Van 8 tot 11 juli ging het ELLE Team de Wijnroute van de Elzas ontdekken. En we hebben ervan geprofiteerd om onderweg even halt te houden bij “Jo… elle cuisine”, waar we hebben geleerd hoe we zelf van die mooie en lekkere macarons kunnen maken!
Je herkent ze misschien wel… Joëlle heeft nog deelgenomen aan het Franse MasterChef 2012. En wij, van ELLE, kregen in haar werkplaats een heuse privécursus. Spoiler: we hebben ervan gesmuld!
RECEPT VOOR 60 MACARONS
Ingrediënten:
– 250 g amandelpoeder
– 250 g poedersuiker
– 250 g fijne kristalsuiker + 6 cl water
– 2 maal 90 g eiwit (het wit van een zestal middelgrote eieren, dat je een of twee dagen op voorhand van de dooiers hebt gescheiden)
Bereiding:
– Rooster het amandelpoeder 20 min. op 140°C in de oven om het uit te drogen.
– Meng de poedersuiker en het amandelpoeder gedurende 30 seconden met een mixer om een gelijkmatig “fiftyfifty” mengsel te bekomen.
– Voeg er 90 g van het eiwit aan toe en meng met een spatel: je verkrijgt een vrij dik amandeldeeg.
– Klop 90 g van het eiwit stijf. Maar pas op, niet te snel!
– Intussen giet je de fijne kristalsuiker en het water samen in een kookpot. Verhit op een hoog vuur. Breng het aan de kook tot zo’n 118°C.
– Ga trager kloppen en giet de gekookte suiker over het eiwit. Klop nu weer sneller om je schuim te laten afkoelen.
– Voeg er een voedselkleurstof naar keuze aan toe.
– Voel de temperatuur met je vinger. Als het schuim lauw maar niet koud aanvoelt, voeg je er een klein beetje bij het amandeldeeg, zodat dit wat minder hard wordt. Doe er tot slot ook de rest van het schuim bij en meng tot het deeg glad, gelijkmatig en licht vloeibaar wordt.
– Vul een spuitzak (diameter 8 mm) met het macarondeeg en maak kleine cirkelvormige hoopjes: geef de bakplaat enkele tikken zodat het oppervlak van de macarons gelijk wordt. Laat 20 tot 25 minuten “aankorsten”.
– Plaats gedurende 12 minuten in een voorverwarmde oven op 160°C, draai de plaat halverwege de baktijd.
– De macarons moeten een mooi korstje hebben en mogen niet openbarsten.