“Blijf weg van producten met veel smaakstoffen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Alles waar suiker in zit, laat je ook best links liggen. Een lastige taak, want suiker wordt in enorm veel producten verwerkt, maar door de voor de hand liggende dingen zoals snoepgoed, frisdrank en zoet gebak te schrappen kom je al een heel eind. Geraffineerde suiker is nefast voor je bloedsuikerspiegel. Je kan er niet alleen diabetes van krijgen, je wordt er ook dik van. Lukt het je niet om suiker helemaal te schrappen, probeer dan je suikerinname geleidelijk aan af te bouwen en naar natuurlijke suikers te grijpen zoals gedroogde dadels of fruit wanneer je zin hebt in iets zoet.”
En wat met gluten? “Gluten vind je voornamelijk terug in producten gemaakt van gemanipuleerde tarwe. De enzymen die in gluten zitten worden echter niet goed opgenomen door de darmen: ze brengen de darmflora in de war en maken de darmwand kapot. De ene persoon verdraagt dit beter dan de ander. Zelf ben ik tolerant voor gluten en word ik er niet ziek van, maar ik kies toch bewust voor een beperkte opname en gezonde alternatieven zoals zuurdesem of spelt. Je moet lief zijn voor je darmen en naar je lichaam luisteren. Veel mensen die pijn hebben en steeds een opgeblazen gevoel hebben, denken dat het zo hoort en negeren de ongemakken. Powerfood kan je helpen om je lichaam in balans te brengen.”