Venetië is niet alleen de mooiste en de meest romantische stad van de wereld, het is ook de hoofdstad van de hedendaagse kunst. Maar er is natuurlijk meer dan kunst alleen. Volg ELLE’s geboden
1. Ga kunst kijken met Chantal Pattyn
De Biënnale van Venetië is een must voor alle kunstliefhebbers. Deze editie – de 56ste inmiddels – loopt onder de noemer ‘All the world’s futures’, voorwaar een optimistische en ietwat overmoedige titel. Kan kunst de wereld redden? Neen, maar kunst kan je de wereld wel doen begrijpen. Nu wordt in Venetië véél kunst getoond: in het Centraal Paviljoen, in de Giardini, in het Arsenale en op tientallen ander plaatsen in de stad. Gelukkig maakte Klaranethoofd en die-hard-culturo Chantal Pattyn onder het motto ‘De Biënnale van Venetië. Een gebruiksaanwijzing op slippers’ een selectie van de must sees. En wie zijn wij om haar tegen te spreken? Download de pdf op radio.klara.be/radio/documents/biennale_wandeling.pdf of google ‘Pompidou’s wandelgids voor de Biennale van Venetië’.
Nog een tip: koop de compacte wandelgids/catalogus (16 euro). Zeer handig om later thuis door te nemen.
Praktisch: de Biënnale loopt tot 22 november. Open van 10 tot 18 uur, elke dag, behalve op maandag. Koop een 2-dagenpas van 30 euro of (studenten en min 26) 22 euro.
2. Slaap rustig op Murano
Beproefde Venetiëgangers weten het al langer: in de lente en zomer is er sprake van een heuse muggenplaag. En al ben je van kop tot teen met muggenmelk ingesmeerd, toch is slapen met open raam geen optie. Je riskeert uit je slaap gehouden te worden door – dronken – toeristen die de weg naar hun hotel niet meer vinden. Wil je een goede nachtrust in een comfortabel hotel, dan is Hotel La Gare op Murano – ook wel bekend als het ‘glaseiland’ - een optie. Het viersterrenhotel dat deel uitmaakt van de MGallery Collection opende nog niet zo lang geleden zijn deuren in een voormalige glasfabriek. Het is er heerlijk rustig en ruim en het ontbijt – dat wordt geserveerd op de binnenkoer – naar Italiaanse normen zeer copieus. Bovendien betaal je voor een gelijkaardig boetiekhotel in Venetië makkelijk het dubbele van de prijs. LaGare is makkelijk bereikbaar (ook ’s nachts) met de vaporetto (of waterbus) vanaf Fondamenta Nove, uitstappen voor de deur aan de halte Museo. Nog een plus: het hotel heeft een – gratis – taxiservice van en naar de luchthaven.
Prijs: vanaf 150 euro (voor een dubbele kamer), inclusief ontbijt.
www.lagarehotelvenezia.
3. Ga lunchen bij La Perla
Stel je bij de naam La Perla geen fancy eetgelegenheid voor, wel een trattoria waar de tijd is blijven stilstaan. Dit is een adres waar locals – vermits we op Murano zitten, meestal glasblazers – en enkele verdwaalde toeristen ’s middags komen lunchen. Het interieur is eenvoudig – het overdekte terras ziet er zelfs een beetje shabby uit – maar de huiswijn is goedkoop en lekker, de pasta met schelpjes hemels, de risotto met mosseltjes onovertroffen (waar eet je die nog voor een luttele 7 euro?) en de kleine kreukels die bij wijze van amuse werden geserveerd ‘levend vers’ (en neem dat levend gerust letterlijk). Vriendelijke bediening ook. Kortom, pret voor ieders budget!
Campo San Bernardo, Murano.
4. Ga fietsen (en zonnebaden) op het Lido
Combineer je kunstuitstap met een dagje zonnebaden aan een van de leukste stranden van Italië. Het Lido mag dan al bekend staan als het Blankenberge van toch herbergt het eiland enkele verborgen pareltjes. Huur een fiets bij Lido-on-bike (aan de aankomst van de vaporetto, 9 euro per dag) en maak je klaar voor een fiesttocht van tien kilometer naar het meest oostelijke punt van het eiland. Houd halt in Malamocco, ook wel bekend als ‘Klein Venetië’, een staaltje vergane glorie met de typische Venetiaanse huizen en een kleine bar waar de capuccino nog 1 euro kost (net als een glas prosecco trouwens). Na deze stop gaat het nog verder tot aan de ferryhaven. Net wanneer je denkt: hier kunnen we niet verder, volg je de bordjes ‘Alberoni’. Daar vind je een ‘free beach’ met hoog bohogehalte (stukken wrakhout fungeren als sculpturen en bordjes wijzen je de weg naar Timboektoe, Miami en Parijs). Maar dè ontdekking is de strandbar met leuke, in bonte kleuren geverfde stoelen en tafels waar ze biologische slaatjes en pasta serveren. Je kan er ook de huisgemaakte prosecco proeven (1,3 euro), fris voor aan het strand maar eigenlijk gewoon een mengeling van witte wijn en spuitwater. Aan de bar worden strandzetels verhuurd. De Alberoni-beach heeft een hoog hippiegehalte – schrik niet als je mensen naakt ziet zonnen – maar is daarom net zo charmant. Een stukje Ibiza in Italië? Moet kunnen.
Ibiza? Neen, Venetië!Lido-on-bike sluit om 19 uur, zorg er dus voor dat je je fiets daarvoor hebt binnengebracht.
5. Eet de beste pizza in town
Lekker eten in Venetië vergt geduld en voorbereiding. Talrijk immers zijn de tourist traps, waar je middelmatig eet voor buitensporige prijzen. Bij Al Profeta een adres die ons door een alleraardigste hipster met een baard, een bermuda en lange witte kousen, werd aanbevolen, kom je nooit bedrogen uit. Aan de buitenzijde ziet het restaurant er maar zo-zo uit, maar habitués weten dat er een mooie achtertuin is waar je gezellig kan tafelen. Hier kom je voor de pizza (meer dan veertig soorten): met een karafje huiswijn erbij heb je heerlijk gegeten voor een luttele 20 euro per persoon. Goede service, goede prijs/kwaliteit: zo hebben we het graag.
Al Profeta ligt vlakbij het Campo Santa Margherita, een leuk plein waar studenten en andere jongeren ’s avonds een glas komen drinken.
Dorseduro 2671
Klik hier voor de website
Tekst en foto’s - Lana International