Zoete zomerdrankjes maken dit najaar plaats voor warme, rokerige en spicy whiskycocktails. Ontdek onze 5 favoriete recepten:
1. Boulevardier
Ingrediënten
- 1-1/2 delen Maker’s Mark Bourbon
- 3/4 delen Campari® Liqueur
- 3/4 delen zoete vermout
- appelsienenschil ter garnering
Bereiding
Combineer alle ingrediënten in een cocktailmixer. Voeg ijs toe en roer 30 seconden. Giet uit met een cocktailzeef in een glas gevuld met ijs. Versier met de appelsienenschil.
Over Maker’s Mark
Maker’s Mark onderscheidt zich als Kentucky Straight Bourbon door het ruim gebruik van maïs, maar nog meer door het vermijden van tarwe: Maker’s Mark gebruikt bij de distillatie enkel maïs, rogge en gerst. Resultaat? Een delicate, zachte whiskey. Op die manier creeërt de familie Samuels al bijna 70 jaar haar typerende bourbon.
2. Five Senses
Ingrediënten
- 4cl LABEL 5 Classic Black
- 4cl Bessensap
- 4cl Limonade
- Gember
- schijfjes limoen
Bereiding
Giet in een glas voor korte drank, voor de helft gevuld met ijsblokjes, LABEL 5 Classic Black en bessensap. Vul aan met limonade. Werk af met gember en een schijfje limoen.
Over Label 5
LABEL 5 produceert Schotse whisky in het hart van Schotland met respect voor eeuwenoude tradities. Het label behoort tot de top van de blended Schotse whisky’s en werd al meermaals bekroond. De Classic Black is een toegankelijke blend met rokerige accenten en een zachte toets.
3. Talisker Toddy
Ingrediënten
-
40ml Talisker 10 Year
-
10ml gemberlikeur
-
25ml klaverhoning
-
25 ml citroensap
-
25 ml appelsap
-
75ml kokend water
Bereiding
Spoel een glazen mok met kokend water om op temperatuur te brengen. Voeg de eerste vijf ingrediënten toe en meng goed. Roer hierna het kokende water erdoor heen. Werk af met honingraat op een spiesje of sinaasappelschil met 3 kruidnageltjes.
Over Talisker
Deze meermaals bekroonde Schotse whisky komt rechtstreeks van de oevers op het eiland Skye. Talisker is de oudste Single Malt Scotch Whisky, de smaak is met z’n zilte, rokerige toetsen erg getekend door de elementen die spelen langs de winderige en dramatische kustlijn.
4. Matheson’s Sour
Ingrediënten
- 50ml Glenmorangie Original
- 25ml versgeperst citroensap
- 10ml vlierbloesemsiroop
- 10ml orgeat siroop
- 1 scheutje bitters
- appelsienenschil ter garnering
Bereiding
Mix alle ingrediënten met ijsblokjes in een cocktailshaker, giet met een coktailzeef in een glas en werk af met geflambeerde sinaasappelschil.
Over Glenmorangie
Gekenmerkt door z’n fruitige, frisse toetsen vallen de whisky’s van Glenmorangie in de smaak bij zowel beginnende als volleerde whiskyliefhebbers. De distilleerderij gebruikt de hoogste distilleerketels in Schotland (tot wel 8 meter hoog), wat er voor zorgt dat de whisky’s gekenmerkt worden door een extreem lichte smaak.
Island Highball
ingrediënten
- 50ml Ardbeg An Oa
- 10ml donker fruit cordial
- 10 ml droge vermout
- 120 ml mediterranean tonic
- rozemarijn en limoenschijfje ter garnering
Bereiding
Voeg de Ardbeg An Oa, cordial en vermouth toe in een met ijs gevuld highballglas en vul aan met tonic. Roer met een lange lepel. Garneer met het rozemarijntakje en de limoen.
Over Ardbeg
De Ardbeg distilleerderij bevindt zich aan de zuidoostelijke kust van Islay. Deze Schotse whisky wordt door kenners beschreven als de meest rokerige en complexe van alle Islay-malts. Ondanks de smokey smaken staat Ardbeg bekend om z’n zoetere toetsen.