani en bekend om zijn ontwerpen voor Beyoncé en Lady Gaga, stuurde mindervalide modellen de catwalk in Milaan op. Hiermee blaast de ontwerper het debat rond diversiteit in de modewereld nieuw leven in.
Antonio Urzi zorgde gisteren voor een moderevolutie in Milaan. De ontwerper introduceerde eerder zijn unieke collectie met creaties voor mensen die een amputatie ondergingen in New York en zette de trend verder in Milaan. Mindervalide modellen met krukken en rolstoelen maakten hun opwachting op de catwalk. Met deze show wil Urzi diversiteit in de modewereld in de kijker zetten en zijn collega-ontwerpers aansporen hetzelfde te doen. 'Mindervaliden willen er even modieus uitzien als anderen en daar moet de mogelijkheid toe zijn', zegt hij zelf.
De ontwerper stak zijn modellen bovendien in een futuristisch jasje. Is de achterliggende boodschap misschien dat diversiteit de mode van de toekomst wordt?
Steeds vaker worden de standaardleeftijd, -maten, en -afkomst van modellen overschreden. Ook op de New York Fashion Week werden we met onze neus op de feiten gedrukt. Carrie Hammer stuurde onder het moto "Rolmodellen, geen catwalkmodellen" Jamie Brewer, de actrice die aan Downsyndroom lijdt, de catwalk op. Ook Winnie Harlow die aan de huidziekte vitilgo lijdt, was tijdens New York Fashion Week te zien en is het nieuwe campagnegezicht van Desigual. Ook Diesel castte het model ook voor hun recente campagne. Diesel promoot dan ook steevast diversiteit. Het merk ging eerder in zee met rolstoelpatiënt Jillian Mercado. Sports Illustrated laat deze zomer dan weer Ashley Graham met een maatje meer paraderen in hun swimwear collectie.
Met deze initiatieven trachten de ontwerpers bij te dragen tot een groter bewustzijn omtrent diversiteit, niet in het minst om voor iedereen een positief zelfbeeld te creëren. De modewereld heeft nog een lange weg te gaan maar de positieve toon is gezet. Wij hopen alvast dat deze toenemende hang naar diversiteit geen tijdelijke trend maar een nieuwe manier van mode bekijken en beleven is.
Wij zijn alvast benieuwd of Parijs als klassieke modestad klaar is voor een revolutie. (BD)