Vlees uit ons dieet verbannen, doen we met de vingers in de neus. Een smeuïg dessertje laten staan vraagt dan weer heel wat meer wilskracht. Dagen zonder vlees? Bring it! Dagen zonder dessert? Wij dachten het niet. Deze vijf semi-gezonde nagerechtjes zijn een perfecte afsluiter van elke maaltijd.
1. Ijstaart van braambes en limoenzeste
Wat heb je nodig?
200 gram verkruimelde koekjes (zelf te kiezen, bij voorkeur light)
45 ml koolzaadolie
Vulling:
180 ml slankroom (25%)
67 gram steviasuiker
285 gram magere Griekse yoghurt
330 gram braambessen
4 gram geraspte citroenschil
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een bakplaat in taartvorm in met boter. Besprenkel vervolgens met bloem.
- Maal de koekjes fijn in een blender.
- Voeg de koolzaadolie toe en meng verder.
Leg het koekjesmengsel in de bakplaat. Druk goed aan op de bodem en langs de zijkanten. - Laat 10 minuten bakken in de oven.De vulling:
- Klop de room op in een middelgrote kom met een mixer. Voeg vervolgens suiker toe en blijf kloppen tot er stijve pieken ontstaan.
- Spatel voorzichtig de yoghurt onder de room.
- Pureer 220 gram braambessen.
- Giet de puree door een zeef, en voegt toe aan het yoghurt-roommengsel. Voeg vervolgens de citroenschil toe.
- Verdeel het mengsel in de afgekoelde korst.
- Versier de taart met de resterende braambessen.
- Leg de taart in de diepvriezer voor ten minste vijf uur.Opgelet: laat de taart op kamertemperatuur komen voor je ze opdient. (ongeveer 15 minuten)
Bron: eatingwell.com
2. Aardbeien in een jasje van Griekse yoghurt en kokos
Wat heb je nodig?
20 aardbeien
143 gram magere Griekse yoghurt
Kokosschaafsel
Bereiding:
- Was de aardbeien, en verwijder de steeltjes.
- Halveer ze.
- Dompel de aardbeien in de yoghurt en leg ze op het bakpapier.
- Bestrooi met kokosschaafsel
- Zet ze vervolgens in de diepvries voor minstens drie uur tot de yoghurt is bevroren.
Tip: laat even ontdooien voor consumptie.
Bron: thevaultfiles.com
3. Cupcakes van donkere chocolade met frambozen topping
Wat heb je nodig? (12 cupcakes)
Voor de cupcakes:
80 gram ongezoete cacaopoeder
90 gram bloem voor alle doeleinden
9 gram bakpoeder
2 gram zout
28 gram ongezouten, gesmolten boter
2 grote eieren (op kamertemperatuur)
15 ml vanille-extract
128 gram steviasuiker
60 gram magere Griekse yoghurt
120 ml magere melk
Voor de topping:
93 gram bevroren, ongezoete frambozen (ontdooid)
520 gram magere Griekse yoghurt
14 gram suikervrije, vetvrije pudding mix
56 gram steviasuiker
Bereiding
De cupcakes:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Plaats de cupcakevormpjes in de bakplaat.
- Neem een kom en meng de cacaopoeder, de bloem, de bakpoeder en het zout. Meng in een aparte kom de olie, eieren en vanille. Roer de suiker.
- Meng het bloemmengsel met de melk. Let op: voor een optimaal resultaat voeg je de bloem in drie gelijke porties toe.
- Verdeel het beslag over de vormpjes.
- Bak op 180 graden Celsius gedurende 21 minuten. Laat het vervolgens 5 minuten afkoelen alvorens je de cupcakes uit de bakplaat verwijdert.
- De frosting:
Pureer de ontdooide frambozen. Kook vervolgens de frambozenpuree op een matig, laag vuur totdat het mengsel met de helft is verminderd. - Laat volledig afkoelen.
- Meng de Griekse Yoghurt, de pudding mix en de stevia in een grote kom en klop gedurende twee minuten tot het dik wordt.
- Voeg vervolgens de frambozenpuree aan het mengsel toe.
- Indien je cupcakes voldoende zijn afgekoeld, bedek je ze met de frosting.
Bron: amyshealthybaking.com
4. Kaastaart met chocoladedruppels
Wat heb je nodig?
5 semi-zoete, vetarme koekjes (zelf te kiezen)
30 gram boter
230 gram light roomkaas
220 gram magere Griekse yoghurt
32 gram kristalsuiker
16 gram bloem
2 eiwitten
citroensap
vanille-extract
90 gram chocoladedruppels
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Leg een laag bakpapier op je bakplaat. Zet even opzij.
- Maak de korst: verpulver de koekjes met behulp van een keukenmachine of blender ze tot een fijne kruimel. Giet de crumble in een kom en meng met de gesmolten boter. Giet het mengsel op de bakplaat en druk aan. Bak gedurende 8 minuten. Laat afkoelen terwijl je de vulling maakt.
- De vulling: Klop de roomkaas gedurende 1 minuut met de hand of met een mixer. Klop vervolgens de yoghurt, het eiwit, suiker en de bloem tot het mengsel glad en romig is. Ongeveer 3 minuten.
- Voeg het citroensap en de vanille toe, meng 1 minuut. Voeg als laatste de chocoladedrupels toe aan het mengsel.
- Verdeel de vulling over de korst. Bak gedurende 25 minuten. Bedek op de twintigste minuut de cheesecake bars met aluminiumfolie om bruinkleuring te voorkomen.
- Laat gedurende 20 minuten afkoelen tot kamertemperatuur. Vervolgens laat je het gedurende drie uur afkoelen in de ijskast. Til de folie uit de bakplaat, en snijd ze in vierkantjes.
- Bewaar de koekjes voor maximaal 7 dagen in de koelkast. Ingevroren 2-3 maanden.
Bron: sallysbakingaddiction.com
5. Brownie met stukjes chocolade
Wat heb je nodig?
160 gram glutenvrije havermout
3 gram bakpoeder
2 gram espressopoeder
170 gram ongezouten boter
80 gram steviasuiker
120 gram cacaopoeder
6 gram zout
5 ml vanille-extract
3 eieren
210 gram chocoladedruppels
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. En smeer je bakplaat in met boter, bestrooi vervolgens met bloem.
- Maal de havermout fijn met een keukenrobot of blender. Meng de havermout met bak- en espressopoeder. Zet even opzij.
- Smelt de boter op een laag vuur. Eenmaal gesmolten, voeg je de suiker toe en laat je het geheel nog een minuutje bakken.
- Haal van het vuur en voeg de cacao en het zout toe. Goed roeren.
- Voeg de vanille en de eieren toe. Klop tot het mengsel glad en glanzend is.
- Meng de droge ingrediënten met de natte ingrediënten.
- Roer de chocoladedruppels onder het mengsel.
- Giet het mengsel op de bakplaat. Bak 30-35 minuten. De top moet een dunne korst hebben, maar het centrum nog vochtig.
- Laat 20 minuten afkoelen alvorens het te snijden.
Bron: thekitchenpaper.com
Foto's: Pinterest
(Stagiaire Maxime Aerts)