Met haar tweede kookboek ‘Powerfood - Van Friesland naar New York’ in de rekken is Rens Kroes lang niet meer enkel ‘het zusje van’. In een samenwerking met Albert Heijn nodigde de Hollandse schone ons uit voor een kookworkshop waar ze niet enkel haar nieuwste recepten uit de doeken deed, maar ook haar geheimen voor een healthy lifestyle deelde.
Gezonde voeding heeft altijd al een rol gespeeld in Rens’ leven. Met een voedingskundige als moeder, een kruidenvrouwtje als grootmoeder en een biologische boer als grootvader, kon Rens al op een goede basis van thuis uit rekenen. Nadat ze voor studies haar thuishaven in Friesland omruilde voor New York ontwikkelde ze een echte passie voor voeding. Rens: “De vele restaurantjes maken van New York een geweldige plek om nieuwe dingen te ontdekken. Ik raakte al snel geïnspireerd door de gezonde lifestyle en probeerde continu nieuwe gezonde recepten uit. Uiteindelijk heeft een campusvriend me aangespoord om zelf iets te beginnen met voeding.” Zo gezegd zo gedaan: na een job bij een obesitaskliniek in Nederland, stampte Rens haar eigen bedrijfje uit te grond.
Ondertussen ligt haar tweede kookboek sinds twee maanden in de rekken. In ‘Powerfood - Van Friesland naar New York’ laat Rens ons kennismaken met pure voeding ‘voor een happy en healthy lifestyle’. Komt meteen de logische vraag, wat is powerfood dan precies? “Voor mij staat powerfood gelijk aan wholefood, oftewel hele producten die puur gegeten worden. Het gaat om voeding die een gunstige werking heeft op het lichaam, of je nu energie nodig hebt of net moet ontspannen. Gecombineerd met voldoende beweging en rust is powerfood volgens mij de sleutel tot een gezond en gelukkig levens.”
Voeding voor lichaam én geest dus. Voor zij die nog twijfelen, powerfood valt niet te verwarren met de trendy - “gehypete” zoals Rens ze noemt - superfoods. Al worden die niet uitgesloten in haar recepten: “chiazaad bijvoorbeeld is een geweldige bron van eiwitten en dus een goed alternatief voor veganisten. Ik gebruik superfoods ook vaak gewoon als extraatje, om een gerecht af te maken.”
De boodschap van Rens is duidelijk: voeding dient in de eerste plaats om je lichaam brandstof te geven, een feit dat sommige Bourgondische Belgen weleens zouden durven vergeten. “Nederland staat inderdaad al heel wat verder op gebied van healthy food, het is er uitgegroeid tot een ware trend. Al komt België nu traag maar zeker ook die richting uit. Je kan trouwens gerust Bourgondisch leven én gezond eten.”
Met deze woorden helpt Rens alvast een grote misvatting de wereld uit: gezond eten wordt nog te vaak geassocieerd met minder eten en honger lijden. Volgens de voedingsdeskundige werkt het net omgekeerd: kies de juiste voedingsstoffen en je zal merken dat je sneller voldaan bent en minder trek hebt. Een gezonder gewicht volgt automatisch.
In de praktijk kan het echter moeilijk zijn om altijd gezond te eten. Tijdens lange werkdagen of business trips lonken de fastfood en kant-en-klare maaltijden. “Vers koken vergt nu eenmaal wat meer tijd en moeite. Mijn tips? Zorg dat je altijd wat basisingrediënten in huis hebt en voldoende groente en fruit. Lees etiketten na zodat je je bewust bent van wat je eet en goede keuzes kunt maken. Uiteindelijk kom je vanzelf in een routine en wordt koken een pak makkelijker.”
“Blijf weg van producten met veel smaakstoffen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Alles waar suiker in zit, laat je ook best links liggen. Een lastige taak, want suiker wordt in enorm veel producten verwerkt, maar door de voor de hand liggende dingen zoals snoepgoed, frisdrank en zoet gebak te schrappen kom je al een heel eind. Geraffineerde suiker is nefast voor je bloedsuikerspiegel. Je kan er niet alleen diabetes van krijgen, je wordt er ook dik van. Lukt het je niet om suiker helemaal te schrappen, probeer dan je suikerinname geleidelijk aan af te bouwen en naar natuurlijke suikers te grijpen zoals gedroogde dadels of fruit wanneer je zin hebt in iets zoet.”
En wat met gluten? “Gluten vind je voornamelijk terug in producten gemaakt van gemanipuleerde tarwe. De enzymen die in gluten zitten worden echter niet goed opgenomen door de darmen: ze brengen de darmflora in de war en maken de darmwand kapot. De ene persoon verdraagt dit beter dan de ander. Zelf ben ik tolerant voor gluten en word ik er niet ziek van, maar ik kies toch bewust voor een beperkte opname en gezonde alternatieven zoals zuurdesem of spelt. Je moet lief zijn voor je darmen en naar je lichaam luisteren. Veel mensen die pijn hebben en steeds een opgeblazen gevoel hebben, denken dat het zo hoort en negeren de ongemakken. Powerfood kan je helpen om je lichaam in balans te brengen.”
Niet enkel je lichaam, ook je geest verdient de nodige aandacht volgens Rens, al helemaal tijdens stressvolle periodes. “Probeer dagelijks een momentje voor jezelf in te lassen om te mediteren en even volledig in het moment te leven. Dat kan van alles zijn: Rustig opstaan en heerlijk ontbijten, een klein dutje doen, alleen lunchen zonder computer of telefoon,… Geloof me, het werkt!”
Heeft Rens dan geen guilty pleasure waar ze zich nu en dan schuldig aan maakt? “Nu wil je vast horen dat ik stiekem enorm van frikadellen en frieten houd... Nee hoor, ik geniet het meest van degelijke, huisgemaakte producten. Dat kan een brood van bij de bakker zijn of koekjes die een vriend gemaakt heeft - zolang ik weet wat erin zit.” Het liefst maakt ze haar guilty pleasures gewoon zelf: “mijn love chocs en zoete-aardappelbrownies (de recepten vind je in haar nieuwe boek) zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens goed voor je!”
Wanneer we haar vragen met wie ze graag eens de kookpotten zou delen, antwoordt Rens zonder aarzelen Jamie Oliver. “Ik denk dat hij me erg goed zou kunnen helpen op het gebied van smaak- en kruidencombinaties. Jamie is ook altijd ontzettend enthousiast, dus volgens mij zouden we de hele tijd erg lachen – gewoon fun in de keuken! Wat Belgische chefs betreft, zou ik Pascale Naessens graag eens aan het werk willen zien.”
Natalia Tjurina