Dit moet je even lezen vรฒรฒr je onder de brandende zon gaat joggen!
Een stevige workout werkt als een geweldige boost op je huid: het brengt je bloedsomloop op gang en versnelt de afvoer van afvalstoffen, waardoor je huidcellen zich sneller kunnen vernieuwen en je kan pronken met een stralende teint. Uitzondering op de regel: wie zonder bescherming onder de brandende zon sport, zal haar huid dubbel zo snel zien aftakelen en zelfs de gunstige effecten van de workout op haar lichaam uitschakelen. Is het je nooit opgevallen hoeveel mensen er aan het begin van een marathon met een bijzonder vale teint bij lopen? Het resultaat van uren onbeschermd trainen onder de brandende zon! Dit zijn de meest gemaakte fouten (en oplossingen) voor sporten in de zomer:
Fout 1: Helemaal geen zonnecrรจme dragen.
Waarom zou je je insmeren, als je toch binnen de drie minuten nat bent van het zweet en je crรจme van je gezicht smelt? Niet alleen omdat zout zweet je huid uitdroogt en hem dus extra fragiel maakt, maar ook omdat een natte huid dubbel zoveel schadelijke UV-stralen absorbeert. De combinatie van zon en zweet verhoogt het risico op zonnebrand en versnelt de veroudering van je huid. Op die manier werk je rimpels, pigmentvlekken en een trekkerig gevoel in de hand.
Wat te doen bij een verbrande huid? Laat hem eerst een paar dagen afkoelen en bekomen met hydraterende aftersun behandelingen. Daarna kan je een (chemische) peeling uitvoeren om dode huidcellen te verwijderen en je beschadigde huidlagen een nieuwe boost te geven.
Fout 2: Het belang van je huid onderschatten.
Na een stevige workout moet je volledige lichaam recupereren via tal van interne mechanismen. Op die manier verbrandt het calorieรซn, herstelt het spieren, brengt het je interne keuken weer op orde en gaat het blessures en stramme ledematen tegen. Vergeet daarbij niet dat je huid je ร llergrootste orgaan is: als dat beschadigd is geraakt, moet je lichaam zich er dubbel en dik op concentreren en kan het bijgevolg haar andere functies niet goed uitvoeren. Als de achterkant van je benen zwaar verbrand is na een looptraining, zal je lijf daar de energie in steken die het normaal aan je spieren had moeten spenderen. Resultaat: je workout wordt een pak minder efficiรซnt om dat strakke lijntje te bekomen.
Uiteraard kan je ook via je huid nare ziektes zoals kanker oplopen: bescherming is de boodschap!
Fout 3: โAls ik voldoende drink, kan ik zonneschade uitschakelen.โ
Opnieuw een grote fout. Het is โs zomers inderdaad belangrijker dan ooit om voldoende te drinken voor, tijdens en na een training, maar dit vervangt geen zonnebescherming. Wie verbrand is, zal veel sneller gedehydrateerd raken omdat het lichaam al het beschikbare bloed naar de huid zal pompen om de zonneschade te herstellen, waardoor er in het algemeen meer vocht verloren gaat.
Fout 4: Vloeibare crรจmes gebruiken.
Veel sporters zeggen geen zonnebescherming te dragen omdat die bij het eerste zweet toch maar in hun ogen loopt. Er bestaat nochtans een oersimpel trucje om dit tegen te gaan: breng op je voorhoofd en rond je ogen crรจme of een stick met een dikkere textuur aan. Die zal zich beter vastklampen op de huid en zorgen dat er geen vocht naar je ogen stroomt. Eigenlijk functioneert die laag als een tweede stel wenkbrauwenโฆ Er zijn tegenwoordig ook gespecialiseerde sportonnecrรจmes op de markt die niet uitlopen. Qua hoeveelheid wordt er in het algemeen aangeraden het equivalent van een shotglaasje op je gezicht aan te brengen.
Fout 5: Een te lage SPF-factor gebruiken.
Tevreden met SPF15? Think again! We kunnen niet genoeg benadrukken hoeveel sneller je al sportend zal verbranden, dus ook al overleef jij luie stranddagen met een lage factor: eens je aan het trainen bent, moet je je vijf keer zo stevig beschermen! Speciale sportzonnecrรจmes werken ook niet noodzakelijk beter of bijven langer zitten dan hun klassieke tegenhangers, het enige verschil is dat ze minder snel gaan uitlopen. De regel? SPF50, afhankelijk van hoe lang en hoe intens je sport om de twee uur opnieuw aan te brengen.
Fout 6: Geen douche nemen na de inspanning.
Stel: je begint met een lange looptocht langs het strand, gevolgd door een deugddoende plons in het water, waarna je lekker in je strandstoel neerploft en een extra laagje zonnecrรจme aanbrengt. Juist? Fout! Zweten maakt heel wat bacteriรซn los, die tussen je huid en je zonnecrรจme in blijven hangen. De vochtige, warme ruimte daar is de ideale broeihaard voor aandoeningen zoals acne, eczema en zonnebrand. Bovendien zitten je poriรซn verstopt door de dikke lagen zweet en crรจme, waardoor je hele vel verstopt raakt en het alleen maar erger kan worden. De oplossing? Maak schoon schip en neem een frisse douche, reinig je huid met een adequaat product en eventueel scrub (want water alleen zal niet baten), waarna je een hydraterende lotion รฉn een nieuw laagje zonnecrรจme aanbrengt. Die laatste โsluitโ de propere huid af en beschermt hem tegen de zon, zonder dat er schadelijke bacteriรซn in komen vast te zitten.
Fout 7: Deze typische plekjes vergeten in te wrijven;
Vaak vergeten zones zijn het decolletรฉ, de randen van je sportkledij, de zone rond je ogen en wenkbrauwen, je oren, neus, lippen en scalp (vooral in je haarscheiding). Huid is huid en die brandt echt overal aan!
Fout 8: De verkeerde kledij dragen.
Het mag dan wel warm zijn, dat verhindert je niet beschermende kledij te dragen. Veel sporters hebben โs zomers last van irritatie door huidwrijving, vooral tussen de benen, borsten, en onder de armen. Dit kan voorkomen worden door zachte, voldoende dekkende kledij te dragen. Te knellende outfits of sportbehaโs die je beide borsten tegen elkaar proppen zijn een slecht idee -kies eerder voor een โharnasโmodel dat je boezem mooi uit elkaar houdt en zo wrijving voorkomt.