They’re back! Pikachu en de zijnen keren terug uit je obscure tienerjaren en veroveren de wereld met het razend populaire Pokémon Go spel. Het doel? Zoveel mogelijk van de beestjes vangen in de echte wereld. Alle bliksemschichten, wateraanvallen en vuurstralen nog aan toe: dit is awesome nieuws!!! Omdat elke zichzelf respecterende trainer niet zonder voorbereiding aan zijn grote Pokéjacht begint, enkele levensbelangrijke feiten over ‘s werelds beroemdste franchise:
1. Niets Japans aan het woord “Pokemon”, dat eigenlijk een samenvoegsel van “pocket” en “monster” is. De uitvinding ervan is wel Japans: een zekere Satoshi Tajari, fervent insectenverzamelaar, combineerde zijn obsessie voor videospelletjes met zijn liefde voor kruipende beestjes. Hij fantaseerde over hij ze met zijn Game Boy -nineties alert!- zou vangen en tegen elkaar zou laten vechten. Met dit idee van “monstertjes op pocket formaat” werd de basis van Pokémon in 1991 gelegd. Danku dus Satoshi om zo’n dubbele nerd -insecten én games- te zijn!
2. De zes allereerste Pokémon die aan zijn verbeelding ontsproten, waren Pikachu, Mew, Meowth, Bulbasaur, Charmander en Squirtle. Hij liet ze door bevriend tekenaar Ken Sugimori tekenen en dat zag er zo uit:
3. Nadat Pokémon de eerst zes jaar enkel als Game Boy spelletje bestond, werd in 1997 een animatiereeks uit de grond gestampt. Het hoofdpersonage, we kennen hem allen als de jongen die the very best wilde worden, werd Satoshi genoemd, naar de uitvinder van het hele spel, maar in de Westerse versie kreeg hij de naam Ash Ketchum, opnieuw een allusie naar zijn motto om alles en iedereen te catchen.
4. Is Ash trouwens zelf geen Pokémon? Hij vertoont immers opvallende gelijkenissen met zijn buddy Pikachu in de vorm van bliksemschichtjes op de wangen. Harry Potter is er met ocharme zijn voorhoofd niets bij…
5. Het scheelde trouwens niet veel of Ash had karakteristieke blosjes op de wangen gehad. Oorspronkelijk zou zijn trouwste Pokémon niet Pikachu, maar Clefairy zijn, een roos gevalletje pluis dat met een toverstafje zwaait. Owwww…
In de in Japan populaire manga stripreeks, die even voor de tekenfilmserie uitkwam, vormt Ash wel een team met zijn originele partner.
6. “Pikachu” is een samenvoegsel van “pikapika” -“glitter” in het Japans en “chuchu” -het geluid waarmee in het Land van de Rijzende Zon piepgeluidjes worden nagebootst. Ashs beste vriendjes is dan ook gebaseerd op een muis! (Nota van de redactie: wij dachten altijd dat hij een verbeterde versie van een cavia was, maar kijk eens aan!)
7. Die muizige herkomst is trouwens geen toeval: Pikachu moest in alle opties botsen met zijn aartsrivaal Meowth, de katachtige Pokémon van Team Rocket. De twee jagen elkaar gedurende de hele reeks ook écht op als kat en muis, al trekt die laatste toch steeds opnieuw aan het winnende eind. Ook in hun PokéDex ranking zijn ze twee extremen: Pikachu draagt het nummer 25, terwijl zijn kattige tegenpool op de 52ste plaats staat. Wist je trouwens dat Meowth de enige Pokémon is die kan spreken? Volgens de legende heeft hij zichzelf de mensentaal aangeleerd om indruk te maken op een collega-Meowth, die hem na zijn intensieve taalbad toch maar een freaky geurtje vond hebben en hem aan de kant schoof voor een minder babbelzieke soortgenoot. Liefdesverdriet, het blijft zelfs Pokémon niet bespaard!
8. Het “kroontje” van Meowth is gebaseerd op de traditionele kattenbeeldjes die je overal in Azië in winkels en kraampjes spot. De katten bewegen hun poot naar boven en beneden en volgens een populair geloof zou dit hun eigenaar rijk maken. Meowth zelf kan de zogenaamde Pay Day beweging niet -of kan er toch geen geld mee in het laatje brengen- en dit omdat hij naar eigen zeggen getraumatiseerd is door de afwijzing door zijn geliefde. Hij wil niets “menselijks” meer leren aangezien dit haar in de eerste plaats heeft afgeschrikt. Meowths in het wild zouden wel geld kunnen doen verschijnen en zijn dan ook erg gegeerde Pokémons.
