“Zo, ga daar maar fijn staan, een diepe squat graag. Ben je er klaar voor? Neen? Hoe dan ook: hier komt de eerste schok!” Dznznznznznzn!
Mijn eerste gesprek op een blauwe dinsdagochtend verloopt niet helemaal zoals ik eerstegesprekkenopblauwedinsdagen gewend ben. Ik sta in een drijfnat zwart pakje (zonder ondergoed!) te squatten op een mat, terwijl mijn lichaam via meer draadjes dan me lief is, in verbinding staat met een zoemende machine die elektrische schokken uitdeelt. Wie mooi wil zijn, moet lijden.
Wat? Ik test EMS -oftewel Electro Myo Stimulation- uit, een workout methode die uit Duitsland komt overgevlogen en al jaren ingeburgerd is in de topsport- en medische wereld. Door middel van intensieve elektrostimulering van de spiergroepen krijg je een vurige training die je op twintig minuten tijd het equivalent van vijf uur sporten oplevert. Langer dan dat mag je trouwens niet aan de machine hangen. Elke sessie gebeurt onder begeleiding van een coach en aan de hand van een programma op maat -je kan werken aan spierbouw en -versteviging, maar ook aan revalidatie van blessures, afslanken, kracht en uithouding.Elke klant bepaalt voor zichzelf de doelstellingen. De voordelen op een rijtje:
- Je maakt op korte tijd een een enorme vooruitgang wat je fysieke kracht en uithoudingsvermogen betreft.
- Je spreekt alle belangrijke spiergroepen tegelijk aan.
- Je loopt geen risico op blessures van de spieren of gewrichten.
- De methode spreekt ook diepe weefsels aan: byebye cellulitis!
- Het zorgt voor snel gewichtsverlies en verbetert je stofwisseling, waardoor je in het algemeen gemakkelijker calorieën zal verbranden.
Ook niet onbelangrijk: de intensiteit van de schokken wordt aangepast aan het niveau van elke sporter. Enkel Usain Bolt zou het hoogste niveau aankunnen, de gemiddelde sterveling moet het met een kracht van 3/10 stellen en dat is al heel wat.
Wat ik ervan vind? Erg aangenaam is het niet, al raak je snel aan het vreemde gevoel van gierende spieren gewend. De enige zone waar het echt pijn doet, zijn vreemd genoeg mijn bovenste buikspieren, die nochtans goed getraind zijn. Moeilijk kan ik de oefeningen niet noemen -die gaan van basic squatten naar enkele pulse bewegingen- en nooit duren ze langer dan vier seconden. Vier seconden schok, vier seconden rust, vier seconden schok, vier seconden rust: na een goede tien minuten heb ik de routine onder de knie. Tot mijn eigen verbazing -maar niet die van mijn begeleider- rond ik de workout volledig uitgeput af en begeef ik me met benen die als slappe spaghetti aanvoelen richting de douche. Die laatste doet meer deugd dan elk stortbad tot nu toe in mijn leven deed. Wat volgt? Niets, althans de eerste 24 uur niet. Mijn toestand op donderdagochtend is dan weer een ander verhaal: ik ben ex-tréém stijf, wist niet dat mijn billen tot in het diepste van hun ziel -nu ja- geraakt konden worden en kijk met een haast hongerige blik naar de comfy zitbal waarop mijn hyperkinetische collega de hele dag zit te bouncen. Conclusie: als deze workout geen vruchten afwerpt, weet ik het ook niet meer!
Ook proberen? Goed nieuws: de EMS studio’s schieten als paddenstoelen uit de grond. Voorlopig is dat vooral in de streek van Brussel, maar in 2017 zouden ook Gent en Antwerpen hun eigen, elektrische gym krijgen -we houden je op de hoogte, voorlopig kan je via Body Training Studio de dichtsbijzijnde vinden. Prijs? Reken €35 voor een sessie, voor €100 mag je je tien keer aan de machine koppelen. Opgelet: de eerste vierentwintig uur na de workout mag je geen zware fysische inspanning maken, niet voor ontembare sportverslaafden dus.