Een interieur zonder plantjes is tegenwoordig haast ondenkbaar. Nieuw zijn plant terrariums – plantjes in glazen bokalen – die je in no time zelf kan maken.
Voor je aan de slag gaat, is het handig om te weten dat er open en gesloten terrariums bestaan. De open variant vergt iets meer moeite, aangezien je een zelfvoorzienend ecosysteem moet creëren waarbij water overbodig is. Een gesloten planten terrarium is eenvoudiger te maken en onderhouden, daarom kozen wij voor deze versie. In vijf eenvoudige stappen maak je jouw DIY planten terrarium
BENODIGDHEDEN
- glazen pot
- aarde
- siersteentjes
- 2 à 3 kleine plantjes
- houtskool
AAN DE SLAG
#1 Steentjes
Heel belangrijk is om te beginnen met een kleine laag steentjes. Deze kan je kopen bij elke tuin en decoratiewinkel. Ze zijn belangrijk om het water vast te houden onder in de bokaal. Wij kiezen voor twee verschillende soorten, omdat dit meer variatie brengt.
#2 Houtskool
Een laagje houtskool is handig om de bokaal schoon te houden dankzij zijn reinigende werking. Een dun laagje volstaat.
#3 Aarde
Leg nu een bodem aarde in de pot. De laag moet ongeveer 3 cm dik zijn, afhankelijk van de grootte van de planten. Let er dus op dat je plantjes met de gehele wortel in de aarde kunnen staan.
#4 Plantjes
Schik je planten al eens in de bokaal, tot je een mooie compositie vindt. Graaf dan kleine kuiltjes uit op de geschikte plaatsen. Indien nodig kan je de blaadjes trimmen zodat er genoeg ademruimte is. De wortels mogen ook een beetje worden ingekort.
#5 Water
Geef je cactussen of andere planten een beetje water, maar overdrijf niet. Dit soort planten heeft namelijk niet veel vocht nodig, een eetlepel per exemplaar volstaat. Ook achteraf hoef je je terrarium maar eens om de paar weken te wateren, handig toch?
Et voilà, je eigen decoratiepareltje is klaar. Je kan meerdere terrariums van verschillende grootte combineren voor een extra groene toets in je interieur.
Meer weten over planten terrariums? Je leest er alles over in het boek Groen in glas.
LEES OOK:
10 kamerplanten die je slaap bevorderen
waarom je kamerplanten in de badkamer moet houden
10 voordelen van planten in huis
(Stagiaire Lore Ginneberge)