Q&A: Jeroen Lemaitre van Animaux Spéciaux

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE België
Q&A: Jeroen Lemaitre van Animaux Spéciaux

animauxspeciaux
Jeroen Lemaitre is taxidermist en zet exotische vlinders, zoogdieren en vogels op. Ideale items die jouw interieur dat tikkeltje extra geven. Het beroep leerde hij via Youtube tutorials en hij volgde een cursus in Nederland. Geen doorsnee beroep en dus hoogtijd voor een paar vragen aan de man achter Animaux Spéciaux.

Jeroen Lemaitre
Jeroen Lemaitre

Waarom koos je voor een job als taxidermist ?
“Ik ben er nog niet zo lang mee bezig en eigenlijk is het meer een uit de hand gelopen hobby. Het is niet zo dat ik ervoor heb gekozen en dat ik op een dag dacht: en nu word ik taxidermist. Ik was als kind altijd gefascineerd door dieren en natuur en dat uit zich nu in het opzetten van dieren.”

Hoe heb je het beroep geleerd?
“Dat leerde ik via Youtube tutorials. De eerste honderd vlinders die ik probeerde mislukten allemaal, heel frustrerend. Maar langzamerhand begon het toch te lukken.”

“Ook volgde ik een cursus van zes maanden in Nederland. Het heeft lang geduurd om iemand te vinden die me de kneepjes van taxidermie wilde leren. Een taxidermist geeft zijn geheimen niet zo maar prijs.”

IMG_0560

Wanneer je een dier krijgt, hoe begin je er dan aan?
“De dieren komen normaal gezien ingevroren toe bij mij. Vanaf het moment dat ik aan een dier begin, wordt het een object voor mij. Ik snijd het dier open van de nek tot aan de anus en dan haal ik alles eruit: vlees, ingewanden en botten. Vervolgens gebruik ik een mal voor binnenin of ik maak er zelf een uit hout. De huid wordt schoongemaakt door het in een sopje te weken. Er gaat dus een heel proces aan vooraf.”

“Hoelang ik aan een dier werk, hangt van dier tot dier af, maar momenteel duurt een vogel opzetten ongeveer een dag. Dat komt deels omdat ik nog niet zo lang bezig ben met het vak. Andere taxidermisten met meer ervaring doen zo’n drie vogels per dag.”

IMG_0511
Hoe komen de dieren bij jou terecht?
“Dat is een vraag die veel mensen mij stellen maar ik kan mijn hand ervoor in het vuur steken dat alles op een verantwoorde manier gebeurt. Ik krijg ze van dierentuinen, vogelkwekers, of ik neem een dier mee wanneer het dood langs de weg ligt. Ze zijn gestorven aan ouderdom, ziekte of worden in het geval van de vlinders gekweekt.”

Wat bepaalt jouw keuze om voor een bepaald dier te gaan?
“Een dier moet mij intrigeren en iets speciaals hebben. Ik heb vooral een zwak voor exotische dieren met mooie kleuren. Maar het is belangrijk dat er een verhaal achter zit om zo een ziel aan mijn kunstwerken te geven.”

IMG_0475
Denk je dat mensen jouw werk zien als iets luguber of eerder als een kunstvorm?
“De meningen over mijn beroep zijn verdeeld. Een paar mensen vinden het luguber wat ik doe, anderen hebben net bewondering voor mijn vak.”

Wat inspireert jou?
“Inspiratie krijg ik vooral wanneer ik reis. Een andere grote inspiratiebron voor mij is Dries Van Noten. Die ontwerper werkt vooral met exotische prints en kleuren. Ik noem het ‘alternatief chique’, en dat wil ik nastreven.”

Je plaatst sommige kevers voor een oude tekst, waarom doe je dat?
“De bruine teksten haal ik uit een oud boek dat dateert uit de negentiende eeuw. Dat geeft een speciale toets en authenticiteit aan het kunstwerk. Het boek is wel bijna op, dus dat wordt iets nieuws verzinnen binnenkort.”

IMG_0478

Welk dier wil je ooit nog opzetten?
“Een pinguïn lijkt me wel leuk of een dodo. Die laatste zal helaas nooit lukken, aangezien die vogelsoort is uitgestorven. En oh ja, ook nog een giraf. Al zal dat veel werk zijn.”
Wil jij ook een exotische vlinder aan jouw interieur toevoegen? Ga dan zeker een kijkje nemen op de webshop animauxspeciaux.be of je kan vanaf 5 juli de kevers in real life spotten in Leuven.
Vanaf 5 juli in de Mechelsestraat 73 Leuven  of via de webshop animauxspeciaux.be

(Door Eveline Briand)