Foto’s van je koffie op Instagram posten is zo passé. Dé nieuwe trend? Golden milk: warme melk met… kurkuma!
We wisten reeds dat deze specerij gezond is, maar we hadden er geen idee van dat je de Indiase geelwortel ook met warme melk kon drinken. #shock! De gouden melk komt overgezwaaid uit de Ayurvedische geneeskunde en betekend letterlijk ‘kennis van het leven’. De leer probeert het evenwicht in het lichaam te herstellen bij kwaaltjes en voorkomt dit door de energie in je lichaam en geest in balans te brengen.
Wat heb je nodig om dit drankje te maken?
– 600 ml amandel- of kokosmelk, ongezoet
– 2 grote theelepels geelwortel, vers geraspt (of 1 theelepel in poedervorm)
– 1 stokje kaneel
– Snuifje zee- of Himalayazout
– ½ theelepel kardamompoeder
– Snufje zwarte peper
– 2 theelepels gember, vers geraspt (of 1 theelepel in poedervorm)
– 2 theelepels honing (optioneel)
Waarom proberen?
Kurkuma heeft verschillende voordelen: de wortel reinigt het lichaam, is ontstekingswerend en helpt bij huidontstekingen zoals eczema. Kurkumina – de werkzame stof in geelwortel – activeert ook antilichamen waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Het biedt niks dan voordelen, met andere woorden!
Is het ook lekker?
Het is best pittig maar de toegevoegde honing (of ahornsiroop) geeft een zoete toets aan het drankje. Het heeft een speciale smaak waar je snel gewoon aan wordt.
(stagiaire Sarah Van Damme)