Kokosolie is de laatste jaren aan een echte opmars bezig. Het wordt gebruikt als beautyproduct, zou de haargroei stimuleren en zwangerschapsstriae verminderen, en daarnaast zou het een gezonde vetstof zijn, ideaal voor het bereiden van maaltijden. Dit laatste blijkt echter heel ver van de waarheid te staan, aldus Justine Loncol, professioneel voedingsdeskundige en personal trainer bij L’Usine.
Voor je te weten komt waarom je best twee keer nadenkt alvorens kokosolie te gebruiken, een spoedcursus over vetzuren!
Essentiële vetzuren
Vetten en oliën bestaan uit verschillende soorten vetzuren. Zo heb je essentiële vetzuren, zoals meervoudig onverzadigde vetten (PUFA), die vooral veel voorkomen in plantaardige oliën als olijfolie en in vis. Deze onverzadigde vetten zijn rijk aan omega 3 en omega 6 en essentieel voor de mens, in die zin dat ze een belangrijke rol spelen betreffende de goede werking van onze fysiologische functies.
We krijgen deze gezonde vetzuren echter meestal niet genoeg binnen, waardoor diëtisten regelmatig adviseren om tussen verschillende oliën af te wisselen (gezien elke olie een andere vetzuursamenstelling heeft).
Niet-essentiële vetzuren
Er zijn echter ook verzadigde vetzuren en cholesterol, die niet noodzakelijk dienen opgenomen te worden door de mens. Palm- en kokosolie bevatten veel van deze verzadigde vetzuren, en dan in het bijzonder atherogene verzadigde vetzuren (AGS).