9. Over naar de rest van Team Rocket. Jessie en James zijn maar … 17 jaar oud! Ze doen zich dan wel heel stoer voor, in werkelijkheid gaat het dus om een stelletje vervelende pubers. Ash en zijn vriendjes zijn dan weer tien lentes jong, minderjarigen aan de top in het land van Pokémon.
10. Jessie en James zijn trouwens niet het enige Team Rocket duo. De organisatie telt meerdere teams, die steeds opnieuw vernoemd zijn naar desperado’s of bekende krijgers. Zo heb je de overduidelijke verwijzing naar de Amerikaanse gangster Jesse James, maar ook booswichtduo’s die Butch en Cassidy heten, of ook Annie en Oakley. Iets verder in de reeks komen we ook het slechte koppel Attila en Hun tegen, naar de legendarische krijgsheer. In het Japans heten Jesse en James trouwens Musashi en Kojiro, gebaseerd op twee rivaliserende antieke zwaardmeesters. Volgens de legende versloeg Musashi haar concurrent tijdens een duel, wat kan verklaren waarom de dominante Jesse specifiek die naam kreeg toebedeeld.
11. Algemene beleefdheid onder Pikachu’s, les één: bij een ontmoeting worden geen handen geschud of kusjes uitgewisseld, maar draaien ze hun staartjes in elkaar. S.SCH.SCHATTIG!
12. De rookpokémons Koffing en Weezing zouden oorspronkelijk Ny en La heten, een verwijzing naar de eeuwige smog in de steden New York en Los Angeles.
13. Brock, één van de leden van Ashs crew, verdwijnt tijdens de serie op mysterieuze wijze om enige tijd later plots weer van de partij te zijn. Masamitsu Hidaka, één van de tekenaars van de reeks, gaf enkele jaren geleden de reden achter deze abrupte Brexit toe: de makers vreesden dat hij met zijn Aziatische gelaatstrekken niet zou aanslaan bij het Westerse publiek, dat ten tijde van zijn vertrek nog moest worden veroverd. Foei. Gelukkig werd het populaire personage uiteindelijk weer toegevoegd.
14. Weet je nog hoe en waarom Misty het groepje overal begon te volgen? Eigenlijk was ze een toevallige passant, wiens fiets Ash tijdens een Team Rocket achtervolging "uitleende". Omdat het ding tijdens de confrontatie tot een hoopje schroot werd gereduceerd, besloot ze hem op de hielen te zitten tot hij haar fiets zou vergoeden. Dat is nooit gebeurd.
15. Vind je Pokémon soms ook héél random?
16. Tijdens de volle negentien (!) seizoenen van Pokémon verandert Ash welgeteld drie (!) keer van outfit. Gelukkig voor hem was zijn moeder niet van de partij.
17. Japanse humor blijkt niet altijd in goede aarde te vallen in het Westen. Eén aflevering, waarin Misty en Team Rocket hun kans wagen tijdens een bikiniwedstrijd (?!), mocht in de Verenigde Staten niet worden uitgezonden wegens de knotsgekke plotwending: Misty staat mooi te wezen in badkostuum, wanneer pestkoppen Jesse en James met opblaasbare borsten (ook James, we zeiden het al: ?!) verschijnen en de spot drijven met haar bescheiden voorgevel. Het meisje barst in tranen uit en voor één keer komen de booswichten als winnaar uit de bus. Amerikaanse ouders vonden dit net geen goede boodschap om hun tienerdochters mee te geven… Dit is dus de reden waarom James’ meest gedurfde kostuum -de man krijgt elke aflevering wel een leuke verkleding aangemeten- nooit het kleine scherm haalde.
18. Jigglypuff behoort tot het feetype Pokémon. Je hebt water-, rook-, vuur- en nog heel wat andere stoere vechtertypes, maar als je straks een héél schattige Pokémon wil vangen, moet je achter feetypes aangaan. Graag gedaan voor deze tip trouwens.
19. Hitmonchan en Hitmonlee, die overduidelijk wél vechttypes zijn, hebben hun namen te danken aan de Aziatische actiehelden Jackie Chan en Bruce Lee.
1. Niets Japans aan het woord “Pokemon”, dat eigenlijk een samenvoegsel van “pocket” en “monster” is. De uitvinding ervan is wel Japans: een zekere Satoshi Tajari, fervent insectenverzamelaar, combineerde zijn obsessie voor videospelletjes met zijn liefde voor kruipende beestjes. Hij fantaseerde over hij ze met zijn Game Boy -nineties alert!- zou vangen en tegen elkaar zou laten vechten. Met dit idee van “monstertjes op pocket formaat” werd de basis van Pokémon in 1991 gelegd. Danku dus Satoshi om zo’n dubbele nerd -insecten én games- te zijn!