[caption id="attachment_96951" align="aligncenter" width="467"] Foto: Phyt.[/caption]
Voor plantenliefhebbers met of zonder groene vingers zijn de tillandsia plantjes van Phyt. een goed alternatief op cactussen. Tillandsia of epyfiten zijn plantjes die geen aarde nodig hebben om te overleven. Hoe verzorg je ze? Waarom zijn ze het investeren waard? Wij vroegen het aan Phyt. bezielster Sofie.
1. Waarom ben je begonnen met Phyt.?
Sofie: Ik ben begonnen met Phyt. omdat ik zelf heel erg fan ben van dit soort plantjes, maar ze waren moeilijk te vinden in België.
2. Wat zijn Tillandsia juist?
Sofie: Tillandsia of Epifyten zijn plantjes die geen aarde nodig hebben om te kunnen overleven. Hun korte wortel maakt het mogelijk dat ze zich hechten aan andere planten of een natuurlijke ondergrond (bv. hout of kurk), maar ze onttrekken hieruit geen voeding zoals parasieten. Het is eigenlijk een soort combinatie van vetplant/cactus, maar dan zonder wortel. Ze planten zich voort via zaad en er komen ook miniplantjes uit de grotere moederplant die je er dan kan afplukken zodat een nieuwe plant ontstaat. Toen ik merkte dat vrienden en familie mijn enthousiasme ook deelden, wist ik dat dit concept wel kon werken.
3. Hoe ben je te werk gegaan?
Sofie: De eerste Tillandsia plantjes die ik zelf gekocht heb, kwamen uit Californië en vond ik per toeval in een winkel in Los Angeles. Ik was meteen verkocht en wist dat dit 'de nieuwe hipster cactus' kon zijn. Daarna ben ik op zoek gegaan naar een leverancier in Europa. Na een lange zoektocht heb ik dan een groothandel in Nederland gevonden die de planten importeert uit Guatemala en ze verder kweekt op een plantage. Daar kies ik de planten stuk per stuk zelf uit om een hoge kwaliteit voor onze klanten te garanderen.
4. Wat is er zo anders aan deze soort plantjes?
Sofie: Luchtplantjes spreken vooral tot de verbeelding omdat ze als plant op zichzelf kunnen blijven leven. In Europa zijn ze ook minder bekend omdat ze hier niet voorkomen in de natuur. Tillandsia groeit voornamelijk in Midden-en Zuid Amerika in de woestijnen en het regenwoud. Elk plantje is verschillend en een uniek object!
5. Hoe verzorg je ze?
Sofie: Tillandsia hebben geen aarde nodig, maar wel water. Aangezien ze geen wortel hebben is water de enige manier om voedingsstoffen op te nemen. Sommige plantjes kunnen tot 20 jaar leven en verschillende nieuwe planten produceren. Je kan de plantjes af en toe "trimmen" door de bruine blaadjes onderaan de plant te verwijderen. Zo kan de plant blijven verder groeien. Beschadigde of gebroken blaadjes kan je het beste verwijderen door met een schaar diagonaal het blad af te knippen.
6. Omdat deze plantjes zo weinig verzorging nodig hebben, kan er dan iets verkeerd gaan? Waar moet je op letten?
Sofie: Tillandsia hebben weinig water nodig, het enige dat verkeerd kan gaan is dat je ze té veel water geeft, waardoor ze vanbinnen gaan rotten. Wanneer je je plantje water hebt gegeven, laat het dan eerst enkele uren op een goed verluchte plek staan zodat het volledig kan drogen alvorens het terug in een terrarium te zetten.
7. Ze hebben geen aarde nodig, hoe bewaar je ze dan juist?
Sofie: Je kan Tillandsia letterlijk overal plaatsen, maar zorg wel dat ze niet in direct zonlicht staan. Voldoende daglicht en af en toe wat water zijn eigenlijk de enige vereisten om je plantje te verzorgen. Voor elk plantje staat er ook een beschrijving op onze webshop over hoe je ze het best verzorgt, zo kan er zeker niets fout lopen!
8. Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Sofie: We willen met Phyt. een lifestyle brand creëren met hoogwaardige producten die door ons persoonlijk geselecteerd worden. Binnenkort komt er nog een hele collectie handgemaakte glazen terrariums bij op onze webshop. En er staan ook al enkele events op het programma waar Phyt. de inrichting van doet. Dus je hoort zeker nog van ons!