Na een bezoek aan de Antwerpse diamantwijk zijn we helemaal in de ban van de schitterende stenen. 18 fun facts over onze bijzondere, door de natuur in elkaar geflanste ‘best friends’.

WIST JE DAT?

1.    Diamant is pure koolstof en bestaat dus eigenlijk uit hetzelfde materiaal als het potlood waarmee je schrijft. Het verschil tussen een kostbare steen en een stukje grafiet zit hem uiteraard in de hardheid. Probeer maar eens met een diamant op papier te schrijven!

2.    Diamant dankt zijn hardheid aan combinatie van hoge temperaturen (1325 c°) en gigantische druk die hij zon’ 150 000 tot 250 000 kilometer onder de grond ervoer. Dat is vergelijkbaar met de druk van de Eiffeltoren op je vinger!

3.   Wanneer de druk uiteindelijk te hoog wordt, worden de diamanten naar boven gestuwd via een vulkanische uitbarstingen. Deze explosie laat een zeer diepe, brede kuil achter waarin de diamanten zich settelen. Andere diamanten worden mee gespoeld door water en erosie en komen terecht in de omgeving van kusten of meren.

4.    Diamanten zijn miljarden jaren oud, sommige stenen hebben zelfs een gezegende leeftijd van 3 miljard jaar. Ze zijn dus wel degelijk ‘forever’

5.    De Romeinen en Grieken dachten dat diamanten tranen van hun goden of splinters van gevallen sterren waren. Later geloofden de Romeinen dat het topje van Cupido’s pijltje van diamant gemaakt was. Geen wonder dat de liefde soms krassen op je hart achterlaat!

6.    Het woord diamant stamt af van het Griekse ‘adamas’, wat zoveel als ‘onverslaanbaar’ betekent.

7.   De Cullinan is de grootste ongeslepen diamant die tot nu toe op aarde is gevonden. De diamanten van de Cullinan werden geslepen in Amsterdam en verwerkt in de Britse kroonjuwelen. De grootste is de Grote Ster van Afrika (Cullinan I), dit was  de grootste geslepen diamant ter wereld tot in 1985 de Golden Jubilee-diamant gevonden werd.

8.   Diamant is het hardste materiaal dat in de natuur voorkomt. De edelstenen halen dan ook een 10 op de hardheidsschaal van Mohs (ter vergelijking: talk staat op nummer 1.) Geen enkel ander materiaal is in staat om diamant te krassen. Bewaar diamanten dus steeds in aparte doosjes aangezien de stenen elkaar onderling wel schade kunnen berokkenen.

9.    Het is niet omdat diamanten niet gekrast kunnen worden dat ze niet kunnen breken. Wie de stenen keihard tegen de grond flikkert, loopt het risico dat de stenen door onzichtbare insluitsels of foutjes in de inwendige structuur breken. Bij temperaturen hoger dan 700°c (dat is de gemiddelde temperatuur van een woningbrand) vergaan ze.