Val jij steeds op “foute types”? Sukkel jij steeds in een relatie met een “bad boy”. Vermijd een ongelukkige relatie met deze 10 tips:
#1: Prent je in: de foute man of vrouw bestaat niet
Volgens seksuologe en relatiecoach Rika Ponnet bestaat er niet zoiets als ‘de foute man’ of ‘de foute vrouw’, maar wel foute relatiepatronen en -keuzes.
#2: Je kiest zélf op wie je verliefd wordt
Nogal wat mensen gaan ervan uit dat ze bij toeval op iemand verliefd worden. Dat is niet zo. De controle over onze partnerkeuze ligt bij onszelf, we zijn dus niet afhankelijk van de ‘grillen van de liefde’. Allemaal vertonen we een patroon in onze relaties.
#3: Het belang van ‘mama’s kindjes’ en ‘daddy issues’
Al onze relaties vertonen patronen. We leren wat liefde is van onze ouders. Dat is de basis voor onze latere relaties. Je herhaalt in je partnerkeuze de patronen die je van thuis hebt meegekregen.”, aldus Rika Ponnet. Als mens leren we allemaal wat liefde is bij onze eerste zorgfiguren, meestal onze ouders. De manier waarop zij met ons hechting en emotionele binding tot stand brengen, de manier waarop zij voor ons zorgen en tegemoet komen aan onze noden en behoeftes, legt de basis voor al onze latere relaties.
#4: Herken het patroon
Heb jij veel nood aan bevestiging, en heeft jouw partner net nood aan tijd voor zichzelf en aan vrijheid? Hij/zij ervaart jouw nood aan het delen van emoties vaak als verstikkend, en jij ziet die nood aan ‘een eigen ding doen’ als een afwijzing. Gevolg? Er ontstaat een machtstrijd met als inzet: hoe krijg ik de ander zo ver dat hij of zij tegemoet komt aan mijn diepste noden, aan de tekorten die ik vanuit mijn opvoeding heb ervaren. Zodra we dat kunnen in zien – dat we in relaties niet met elkaar in strijd gaan omdat we te verschillend zijn, maar om de liefde te krijgen zoals we ze graag willen – wordt er veel duidelijk.”
#5: We vallen op de tekorten van een ander
De vraag ‘Hoe vermijd ik foute mannen/vrouwen?’ vervang je dan ook beter door ‘Waarom val ik op foute mannen/vrouwen?’. In essentie vallen we op de tekorten van de ander, niet op zijn of haar positieve eigenschappen en we doen dit omdat het ook onze eigen tekorten zijn”, vertelt Rika Ponnet. Voor wie we vallen zegt dan ook veel over onszelf.