Vlees en vis de hoofdrol van je bbq? Niet voor lang meer, dankzij deze drie recepten voor heerlijke desserten op de barbecue.
Voor velen draait een barbecue alleen om vlees en vis, maar de zoetekauwen onder ons zijn daarmee niet voldaan. Ze willen een graag dessertje. Meestal wordt er een ijsje gegeven, want dat is verfrissend en lekker op een warme dag. Echt origineel is dat weliswaar niet… Geen nood, wij helpen je met drie lekkere en verrassende dessert recepten die iedereen doen watertanden.
1. BBQ s'mores met aardbeien en chocolade
INGREDIËNTEN
- 100g melkchocolade
- 125g verse aardbeien
- 125g verse frambozen
- takje verse munt
- 275 g marshmallows
- Eventueel 12 stuks koekjes naar keuze: speculaas, petit beure, ...
BEREIDING
- Breek de chocolade in stukjes. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd ze doormidden. Was de frambozen.
- Verdeel de marshmallows over een hittebestendige pan of aluminium schotel en leg de stukjes chocolade ertussen.
- Bak 3 tot 4 minuten op de barbecue met het deksel erop tot de marshmallows lichtbruin kleuren en zacht worden en de chocolade gesmolten is.
- Verdeel de aardbeien en frambozen over de marshmallows. Wie graag wat extra crunch wil, kan nog enkele koekjes toevoegen. Werk af met munt.
2. Sinaasappelmoelleux op de barbecue
INGREDIËNTEN
- 120g boter
- 200g kristalsuiker
- 80g zelfrijzende bloem
- 120g fondant chocolade
- 4 eieren
- 7 sinaasappelen
BEREIDING
- Smelt de boter samen met de chocolade. Meng vervolgens de suiker met de eieren en roer hier het chocolademengsel onder. Voeg er beetje bij beetje de bloem aan toe. Roer tot je een glad beslag krijgt.
- Rasp de schil van één sinaasappel en pers die vervolgens uit. Voeg zowel de zeste als het sinaasappelsap toe aan het beslag.
- Snij de bovenkant van de andere 6 sinaasappelen (je moet ze niet bewaren). Hol de vruchten uit door het vruchtvlees langs de randen voorzichtig te verwijderen met een mesje. Let er wel op dat je de onderkant heel laat. Vul de uitgeholde sinaasappelen met het chocolademengsel tot ze ongeveer 2/3e gevuld zijn.
- Zet de gevulde sinaasappelen op een hittebestendige ovenschaal of bakvorm en bak ze 15 à 20 minuten in een gesloten barbecue tot het deeg mooi naar boven komt, maar vanbinnen nog smeuïg is.
3. Gegrilde nectarine met frambozen
INGREDIËNTEN
- 2 rijpe nectarines
- 1 el neutrale olie
- 4 el ricotta
- 1 koffielepel vanille extract of de zaadjes van 1/2 vanillestokje
- Limoensap
- Een snuifje kaneel
- 2 el granaatappelpitjes
- Een handvol frambozen & blauwe bessen
- Eventueel een el honing
BEREIDING
- Snijd de necatrines in twee en verwijder de pit.
- Warm de barbecue op en smeer in met neutrale olie.
- Grill de nectarines gedurende een paar minuten met de opengesneden kant naar beneden tot er bruine streepjes te zien zijn.
- Meng ondertussen de ricotta met de vanille, een eetlepel limoensap en een snuifje kaneel. Wil je het iets zoeter dan kan je ook wat honing toevoegen.
- Dresseer de nectarinehelften met enkele eetlepels van het ricottamengsel, granaatappelpitjes, frambozen en blauwe bessen.
LEES OOK: 10 originele gerechten om je zomerse barbecue te pimpen