Cupido die met zijn speer het liefdesvuur kon aanwakkeren blijft voor eeuwig een mythisch figuur uit de Oudheid, maar bestaat zoiets als liefde op het eerste gezicht in de realiteit?

Je wordt ermee doodgegooid in romcom’s: het moment waarop twee wildvreemden elkaar kruisen, hun ogen ontmoeten elkaar en niets zal ooit nog hetzelfde zijn… Hoe romantisch dat ook mag klinken, in de werkelijkheid lijkt de kans dat je instant verliefd op iemand wordt bijzonder klein. Wat zegt de wetenschap over ‘liefde op het eerste gezicht’, en staat het fenomeen garant voor een succesvolle relatie?

1. Het is bewezen dat liefde op het eerste gezicht bestaat

Een versnelde hartslag, je lichaamstemperatuur neemt toe en je begint te transpireren…  Het overkwam al 51,7% van de deelnemers uit een onderzoek over liefde. Onze hersenen controleren onze emoties en waarnemingen. Wanneer we stapelverliefd worden, voelen we ons gelukkig dankzij de aanmaak van adrenaline, dopamine en oxytocine. Een romantische omgeving versterkt uiteraard dat gevoel. “Romantische liefde loopt langs bepaalde elektrische en chemische paden door de hersenen die onmiddellijk kunnen worden geactiveerd”, bevestigt Dr. Helen Fisher daarover aan Bustle.

Uit een studie gepubliceerd in The Journal of Social Psychology zeggen mannen  dat ze doorgaans veel sneller verliefd worden dan vrouwen. Dit zou ook kunnen betekenen dat meer mannen liefde op het eerste gezicht ervaren, omdat zij iets vaker visueel ingesteld zijn. Dat is waarschijnlijk de reden waarom single mannen tien procent meer geloofden in liefde op het eerste gezicht in het onderzoek.

Unsplash liefde op het eerste gezicht

Toa Heftiba – Unsplash

2. Verwar instant verliefdheid niet met seksuele aantrekking

Relatietherapeut en psychoseksuoloog Cate Mackenzie legt aan Cosmopolitan uit hoe instant verliefdheid vaak neerkomt op (seksuele) aantrekkingskracht. “Je kan je tot iemand aangetrokken voelen en het gevoel hebben dat je onmiddellijk verliefd bent, dit komt vaak door chemische stoffen die vrijkomen in de hersenen waardoor je je ‘high’ voelt van liefde, en het veroorzaakt ook de afgifte van twee neurotransmitters, dopamine en noradrenaline, die de hartslag kunnen verhogen en je een goed gevoel geven”, zegt Mackenzie.

3. Liefde op het eerste gezicht is geen garantie op langdurig succes

Wanneer je je meteen tot iemand aangetrokken voelt – en misschien zelfs lichtjes verliefd wordt – is het nog onmogelijk om in te schatten wat de toekomst zal brengen. Je kent de ander niet of nauwelijks, laat staan dat je een rationele inschatting kan maken van jullie compatibiliteit. Dr. Aaron Ben-Zeév beaamt dat in Psychology Today: “Hoewel positieve eerste indrukken de kans op langdurige innige liefde vergroten, kan de oppervlakkige manier van kiezen van de partner op het eerste gezicht een negatieve invloed hebben op de daaropvolgende liefdevolle relatie. Het feit dat de geliefde een volslagen vreemde voor je was, geeft aanleiding tot de mogelijkheid dat jullie niet veel gemeen hebben. De liefde kan intens zijn, maar niet diepgaand.” De vonk kan dan wel overslaan, maar net zo snel weer uitdoven.

Besluit: ervaar je het magische gevoel van liefde op het eerste gezicht, neem dan je tijd om de gelukkige beter te leren kennen. Misschien zit je buikgevoel wel juist en heb je inderdaad een fantastische vangst aan de haak geslaan. De tijd weet raad…

LEES OOK: Dit sterrenbeeld heeft het minst geluk in de liefde