Evolution zet Belgisch designtalent in de kijker

Geüpdatet op 17 december 2020 door Natalia Tjurina
Evolution zet Belgisch designtalent in de kijker

evo

Evolution is het adres bij uitstek voor wie een hart heeft voor kwalitatief en duurzaam design. Je komt er niet enkel internationale merken tegen, ook talent van eigen bodem komt ruim aan bod in deze Hasseltse designshop. Een close-up op Belgische design.

Xavier Coenen

Xavier Coenen studeerde productontwikkeling in Antwerpen. Na een job als design engineer bij Toyota, kreeg hij zin om opnieuw dingen te maken. "Ik wilde me niet enkel meer op het ontwerpproces concentreren, maar ook op het maakproces. Zo ben ik in een opleiding meubelmakerij beland, waarna ik vrij snel besliste een atelier te huren", zegt Coenen.

xavier
Xavier Coenen © Vincent Callot

"Wanneer ik een meubel creëer, ga ik steeds op zoek naar interactie met het object. Een meubel dat je kan aanraken en gebruiken, niet eentje dat er gewoon maar staat. Of ik nu een eettafel, een bureau of een ingemaakte kast maak – ik doe veel maatwerk – ik probeer er steeds een speels element in te verwerken. Dat kan iets heel simpel zijn zoals een deurtje dat opzijschuift op een aparte manier."

MoModul is daar een mooi voorbeeld van. Het bestaat uit drie volumes: twee ervan kan je in elkaar schuiven en een staat eigenlijk los en zorgt voor opvulling. Een tv-meubel, een rek, een bureau, een salontafel,… je kan er eindeloze combinaties en constructies mee maken. "Ik zie het als een spelletje waarmee je je eigen ding kan doen."

Momodul-20140515_087
'MoModul' © Vincent Callot

Coenen werkt vooral met hout, al verdiept hij zich de laatste tijd steeds meer in metaal. "Het is een interessant leerproces waarin ik op zoek ga naar manieren om metaal te verwerken en te bewerken. Ik zou het gerust kunnen uitspenderen, maar ik wil nog steeds elk prototype zelf kunnen maken. Op die manier weet ik perfect hoe ik het meubel in productie kan laten brengen."

www.xaviercoenen.eu

1/

MaaK

MaaK is een project van Robbert Ramaekers en Rogier Rensen. De twee leerden elkaar kennen tijdens een opleiding meubelontwerp en zagen een samenwerking al snel zitten. Rensen heeft een achtergrond in de schrijnwerkerij en behaalde ook al een master in de beeldende kunst; Ramaekers is productontwikkelaar.

maak
Rogier Rensen en Robert Ramaekers © Sven Dillen

Het tweetal vult elkaar met andere woorden perfect aan. Ramaekers werkt veelal op basis van een conceptuele benadering, terwijl Rensen dat doet vanuit een praktisch en proefondervindelijk standpunt. Dit resulteert telkens in een interessante clash. "Experimenteren staat dan ook centraal bij MaaK", vertelt Rensen. "MaaK is eigenlijk een beetje onze speeltuin."

download
'Echus'

Experimenteren mag dan wel een prominente rol spelen in het designproces van Rensen en Rogiers, de meubels moeten vooral ook toepasbaar en bruikbaar zijn. "Het mag niet te conceptueel worden. Vorm volgt functie. Verder kiezen we steevast voor duurzame kwaliteitsmaterialen en speelt er uiteraard ook een zeker esthetisch aspect."

duo maak 1
'Duo'

Duo’ weerspiegelt erg goed wat de kerels van MaaK doen. Het is niet alleen duurzaam, kwalitatief en functioneel, maar streelt ook nog eens het oog. De mix met gerecycleerde materialen – "mijn grootmoeder mist haar kast nog steeds" – geeft het stuk een vleugje rock-’n-roll. Een rebels kantje dat hen volgens Rensen typeert als Belgische designers.

duo maak 2
'Duo'

www.maak-creativity.be

2/

Atelier Belge

“Als zoon van een meubelmaker wou ik verder reiken dan de traditionele meubelmakerij”, vertelt Deevie Vermetten. Vermetten startte dan ook al snel met het ontwerpen en maken van zijn eigen meubels. Hij stampte in 2008 'Atelier Belge' uit de grond, een label dat hij sinds 2012 samen runt met  meubelontwerper en interieurvormgever Oskar Vermeylen.

