Voeding voor lichaam én geest dus. Voor zij die nog twijfelen, powerfood valt niet te verwarren met de trendy – “gehypete” zoals Rens ze noemt – superfoods. Al worden die niet uitgesloten in haar recepten: “chiazaad bijvoorbeeld is een geweldige bron van eiwitten en dus een goed alternatief voor veganisten. Ik gebruik superfoods ook vaak gewoon als extraatje, om een gerecht af te maken.”
De boodschap van Rens is duidelijk: voeding dient in de eerste plaats om je lichaam brandstof te geven, een feit dat sommige Bourgondische Belgen weleens zouden durven vergeten. “Nederland staat inderdaad al heel wat verder op gebied van healthy food, het is er uitgegroeid tot een ware trend. Al komt België nu traag maar zeker ook die richting uit. Je kan trouwens gerust Bourgondisch leven én gezond eten.”
Met deze woorden helpt Rens alvast een grote misvatting de wereld uit: gezond eten wordt nog te vaak geassocieerd met minder eten en honger lijden. Volgens de voedingsdeskundige werkt het net omgekeerd: kies de juiste voedingsstoffen en je zal merken dat je sneller voldaan bent en minder trek hebt. Een gezonder gewicht volgt automatisch.
In de praktijk kan het echter moeilijk zijn om altijd gezond te eten. Tijdens lange werkdagen of business trips lonken de fastfood en kant-en-klare maaltijden. “Vers koken vergt nu eenmaal wat meer tijd en moeite. Mijn tips? Zorg dat je altijd wat basisingrediënten in huis hebt en voldoende groente en fruit. Lees etiketten na zodat je je bewust bent van wat je eet en goede keuzes kunt maken. Uiteindelijk kom je vanzelf in een routine en wordt koken een pak makkelijker.”