Deze heerlijke tapasgerechtjes zijn een ideale maaltijd om van te genieten onder de stralende zon.
1. Meloen met serranoham
Ingrediënten
- 1 Galia meloen;
- 1 pakje Serranoham
Bereiding
1. Snijd de meloen in kleine stukken.
2. Verwijder de zaadjes.
3. Wikkel een sneetje Serranoham rond een stukje meloen.
4. Doorprik het geheel met een prikker.
2. Bruschetta met aubergine en ricotta
Ingrediënten
- 1 aubergine;
- 1 stokbrood (ca. 12 sneedjes);
- 125 g ricotta;
- 4 eetlepels olijfolie.
Bereiding
1. Bestrijd de sneetjes stokbrood met olijfolie.
2. Grill de stokbroodjes krokant in een grillpan.
3. Snijd de aubergine in dunne plakjes. Bestrijk ze met olijfolie en grill ze ook krokant.
4. Smeer een laagje ricotta op de gegrilde sneetjes stokbrood en beleg met aubergine.
3. Gehaktballetjes met spinazie
Ingrediënten (voor ca. 4 personen)
- 1 pakje verse spinazie:
- 500 g varkensgehakt;
- 1 geklopt ei;
- olijfolie;
- 200 g broodkruimels;
- 1 teentje knoflook;
- tomatensaus voor pasta (of gehakte tomaten);
- Parmezaankaas;
- basilicum.
Bereiding
1. Stoom de spinazie en laat afkoelen. Knijp het vocht eruit en hak de blaadjes grof.
2. Meng de gehakte spinazie in een kom met het gehakt, het ei, broodkruimels. Kruid af met peper en zout.
3. Vorm er balletjes van. Bak ze met de knoflook 7–8 minuten in olijfolie gaar.
4. Schep er hete tomatensaus over en bestrooi met fijngesneden basilicum en Parmezaankaas.
4. Venkel-tomaatsalsa
Ingrediënten
- 1/2 venkel;
- 4 tomaten;
- 4 stengels fijngehakte knoflook;
- 2 eetlepels citroensap;
- versgemalen zwarte peper.
Bereiding
1. Snijd de harde kern uit de venkel en snijd de venkel in kleine stukjes. Snij de tomaten in kleine blokjes en verwijder de zaadjes.
2. Meng in een schaal venkel, venkelgroen, tomatenblokjes en knoflookstengels door elkaar.
3. Breng op smaak met citroensap, zout en peper. Bewaar de salsa eventueel afgedekt in de koelkast.
5. Aardappel-courgette tortilla
Ingrediënten
- 600 g glazige aardappelen, geschild en in blokjes van 1 cm gesneden;
- 2 eetlepels olijfolie;
- 1 gesnipperde rode ui;
- 1 courgette in blokjes gesneden;
- 50 g fijngehakte spek;
- 6 eieren;
- 2 eetlepels fijngehakte peterselie.
Bereiding
1. Doe de blokjes aardappel in een kookpot met kokend water voor 3 minuten. Goed afgieten.
2. Verhit de olie in een koekenpan van 25 cm diameter met dikke bodem en anti-aanbaklaag.
3. Voeg de blokjes aardappel, gesnipperde ui, blokjes courgette en spek toe en bak dit op een matig vuurtje voor ongeveer 10 minuten totdat de aardappelen zacht en lichtbruin zijn.
4. Verwarm de grill voor op de hoogste stand. Klop de eieren in een kom met 1 eetlepel koud water.
5. Voeg peterselie en peper naar smaak toe.
6. Giet het eimengsel over de groenten in de pan en bak de tortilla ongeveer 3-4 minuten. TIP: Draai de pan rond, zodat het eimengsel goed wordt verdeeld.
7. Zet de pan 2 minuten onder de grill.
8. Laat de tortilla op een bord of schaal glijden en laat hem 2-3 minuten afkoelen.