Het is snìkheet en ook je trouwe viervoeter lijdt daaronder. Net als ons hebben dieren nood aan een aangepaste routine en verzorging om de hittegolf het hoofd te kunnen bieden, dierenarts Audrey Decock legt je uit hoe het moet:
TREK BIJ DEZE SYMPTOMEN AAN DE ALARMBEL
Even heel direct zijn: als de lichaamstemperatuur van je dier té snel en te hoog stijgt, kunnen de gevolgen doodernstig zijn -met de nadruk op “dood”. In het algemeen verdragen katten de hitte iets beter dan honden, maar dit wil niet zeggen dat ze er ongevoelig voor zijn. Hondenrassen met korte snuit (zoals Bulldogs, Pekinezen of pugs), maar ook jonge of juist bejaarde dieren zijn extra fragiel en moet je meer dan ooit in de gaten houden. Let dus op bepaalde alarmsignalen:
– Het dier begint op een ongewoon snelle manier te ademen en hijgen.
– Zijn tandvlees kleurt plots vuurrood.
– Het dier verkeert in apathische toestand, gaat op één zij liggen en kan niet meer bewegen.
– Bij braken, diarree en andere storingen moet je eveneens aan de alarmbel trekken.
Slecht idee: je dier meteen in een ijskoud bad smijten of plots liters ijzig water laten drinken, vermijd heftige thermische schokken. Vertrek wel zo snel mogelijk naar de dierenarts en probeer je dier onderweg op een geleidelijke manier af te koelen, door medische alcohol op de kussentjes van zijn poten te deppen. Dat laatste zorgt ervoor dat zweet sneller verdampt en dus warmte onttrekt, het is bovendien via de kussentjes dat een dier zijn lichaamstemperatuur regelt. Ook goed: plaats een natte handdoek op het dier en hang natte doeken aan de ramen. Of zet gewoon de airco aan voor een frisse luchtstroom.
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen, maar net als een kind laat je een huisdier NOOIT ofte nimmer alleen achter in de wagen. Ook al staat die in de schaduw, ook al zijn alle ramen open, ook al gaat het maar om een paar minuutjes! Op enkele minuten tijd kan de temperatuur in de auto immers de veertig graden overstijgen en een ernstige warmtesteek en zelfs een overlijden veroorzaken.
PAS OP VOOR DE GROND
Ook al smeekt je trouwe viervoeter om een uitstapje, vermijd vooral in de stad wandelingen op de warmste uren van de dag -tussen 12u en 16u. De lichaamstemperatuur van het dier + de buitentemperatuur + de hitte van de grond (weet dat de grond altijd warmer is dan de buitenlucht, en dat het bij 35°C kan oplopen tot 50°C!) kan een aanval en brandwonden veroorzaken. Als je het op je blote voeten niet uithoudt op de grond, is het ook voor je dier niet houdbaar. Houd het dan liever op wandelingen in de vroege ochtend of avond.
POOTJE BADEN?
Een zwembad of vijver in de buurt? Laat je dier er gerust in spelen, maar smijt het er nooit tegen zijn zin in. De schok, de hitte en het feit dat bepaalde dieren zoveel water niet gewend zijn, kunnen dit plan verkeerd doen aflopen. Sommige honden raken ook moeizaam weer uit het zwembad omwille van hun korte pootjes en de gladde wanden, help je dier indien nodig een handje of houd het alleszins altijd in het oog. Je zou versteld staan hoeveel honden voor de ogen van hun baasje verdrinken omdat ze simpelweg niet aan wal raken.
DOUCHE?
Geen probleem om je dier meermaals per dag onder de douche te steken, maar opnieuw: let op met al te hevige temperatuurschommelingen. Liever lauw water dat geleidelijk aan erg koud wordt, dan een plotse ijskoude straal.
IJSBLOKJES?
Houd het drinkwater koel door enkele ijsblokjes aan het waterbakje toe te voegen, maar let op stikgevaar: vooral grote honden kunnen een ijsblok in één keer naar binnen schrokken met alle gevolgen vandien. Test dus eerst eens hoe ze erop reageren.
Ijsblokjes in bad? HEEL. SLECHT. IDEE! De thermische schok kan een malaise én brandwonden op de kussentjes en andere gevoelige zones veroorzaken.
VENTILATOR?
Koel de leefruimte van het dier af aan de hand van een ventilator, maar richt die nooit rechtstreeks op hem. De koude, harde lucht kan ontstekingen veroorzaken, vooral aan de ogen en oren. Verder kan je, net als bij kleine kinderen, natte doeken voor de ramen hangen, zodat de lucht die de kamer binnenkomt, lekker koel blijft.
WATERSPRAY?
Heel goed idee: zet wat verfrissende spray in de frigo en verstuif het regelmatig op de pootjes en snoet. Let wel dat je niet rechtstreeks in de ogen spuit.
FRIS WATER?
Net als mensen hebben dieren minder eetlust in de hitte, maar zorg er toch voor dat hij minstens evenveel, zelfs meer drinkt dan gewoonlijk. Zet verschillende drinkbakjes in huis en ververs het water regelmatig, al dan niet samen met ijsblokjes. Moedig je dier aan aan de hand van spelletjes, door water op zijn snuit te morsen of hem te besprenkelen met een sproeier.
ZONNEKLOPPEN?
Veel dieren liggen graag in de zon, maar wist je dat ook zij kunnen verbranden? Dat geldt vooral voor honden met korte, lichte haren. Gebruik neutrale zonnecrème en smeer die op “naakte” zones zoals de snoet.
RAMEN OPEN?
Het is leuk om met alle ramen open, de haren in de wind te rijden, maar ook dit is gevaarlijk voor je dier. Laat je hond nooit met het hoofd buiten hangen, wegens risico op oogontstekingen. Laat katten in hun mandje zitten en gesp honden vast (zo doe je dat veilig), terwijl je twee ramen op een kiertje zet om een verfrissende luchtstroom te creëren.
En nu even op dat andere zomerdrama: nog vele te veel mensen dumpen hun kat of hond wanneer ze op vakantie vertrekken, ontdek hier welke hulp je zoal kan inschakelen op het vlak van huisdier opvang tijdens de zomermaanden. Geen viervoeter, maar een rondkruipende mini-mens in huis? Ontdek hier hoe je je baby koel houdt tijdens een hittegolf.