Kamo mag zich trots de enige Japanse sterrenchef van België noemen. Hij vertelt ons welke tien Japanse ingrediënten jij altijd in huis moet hebben. 

1. Sojasaus (Higashimaru)

Dit is een bruine gefermenteerde saus. Er zijn verschillende soorten sojasauzen, maar Higashimaru is Kamo’s favoriet. Deze variant heeft een uitgesproken, zoute smaak.

Snel recept: een groenten wok. Gooi de groenten in een hete wokpan en voeg de saus toe zodat de groenten karameliseren. Hmmm!

2. Mirin ‘Mikawa’

Mirin is een zoete rijstwijn die vaak in de Japanse keuken gebruikt wordt.

Snel recept: kip teriyaki. Meng 1/3 mirin, 1/3 sake en 1/3 sojasaus. Hierna dompel je de kip onder in dit mengsel. Even in de wok en klaar!

3. Yuzu sap

Yuzu is een citrusvrucht met subtiele smaak maar sterke geur. Het gebottelde sap is momenteel erg populair in de gastronomische keuken.

Snel recept: zalm tartaar. Meng grof gesneden zalm met Yuzu sap, gember, lente-uitjes, sesamolie, sojasaus en miso pasta. Laat een uur in de koelkast marineren alvorens te serveren.

4. Yukari

Dit is een Japans mengsel van basilicum en zout.

Snel recept: gebruik deze pittige kruidenmix om smaak te geven aan salades.

5. Ponzu

Ponzu is een pittige, citroen-achtige saus.

Snel recept: tartaar van rundvlees. Hoe moet je het bereiden? Verwarm arachideolie in een pan. Vervolgens bestrooi je de steak met zout langs twee kanten. Snijd het in dunne plakjes en bak het kort af. Leg tenslotte op een bord en bestrooi met Ponzu saus.