Een fijne garderobe heeft een paar stevige klassiekers als basis. De evergreens, de topbasisstukken waar de tand des trends geen vat op krijgt. Maar hoe hebben die stukken eigenlijk de status van klassieker gekregen?

Tekst: Els De Pauw
Dit artikel verscheen in het aprilnummer van ELLE Belgiê

  1. De perfecto

    MarlonBrando
    Oorsprong?
    De perfecto was een speciale motorrijdersjas, ontworpen door de Amerikaan Irving Schott, een Russische immigrant, en gemaakt door zijn bedrijf Schott NYC. De eerste perfecto zag het daglicht in 1928 en was het eerste motorvest met een dergelijke specifieke coupe, dicht tegen het lichaam, en met een metalen schuine rits en drukknopen. Vandaag maken ze bij Schott nog steeds perfecto’s en andere leren jekkers, maar meer bedoeld als streetwear. ‘Perfecto’ is trouwens de naam van de favoriete sigaar van Irving Schott, die dacht dat het jack met zijn eigen naam niet zo goed zou verkopen.

    Populariteit? Het grote Hollywoodstijlicoon Marlon Brando droeg een perfecto in de film ‘The Wild One’ uit 1953. Punkrockpioniers The Ramones, en met hen duizenden andere punks, droegen de perfecto als een soort baldadig uniform in de seventies. De eerste rock chicks begonnen de perfecto, met z’n smalle schouders, als stoer en uitdagend kledingstuk te dragen. Sindsdien is de perfecto nooit weggeweest uit concertzalen. De perfecto ís rock-’n-roll. Een perfecto in cool zwart leer geeft een instant attitude. Een perfecto is combineerbaar met álles. Letterlijk álles. En kan tegen weer en wind.

    Fashion? Het was Jean Paul Gaultier die, samen met de marinière en de Schotseruitenrok, de perfecto vanop de straat naar de catwalk bracht, in de jaren tachtig van de vorige eeuw. Maar eigenlijk deed hij gewoon iets dat modegevoelige subculturen al lang deden: de perfecto uitbuiten om z’n inherente sexiness. Sinds Gaultier heeft zowat iedere ontwerper een variant op de perfecto op de catwalk getoond en hebben horden fashionable rock chicks van een nieuwe generatie de perfecto als geloofwaardigheidskledingstuk gebruikt. Kate Moss op kop. De perfecto is dan misschien wel ont-punkt en verrijkt, maar in wezen is het nog steeds een prima middel om er wat stoerder en stouter uit te zien. Dat weet ook Saint Laurents ontwerper Hedi Slimane, die niet alleen elk seizoen de perfecto in de vaste collectie van Saint Laurent voorziet, maar ook zelf altijd een perfecto draagt. Zonder zou hij er wellicht uitzien als een lieve brave koorjongen.

    Juiste keuze? De oorspronkelijke perfecto’s komen iets boven de taille (wegens het rijgemak) en flatteren daarom niet iedereen. Voor vrouwen is een iets langere perfecto daarom veel beter. Zie een perfecto altijd als een investering en geef liever iets meer geld uit voor een goede coupe en mooi zacht leder. Een goedkoop leren of nepleren jasje ziet er namelijk al snel een beetje vulgair uit. En dat kan nooit de bedoeling zijn van een onmisbaar basisstuk uit een heilige garderobe.

perfecto, saint laurent

Perfecto, Saint Laurent