Atelier_Belge__photo_by_Maarten_Stappaerts
Oskar Vermeylen (links) en Deevie Vermetten (rechts) © Maarten Stappaerts

Die naam is niet zomaar gekozen. Van ontwerp tot realisatie, alles wordt in België gerealiseerd. Elk product is 100% Belgisch. “Net als onze mode gaat ook Belgisch design internationaal niet onopgemerkt voorbij. Een kracht die te wijten is aan die veelzijdige 'non-identity' die ons Belgen zo typeert en onderscheidt."

Vermetten en Vermeylen omschrijven hun stijl als ‘playful functionality’ en streven ernaar producten te creëren die tijdloosheid en functionaliteit combineren met humor. Hierbij schenken ze ook aandacht aan de productiemethode en gaat het duo op zoek naar de best mogelijk materialen die op de markt te verkrijgen zijn.

o-deelbaar-belgie-600x400
'O Deelbaar België'

Dat de mannen een gevoel voor humor hebben illustreert ‘O Deelbaar België’ helemaal. Wie dit tapijt in de vorm en kleuren van België koopt, krijgt er meteen ook een schaar bij en een handleiding over hoe je het 'land’ het beste in stukken verdeeld. Volg de stippellijn!

ab-shop-kitchen
'Loopholes'

“Ons populairste stuk is ongetwijfeld ‘Loopholes’. Wat dit product zo aantrekkelijk maakt, is dat je het volledig naar je hand kan zetten, zowel op gebied van kleur als van toepassing”, legt Vermetten uit.

ab-shop-indoor-garden
'Loopholes'

www.atelierbelge.eu

3/

ROS.ROCKS

Samen met broer Kris Verhelst, man Joeri Stoop en schoonzus Gitte Berten vormt Kaat Verhelst het vierkoppige team achter ROS.ROCKS. Noem het gerust een familiezaak.

"Ik denk dat we elkaar wat aangestoken hebben", vertelt Kaat. "Ik heb interieurvormgeving gestudeerd en daaropvolgend steeds in de verlichtingssector gewerkt. Mijn broer werkt in de evenementensector, maar begon thuis te experimenteren met het maken van meubels. We besloten samen iets op te starten: zijn vriendin vervoegde ons als illustratrice en mijn man als organisatorisch talent."

ros3

Het volledige proces wordt op die manier mooi verdeeld onder het viertal. “Het is een goede mix en vooral erg gezellig. We hebben altijd een excuus om samen een terrasje te doen. We zijn erg hecht, maar we laten elkaar steeds de vrijheid. Ook letterlijk, want naast Ros Design hebben we ook nog onze eigen jobs en projecten."

 

ros1

Kaat, Kris, Gitte en Joeri zien het breder dan enkel meubelontwerp. "We hebben de grenzen bewust zo breed mogelijk afgebakend. Met ROS.ROCKS willen we namelijk iets overkoepelend en multidisciplinair opbouwen." Voorlopig beperkt de collectie van ROS.ROCKS zich enkel tot een salontafel - het project is nog maar drie maanden geleden gelanceerd - al zit er nog heel wat in de pipeline. "We plannen niet alleen om nog meer meubelstukken op de markt brengen, maar hebben ook een samenwerking met verlichtingsproducent RGB LED LT lopen én er zit ook nog wat grafisch werk aan te komen."

ros.rocks

De collecties van Xavier Coenen, MaaK, Atelier Belge en ROS.ROCKS zijn nog tot en met 1 augustus te koop in de Evolution Pop-Up Design Outlet in Kapelstraat 46 in Hasselt. 

Natalia Tjurina