Van slaapgebrek word je dik, humeurig en minder gefocust. En je huid lijdt eronder. Je slaap heeft een groot effect op je gezondheid, je relaties én je werk. En toch lijken we alsmaar minder rust te krijgen en lopen we er steeds uitgebluster bij. Gelukkig zijn er onze tips & tricks voor een zalige nachtrust. Slaapwel!
De grootste slaapverstoorders: deze dingen houden jou wakker
Cafeïne
Een kop koffie kan deugd doen, maar het duurt vijf uur om een half kopje weer uit je lichaam te krijgen. Denk dus twee keer na voor je dat slaperige gevoel bestrijdt met cafeïne. Dokter Verbraecken, slaapexpert in het slaapcentrum UZA: “Vanaf twee koppen koffie bij het ontbijt beïnvloed je je slaapkwaliteit van de volgende nacht.” Meer dan twee koppen is dus geen goed idee en na 15 uur vermijd je best elk cafeïnehoudend product. “En dan bedoel ik ook thee, cola en zelfs chocolade. Wist je dat cola light nog méér cafeïne bevat dan gewone cola?”
Slim met smartphone
Een uur voor je naar bed gaat, gebruik je best geen smartphone, laptop of tablet meer. Het intense blauwe licht werkt als een prikkel voor je lichaam om wakker te blijven. Dokter Verbraecken: “Uit een onderzoek bij kinderen bleek dat kinderen die 45 minuten voor ze gingen slapen geen multimedia meer gebruikten, geen verstoorde slaap hadden. De andere kinderen wel.” Tv-kijken is minder storend, want dat scherm bevat geen blauw licht en je zit er ook wat verder van weg. “Al raad ik aan om geen tv-toestel in de slaapkamer te zetten, je bed dient om te slapen en om seks te hebben.” Geen ‘Generatie B’ in de slaapkamer dus, dat is niet goed voor je nachtrust.
Uitslapen
Na een paar drukke dagen en korte nachten even kunnen uitslapen, heerlijk toch? Niet echt een goed idee, volgens de dokter. Wie slaap wil inhalen, doet dit enkel door vroeg naar bed te gaan. Op die manier verleng je de diepe slaap, terwijl je met uitslapen wel meer droomslaap en lichte slaap hebt, maar je lichaam kan niet extra recupereren. Zo kan je ‘s ochtends zelfs nog suffer zijn. Om nog maar te zwijgen over je bioritme, dat helemaal in de war raakt. Kortom: “Ben je heel moe, ga dan vroeger slapen.”