In de herfst hebben we snel de neiging om gezonde eetgewoontes te laten slabakken. Het koude weer doet je gemakkelijker naar ‘comfort food’ grijpen, rijk aan suikers en koolhydraten. Die geven dan wel onmiddellijk een energie boost, maar verzadigen ons gevoel van honger niet.

Door goede keuzes te maken wat je voeding betreft, kan je je dagelijkse vitaliteit bewaren en de herfst in topvorm doorbrengen. Fruit en groenten zijn uiteraard altijd een goede optie. Kiwi’s in het bijzonder, want die onderdrukken het hongergevoel en geven energie.

Studies tonen, dat we in de herfst inderdaad ongezonder eten. Het koude weer versterkt ons verlangen naar comfort food. De verklaring voor dit fenomeen is puur fysiologisch. De koude stimuleert een zelf-beschermende reflex, die het signaal naar ons organisme stuurt, dat het zich snel moet verwarmen. Die boodschap vertaalt zich in een plotse zin in voeding die rijk is aan koolhydraten, die je van een instant hernieuwing van energie moeten voorzien.

Een andere, minder bekende, oorzaak, is het gebrek aan zonlicht. Gedurende de sombere herfstdagen worden we minder blootgesteld aan licht, dit heeft een effect op onze hormonen. Het melatonine niveau (een hormoon dat door het duister gestimuleerd wordt) kan pijlsnel stijgen. Dat beïnvloedt dan weer een andere stof in ons lichaam, die een effect heeft op ons welzijn: serotonine. Het gehalte hiervan zal dalen … met als gevolg dat we sneller naar een rijke, vette hap grijpen.

Maar er is hoop: een recent onderzoek [1] heeft aangetoond dat kiwi’s onze bloedsuiker reguleren. Een kiwi bij het ontbijt voorkomt een piek in je suikerspiegel, vermindert je hongergevoel en houdt de drang om te snoepen onder controle.

Dit effect is te danken aan de unieke vezelsamenstelling van kiwi’s. In tegenstelling tot de vezels van appels, appelsienen of die van granen, hebben die van de kiwi een heel hoge capaciteit om water op te slagen. De kiwivezels slagen het water op en zwellen zo op als een gel. De suikers in je ontbijt worden zo in kleinere porties verteerd en afgebroken, hierdoor worden de suikers trager opgenomen, wat je hongergevoel uitstelt.

Lees ook: 5 onweerstaanbare herfstsoepen die goed voor je zijn

[1] Monro J: Kiwifruit: a double agent for glycaemic control and nutrient enhancement: 1 st International Symposium on Kiwifruit & Health. Tauranga, New Zealand 2016.

Ontdek 4 geweldige recepten met kiwi >>>